ZVEREV BOLUJE OD NEIZLEČIVE BOLESTI: Nemački teniser tokom meča u Rimu davao sam sebi injekciju

Novosti online

16. 05. 2023. u 10:58

ALEKSANDAR Zverev je tokom meča mastersa u Rimu protiv Davida Gofana sebi dao injekciju insulina.

ЗВЕРЕВ БОЛУЈЕ ОД НЕИЗЛЕЧИВЕ БОЛЕСТИ: Немачки тенисер током меча у Риму давао сам себи инјекцију

Foto: AP

Nemački teniser je prošle godine priznao da ima dijabetes tipa 1. Međutim, i pored zdravstvenih problema koji su počeli još pre četiri godine, gradi uspešnu karijeru.

Daje primer mladim sportistima da mogu i uz slične probleme da se bave sportom na vrhunskom nivou.

Zverev je pomenuti meč protiv Gofana dobio sa 2:1 u setovima.

Podsećanja radi, nemački teniser ruskog porekla dobio je dijabetes kao dečak od osam godina. Tada su prognoze bile crne po njega, jer su mu pojedinci govorili da nikada neće moći da postane vrhunski teniser. Aleksandar Zverev ih je sve razuverio i pokazao da svaki dijabetičar može da bude jednako uspešan u bilo kojoj grani života kao i svaki drugi čovek.

Aleksandar Zverev je tek prošlog leta otkrio široj javnosti da je dijabetičar tipa 1 i javno počeo da priča o toj bolesti, problemima i teškim predrasudama okoline, sa kojima se oboleli suočavaju.

- Kao dečaka bilo me je sramota, u školi su me ismevali. Jednom prilikom su mi ukrali svu opremu – merač šećera u krvi, insulin… Kasnije sam ga našao napolju, slomljenog na zemlji - govorio je Zverev i nastavio:

- Poricao sam kada su me novinari pitali da li sam dijabetičar. Čak sam se na turnirima krio kada sam sebi ubrizgavao insulin, radio sam to u toaletu. Krio sam u početku i od svojih devojaka. Danas je moja odgovornost da pričam o tome.

Aleksandar Zverev osnivač je fondacije "Servis protiv dijabetesa", koja ima za cilj da finansira nabavku insulina, senzora i ostalog potrebnog materijala za borbu protiv dijabetesa, kao što su iglice i razne vrste trakica za merenje šećera. Fondacija je imala nekoliko zapaženih projekata.

Poslednji statistički podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” iz 2021. godine kažu da u Srbiji živi oko 770.000 ljudi s dijabetesom, a procene su da još oko 330.000 uopšte ne zna da ima ovu bolest. Više od 35.000 njih ima dijabetes tipa 1.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi