OD 2021. SAMO DVA PORAZA! Fenomenalan učinak Novaka Đokovića na grend slemovima

S.RAJIĆ

30. 06. 2023. u 09:00

NEMA znaka usporavanja Novaka Đokovića kada je o grend slem turnirima reč. Kako je srpski teniser znao da se našali na početku sezone da je 35 godina novih 25, tako i on igra "kao mladić", i ne dozvoljava novoj generaciji da se istakne. Zasad, naš as nalazi se u neverovatnoj seriji pobeda na grend slem takmičenjima od 2021, jer je poslednji put neuspeh doživeo još na Rolan Garosu prošle godine od Rafaela Nadala u četvrtfinalu.

ОД 2021. САМО ДВА ПОРАЗА! Феноменалан учинак Новака Ђоковића на гренд слемовима

FOTO: AP

Na predstojeći Vimbldon ulazi ponovo kao zahuhtala lokomotiva, jer kada god se nalazio u glavnom žrebu bio je nezaustavljiv (nije igrao na Ju-Es openu prošle sezone zbog zabrane ulaska u SAD).

Međutim, ako se uzorak proširi na još dve sezone unazad, dobija se neverovatan podatak da Nole ima učinak od 52-2. Naime, od Australijan opena 2021. kada je savladao Dominika Tima, osim neuspeha protiv Bika sa Majorke jedini poraz je doživeo jureći kalendarski slem u finalu Ju-Es opena, od Danila Medvedeva.

Tada je niz stao na 27, baš kao što je to bio slučaj, jer su se krune nizale u Melburnu, Parizu i Londonu. Isti uspeh imao je još davne 2011. godine kada je serija trajala od prestonice Velike Britanije do finala glavnog grada u Francuskoj. Najduži je bio od 30, od Vimbldona 2015. do istog mesta 2016.

Od AO 2021.

Australijan open 2021 - titula

Rolan Garos 2021 - titula

Vimbldon 2021 - titula

Ju-Es open 2021 - finale

Australijan open 2022 - nije učestvovao

Rolan Garos 2022 - četvrtfinale

Vimbldon 2022 - titula

Ju-Es open 2022 - nije učestvovao

Australijan open - titula

Rolan Garos - titula 

Stoga, lider po najvažnijim krunama, juri nastavak pobedničkog niza. Ukoliko bi osmi put prigrlio krunu na Vimbldonu, stigao bi do "kote 28". Ono što je još impresivnije jeste da ove sezone Novaku nije bilo bitno koji je nosilac. U Australiju je stigao kao peti reket sveta, odnosno četvrti "kosturaš", odustajanjem Alkaraza, dok je tik pred Rolan Garos skliznuo na treću poziciju i opet, uprkos svemu, izašao kao pobednik.

Sada na terenima "Ol Ingland kluba" otišao je stepenicu više pa će kao drugi nosilac dočekati takmičenje. To verovatno ne bi trebalo da bude značajno, jer je statistika koju je postavio nemilosrdna. Od 2017. i poraza u četvrtfinalu od Tomaša Berdiha, pognute glave nije napustio teren u Londonu. Zato serija uspeha traje trenutno 28, a nalazi se veoma blizu rekorda Rodžera Federera. Švajcarski maestro je vezao 35 trijumfa, uz pet pehara, a Novak bi upravo kroz nešto više od dve sedmice mogao da stane rame uz rame sa verovatno najelegantnijim asom u belom sportu. Ono što je takođe impresivno, "mlađarija" koja se nalazi među 20 tenisera na svetu zajedno ima tek 85 pobeda, a sam Novak u karijeri je zabeležio trijumf više.

Da bi protivnici trebalo da ga se plaše govori još jedan parametar. Na Centralom terenu igrao je osam finala, a izgubio je samo jedan - 2013. Endi Marij poslednji može da se pohvali da mu je na najvećem stadionu "uzeo meru", jer od tada nije pobeđen! 

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata