SRPSKO ČUDO U BANJALUCI! Dušan Lajović priredio svetsku senzaciju i osvojio Srpska open!

Novosti online

23. 04. 2023. u 16:41

DUŠAN Lajović je senzacionalno igrao na turniru "Srpska open 2023", a tako je okončao i finale - drugom ATP titulom u karijeri.

СРПСКО ЧУДО У БАЊАЛУЦИ! Душан Лајовић приредио светску сензацију и освојио Српска опен!

FOTO: Tanjug/AP

Naš teniski reprezentativac, je niz izuzetnih rezultata zaokružio dobivši i poslednji meč na ovom nadmetanju, u kome je priredio senzaciju trijumfom nad drugim nosiocem: i Rus Andrej Rubljov nije imao dovoljno rešenja za nadahnutog Srbina, koji je u meču za trofej pobedio šestog igrača sveta rezultatom 6:3, 4:6, 6:4.

Dušan Lajović tokom finala ATP turnira Srpska open 2023 protiv Andreja Rubljova / FOTO: Tanjug/AP

Lajović je, podsetimo, u prvom kolu eliminisao Filipa Krajinovića u tri seta, a potom su mu samo po dva bila potrebna i protiv kvalifikanta Barerea iz Francuske, ali i protiv Novaka Đokovića, kog je eliminisao u četvrtfinalu.

Iako je tek 70. na ATP listi, uspeo je zatim i da eliminiše Miomira Kecmanovića, nakon preokreta u polufinalu.

A onda, prava poslastica. Rubljov, koji je prošle sezone u ovom terminu osvojio "Serbia open" pobedom nad Noletom, a koji je stigao na ovaj turnir posle titule na mastersu u Monte Karlu bio je apsolutni favorit protiv "Ducija", ali... 

Bili su to i još neki teniseri u Banjaluci. 

I, nisu se dobro proveli.

Maestralnom igrom na šljaci, Lajović je za 39 minuta osvojio uvodni set, i to potpunom kontrolom zbivanja na terenu nakon što je "preživeo" tri brejk lopte posle početnih 0:40.

U drugoj deonici borba se rasplasmala i trajala pun sat. A "usput" je postala istinski razlog za uživanje svih ljubitelja "belog sporta". Rus je krenuo na sve ili ništa, prvi i "načeo" rivala povevši sa 0:3, ali se Srbin ne samo vratio u život, već je to učinio uz bravure na koje je, na momente, i njegovov rival spektakularno odgovarao. 

Andrej Rubljov tokom finala Srpska open 2023 protiv Dušana Lajovića / FOTO: Tanjug/AP

Ušlo se tako u dramatičnu završnicu drugog seta, u kome su Lajovićevi servis-gemovi kraće trajali usled njegove za nijansu bolje igre, ali je jedna loša procena kada je gubio sa 4:5 i semafor pokazivao 30:30 dovela do brejk/set lopte za ruskog tenisera. Srpski reprezentativac je tada loše odservirao prvi put, pa je morao da ponovi taj početni udarac, a kako drugi nije bio ni dovoljno snažan ni precizan, Rubljov je odmah preuzeo inicijativu i dobivši taj poen, izjednačio na 1:1 u uzbudljivom duelu.

Situacija je, dakle, bila jasna: autsajder je, po svoj prilici, počeo da "gubi dah", a ruskom teniseru da dodatno raste samopouzdanja, koje mu nije manjkalo ni kada se nalazio u prethodnim nezgodnim situacijama. Naročito se to video u završnici druge deonice kada se toliko borio za svaku lopticu, da je jednom čak ramenom udario reklamu pokraj terena pokušavajući da izvede udarac za čiji uspeh baš i nije bilo mnogo teoretske šanse.

Međutim, cela ta "računica" nije se mnogo svidela "Duciju". 

Uz sjajnu podršku s tribina teniskog kompleksa u Banjaluci, zaigrao je srpski reprezentativac kao u transu.

I ne samo da je napravio brejk za 2:1, nego je nastavio da briljira toliko da je Rubljov na momente u neverici vrteo glavom. Naročito kada je novim "oduzimanjem servisa" Lajović poveo sa 4:1, uvećavši to potom i na četiri gema razlike.

Rus se, naravno, borio do kraja, kao i u prethodnim problematičnim situacijama, ali  iako je uspeo da brejkom priđe na 5:3, pa i gem bliže svojim servisima, protiv ovakvog "Ducija" - više i nije imao šta da traži. Kao što to nisu imali ni Krajinović, Đoković i Kecmanović.

Dušan Lajović je, iskoristivši treću meč loptu, ovom velikom pobedom trijumfalno završio svoje treće ATP finale - pobedio e u Umagu 2019, a te godine igrao i završni meč na mastersu u Monte Karlu, kada je u polufinalu savladao Danila Medvedeva, a onda izgubio od Fabija Fonjinija. Četiri godine kasnije - dočekao je veliki razlog za slavlje. Najveći u ovoj, a i sezonama u međuvremenu.

BONUS VIDEO: Amerikanac propevao na srpskom zbog Novaka Đokovića

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)