RUSIJA ZATEČENA: Vimbldon uveo novo pravilo

Novosti online

23. 06. 2023. u 22:33

VIMBLDON 2023. "samo što nije", ali iako se početak trećeg ovogodišnjeg grend slema približio, organizatori su uveli i jedno novo pravilo.

РУСИЈА ЗАТЕЧЕНА: Вимблдон увео ново правило

FOTO: Tanjug/AP

"Novosti" vam donose kako je to predstavio ruski portal "Čempionat", i to uz naslov "Patetično! Vimbldon još nije počeo, ali već se dogodio skandal zbog Rusije":


"Kontroverzno rešenje organizatora bolno udara po budućim zvezdama.


Vimbldon 2023. deluje da neće biti ništa manje skandalozan od prethodnog. Te 2022, ako ste zaboravili, organizatori su suspendovali ruske i beloruske igrače. Nije se to svidelo ATP-u i VTA, pa su obe organizacije privremeno oduzele čuvenom turniru na travi dodelu bodova za rang-liste. Ove godine situacija deluje kao da se popravlja. Sada Rusi i Belorusi mogu da učestvuju, ali - pod određenim uslovima.

Šta je suština problema?

Podsetimo, 31. marta organizatori Vimbldona su dozvolili teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije da učestvuju na tom turniru kao 'neutralni sportisti', i to uz određene uslove. A dok se isprva branilo akterima da izražavaju podršku specijalnoj vojnoj operaciji, sada pres služba turnira ističe da je zabranjeno i učešće onih koji primaju sredstva od ruske i beloruske države, kao i od kompanija koje kontrolišu državni organi Ruske Federacije i Belorusije.


I, dok većina tenisera nema problem sa prvim uslovom, kod ovog drugog stvari nisu tako jednostavne. Da, vrhunski teniseri i teniserke već mogu da opstaju na tom nivou bez ikakve državne pomoći. Čak i neki koji su donedavno igrali u juniorskoj konkurenciji mogu da računaju na to da im je dozvoljeno da igraju. Tako se već sada zna da će na Vimbldonu igrati šampion Ju-Es opena iz 2021, treći reket sveta Danil Medvedev, kao i sestre Erika i Mira Andrejeva, koje imaju 18, odnosno 16 godina. To je objavila Ksenija Solovjova, glavni urednik ruskog izdanja 'Voga':


- Danja Medvedev, Arina Sobolenko i dve debitantkinje, Mira i Erika Andrejeva, dobile su britanske vize i idu na Vimbldon. Sestre kreću iz kvalifikacija, i to ne po specijalnom pozivu, već zbog rangiranja, Mira je 102., a Erika 146. - poručila je Solovjova na Telegramu.

S juniorima je već teže

Nadamo se da ni drugi vrhunski ruski teniseri i teniserke neće imati problema sa učešćem. Ali, što se tiče ruskih juniora, situacija je značajno komplikovanija jer mnogi od njih dobijaju neku vrstu pomoći od države, što znači da ne ispunjavaju taj novi uslov koji su postavili organizatori.

A bila bi šteta da naši najtalentovaniji sportisti ne igraju na Vimbldonu. Ne samo zbog tog turnira, već zato što su 2023. upravo ruski juniori blistali na grend slem nadmetanjima: Alina Kornejeva je osvojila Australijan open (pobedivši mlađu Andrejevu u finalu), a onda i Rolan Garos. Jaroslav Demin je osvojio titulu u dublovima u Francuskoj. U pojedinačnoj ženskoj konkurenciji, Alisa Akcjabrjova i Anastasija Gurjeva su takođe došle do polufinala juniorskog Rolan Garosa.


Vimbldon 2023 počinje 3. jula, vremena je sve manje, a još uvek nema jasnih naznaka da li će juniori moći da igraju. Teniski savez Rusije (FTR) pokušava da ubrza proces koliko god je to moguće, ali se stvari ne mrdaju s mrtve tačke.


- Sa juniorima baš imamo poteškoće da dobijemo vize. Pisali smo međunarodnim organizacijama, ATP-u, VTA, tražili pomoć, ali zasad ništa - rekao je prvi čovek FTR-a Šamil Tarpiščev za TASS", piše Čempionat.


Taj portal dodaje i da su dve mlade ruske teniske nade, Demin i Kornejeva, uspele da dobiju vize, ali celu priču zaključuje reakcijom legende ruskog tenisa, Jevgenija Kafeljnikova, kada je video za novo pravilo koje su uveli organizatori Vimbldona za Ruse:


- Idioti! Većina roditelja juniora i juniorki nema dovoljno sredstava ni da pošalju decu na turnire. Patetično! - poručio je Kafeljnikov na društvenim mrežama.

Bonus video: "KOSOVO JE SRBIJA!" Srbi u Parizu burno slavili titulu Novaka Đokovića na Rolan Garosu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici