FEDERER JE PROŠLOST! Novi rekord od danas je u vlasništvu Novaka Đokovića

S. Rajić

07. 04. 2024. u 08:30

REKORDI se "lepe" za Novaka Đokovića. Novi u kolekciji najboljeg tenisera svih vremena od danas je taj da je postao najstariji "broj jedan" u belom sportu. Sa 36 godina i 321 danom, Nole je prestigao dosadašnjeg lidera u ovoj kategoriji Rodžera Federera.

ФЕДЕРЕР ЈЕ ПРОШЛОСТ! Нови рекорд од данас је у власништву Новака Ђоковића

Foto: Profimedia

Naš as ovih dana privlači veliku pažnju u Monte Karlu, dok se sprema za prvi masters turnira na šljaci. Na kompleksu u Kneževini velika je gužva pored terena na kojima trenira. I pored toga što je duboko zagazio u četvrtu deceniju života, na rezultatima se to ne oseti. Štaviše, otkako je Đoković oduvao 30 svećica na torti, 22 maja 2017. godine, teniske brojke i podvizi koji su usledili su neverovatni.

Od 98 titula u karijeri čak 31, nešto manje od trećine, došla je posle 30. godine. Podjednako impresivno deluje podatak da je od rekordne 24 grend slem titule, u ovom periodu podigao tačno polovinu - 12! Toliko je u celoj karijeri imao legendarni Australijanac Roj Emerson, a dve više Amerikanac Pit Sampras. Poređenja radi, Nadal od 30. godine osvojio osam GS trofeja, dok je Federer daleko iza sa četiri. Zanimljivo u Open eri, isti broj posle 30, kao i Švajcarac, imaju i Ken Rozvel i Rod Lejver.

Takođe, od 40 kruna na mastersima, Novak ih je ugrabio deset u četvrtoj deceniji. To je veoma blizu koliko u celoj karijeri ima pridruženi član "velike trojke" Endi Marej. Škot je u karijeri stigao do 14 "hiljadarki". Isto tako, dva od ukupno sedam pehara podigao je Nole i na završnom mastersu sezone. Na tome mu sigurno zavidi Nadal, koji nema nijedan, dok je Federer svih šest prigrabio pre 30. rođendana.

Iako je Đoković "zakasnio" i tek sa 24 godine zaseo na čelo ATP liste u julu 2011, po čemu je kaskao za Nadalom i Federerom, vrh i dalje drži najduže i najviše. Sutra će započeti 420. sedmicu kao najbolji, ali ako bi se posmatrao učinak posle 30, srpski igrač će biti na "koti 145". Daleko siromašniji su Bik sa Majorke sa 49, a tek na 25 Federer, a da ne govorimo o Mareju koji je stao na 41 nedelji u čitavoj karijeri.

Posle 30. rođendana, osvojio 12 grend slemova, 10 mastersa, uz 145 nedelja na prvom ATP mestu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave