DIBIDUS NEOČEKIVANA DRAMA: Đoković uz muke pobedio totalnog autsajdera! U "igri" i skupljači loptica, i fizioterapeut, i "čarobni napitak"...

Novosti online

28. 02. 2023. u 19:03 >> 19:04

NOVAK Đoković se, daleko teže nego što je bilo ko mogao da očekuje, plasirao u drugo kolo turnira ATP Dubai: protiv 130. sa svetske rang-liste, Nole je morao da se prilično pomuči ne bi li Tomaša Mahača savladao - konačan rezultat bio je 6:3, 3:6, 7:6(1).

ДИБИДУС НЕОЧЕКИВАНА ДРАМА: Ђоковић уз муке победио тоталног аутсајдера! У игри и скупљачи лоптица, и физиотерапеут, и чаробни напитак...

Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

U prvom takmičarskom nastupu od osvajanja Australijan opena, Nole je isprva delovao uobičajeno: "ispitivanje kvaliteta rivala" umelo je, tokom Novakove karijere, često da dovede do nešto sporijeg starta nego u nekim daleko važnijim mečevima, pa se tako odvijao i početak ovog duela. 

Međutim, malo ko je mogao da pretpostavi da to što 22-godišnjak iz Češke u uvodnom gemu uspeva da "provoza" najboljeg na svetu, znači da će mu praviti probleme više od dva sata.

Potvrda da će tako biti počela je da stiže nakon Noletovog brejka za 3:1, jer je Mahač zaigrao fantastično, osvojio gem na servis slavnog suparnika, i to ne jedini put u meču. Istina, Đoković je, uz "pristizanje čarobnog napitka", kako to Novakomrsci opisuju kada energetsko piće pošalje njegov tim, uspeo da relativno bezbolno dođe do osvajanja prvog seta, ali onda je krenuo "nizbrdo".

Kao u transu je počeo da igra autsajder, pogađajući neke udarce koje obično izvode tenisere iz vrha ATP liste, a Novaku je njegov stručni štab (na momente uzalud pozivajući skupljače loptica) pokušavao nešto da dostavi. Izgleda da je u pitanju bila tableta, možda lek zbog bolova koji su ga mučili na Australijan openu, ali to nije odmah bilo od pomoći, jer je Tomaš Mahač maestralno došao do osvajanja druge deonice, gospodarivši terenom bilo da servira ili očekuje servise.

Međutim, kada je Novak počeo da "dodaje gas", i to na početku treće deonice, Mahač je zatražio medicinski tajmaut. Iznad zgloba desne šake je osetio bol, fizioterapeutu je rekao da misli da je grč, ali je odgovor posle pregleda bio "Izgleda da ovde ligament nije kako treba". Čeh je rešio da nastavi da igra, osvojio je preostali poen da bi stigao do 1:1, ali naredna tri gema je razigrani Nole osvojio i stekao veliku prednost.

Ali, ne i nenadoknadivu.

"Probuđeni" Čeh je na momente delovao kao da je "pobegao" iz Top 10, ponovo je terao i publiku i Novaka na aplauze, recimo posle savršeno "skraćene" loptice, a uspeo je i da napravi brejk za prilazak na 4:3, koji je iskoristio da izjednači.  Borba je zato ušla i u treći sat, a rešena je tek u taj-brejku, kada je Srbin, malo na iskustvo, malo na onaj svoj prepoznatljiv "taj-brejković" stil igre, kako ga opisuju njegovi najverniji navijači kada se on jedini "pita" na terenu, uspeo da dođe do željenog sedmog poena, ujedno i poslednjeg na meču.

Novak Đoković slavi poen za vođstvo od 5:1 u taj-brejku 1. kola Dubaija protiv Mahača / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

Posle mnogo više muka nego što je bilo ko očekivao, Đoković se na taj način domogao druge runde u Dubaiju. U njoj će za rivala imati maltene za 100 pozicija bolje rangiranog tenisera - suparnik mu je 39. sa ATP liste, Holanđanin Talon Grikspor, koji je sa 6:4, 3:6, 6:2 savladao 56. igrača sveta, Konstanta Lestijena.

KRAJ Đoković - Mahač 6:3, 3:6, 7:6(1)!

Novak je pobedio! Đoković je osvojio taj-brejk sa 7:1, proslavio  je to, a onda aplaudirao suparniku koji je napuštao teren.

6:6 - Đoković je probao da "dodavanjem gasa" reši ovaj meč pre odlučujućeg taj-brejka, ali je Mahač odgovorio fascinantno. Ponovo izvodi fantastične poteze, kako u odbrani, tako i u napadu, a sve je okončao bekhend-volejom za - 6:6. Odlučivaće taj-brejk!

6:5 - Greši Nole, ali nastavlja da osvaja gemove, što je najvažnije. Uz dvostruku servis-grešku kojom se njegov rival primakao na 40:30, Đoković je izvrsnim, vrlo snažnim servisom, osvojio i šesti put gem u trećoj deonici. Ušlo se u treći sat velikog teniskog okršaja u kome je, zaista, bilo mnogo toga...

5:5 - Ne da se Tomaš Mahač. Jeste izgubio dva poena na svoj servis u 10. gemu, ali je uspeo da ga osvoji. Borba se nastavlja.

5:4 - Posle 50 minuta igre u trećoj deonici, a dva sata i osam minuta od početka duela, Đoković je stigao na gem od pobede. Međutim, u narednom gemu će servirati njegov 22-godišnji suparnik.

4:4 - Vrlo, vrlo interesantan je bio osmi gem trećeg seta, u kome je Nole "pripretio", ali dalje od tri izjednačenja nije uspeo da dođe na servise rivala. Mahač je gubio sa tri razlike, sada je nerešeno. Kakav duel 1. i 130. sa ATP liste...

4:3 - Brejk Mahača! - Razigrao se povređeni autsajder... Izveo je savršen "drop šot", kakav bi mogao da se prikazuje na časovima tenisa, a nedugo zatim došao do brejk lopte. Iako je Nole nju spasao, Čeh je odmah stigao i do druge, a u njoj je naterao rivala na grešku. Češki teniser će servirati za izjednačenje.

4:2 - Mahač je, posle tri izgubljena gema u nizu, uz primetan grč na licu zbog očiglednog bola iznad desne šake, uspeo da osvoji servis-gem, te da tako smanji zaostatak.

4:1 - Za nepuna tri minuta je osvojio Novak "svoj" gem, potvrdivši tako brejk. Sada je i on zadovoljan, tu je blagi osmeh, tu je stisnuta pesnica. Presrećni su i njegovi navijači.

3:1 - Brejk Đokovića! - E, to se čekalo! Sjajno, sjajno je odigrao srpski teniser, nije ostavio ni najmanju nadu autsajderu da može do novog izjednačenja u trećoj deonici. Dva razlike za Noleta, koji sledeći servira. 

2:1 - Novak Đoković je, uz malo (sve primetnije) nervoze osvojio servis-gem. Vodi, a posle kraćeg predaha meč se nastavlja.

Novak Đokoivć i Tomaš Mahač tokom trećeg seta meča u Dubaiju / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

1:1 Iako je fizioterapeut rekao "čini mi se da ovo ligament pravi problem", Čeh je rešio da nastavi da igra i... osvojio preostali poen koji mu je nedostajao da izjednači.

1:0 i dalje - Morao je na kratko da bude prekinut meč, jer se Mahač požalio na grč. Fizioterapeut je intervenisao, duel se ubrzo nastavlja.

Ukazivanje pomoći Tomašu Mahaču / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

1:0 - Bilo je napeto! Nastavili su se problemi sa Noleta... Ne samo da ne servira dobro, već i mladi rival igra kao u transu. Jedan "direktno osvojen poen" Čeha naterao je čak i Đokovića da mu aplaudira. Nedugo zatim je Mahač došao do brejk lopte, koju je Novak "anulirao" i to na drugi servis... Minut i po kasnije, uz jednu ispuštenu gem-loptu, Srbine je uspeo da dođe do početnog vođstva u trećoj deonici. Podsetimo, njegov rival je 130. na ATP listi.

17.59 - Novak se vratio na teren i meč će biti nastavljen njegovim servisima na početku trećeg seta.

17.58 - Evo i statistike celog meča: Novak vodi sa 7:4 u asovima, ali i u dvostrukim servis greškama (3:2). Ubacio je više prvih servisa (64,9% naspram 60,4%), više osvojio poena na prvi servis (67,6% naspram 65,6%), kao i na drugi servis (55% naspram 52,4%). Međutim, u drugom setu je njegov rival bio daleko bolji u realizaciji - 80% prema 63% kada se radi o poenima na prvi servis, a čak 60% prema 33,3% na drugi. Đoković je imao jednu brejk loptu u drugoj deonici i nije uspeo da je iskoristi, a Mahaču je jedna od četiri stvorene brejk prilike i donela osvajanje seta.

3:6 - Set za autsajdera! Au, šteta, šteta! Nole je imao brejk loptu, ali je usledio vrlo hrabar dvoručni bekhend njegovog rivala, kojim je izjednačio rezultat, a potom je Mahač servis-volej igrom nadmudrio srpskog asa, time poveo, a Đoković izgubio set napravivši grešku. Nole traži odlazak do toaleta.

3:5 - Novak je odservirao dobro, osvojio gem, ali... za osvajanje seta servira Tomaš Mahač.

2:5 - Kako meč odmiče, sve bolje igra - Tomaš Mahač. Obično ova prethodna rečenica glasi "... sve bolje igra Novak Đoković", ali, to sada nije slučaj. Vodi Čeh sa tri razlike, Nole sledeći servira. Ali, pre toga, Đokovićev tim pokušava po drugi put (i konačno uspeva) da nešto doturi do Novaka. Poslali su mu to po jednom skupljaču loptica. U pitanju je nešto malo, što staje među dva prsta. Možda neka tableta, ili "energetska pločica" koju bi pojeo... 

2:4 - Konačno malo radosti i za Novakove navijače. U gemu u kome je servirao, a gubio sa 15:30, Đoković je umalo došao do situacije da rival ima i brejk loptu. Ali, tada je Mahač možda i prerano počeo da se raduje kada je poslao snažno lopticu u Noletovu levu stranu. Đoković je, trčeći tamo, izveo fantastičan dvoručni bekhend, a neodbranjiva dijagonala izazvala je i ovacije publike, i aplauz češkog tenisera, a i Novakovu radost. Nedugo zatim je i osvojio gem.

1:4 - U drugom setu, iako je Mahač ubacio samo 37,5% prvih servisa (!), on je taj koji vodi sa čak 4:1 i to protiv najboljeg tenisera na svetu. Možda i ne čudi, jer forhend "ne sluša" Novaka kao inače...

1:3 - Auh, kakav gem.... Novak je spasio dve brejk lopte, malo je nedostajalo češkom teniseru da povede sa čak 4:0 u drugoj deonici, no Đoković se vratio u igru i, na oduševljenje (brojnih) pristalica srpskog tenisera u Dubaiju - uspeo da se "upiše na semafor" u drugoj deonici. Sledeći servira Mahač, koji vodi sa 3:1.

0:3 - Mahač je "potvrdio" brejk, iznađujća prednost za češkog tenisera. Podsetimo, on je tek 130. na ATP listi

0:2 -  Brejk Mahača! Drugi put na meču je Đoković izgubio servis gem, ali prvi put gubi sa "dva razlike".

0:1 - Čeh je dobrim servisima osvojio uvodni gem drugog seta

6:3 - Novak Đoković osvojio prvi set! Nije bilo idealno, zapravo - bilo je svega i svačega, ali najvažnije je vođstvo.

5:3 - Ne da se Čeh. Novak je probao da novim brejkom osvoji prvi set, ali je uspeo da dođe do svega dva poene na servise rivala, koji je prišao na 5:3. Đoković će biti taj koji će servirati za osvajanje uvodne deonice.

17.07 - Dok se čekalo da prođe predah između sedmog i osmog gema (a meč se nastavlja novim lopticama), Novak je pozvao mladog skupljača loptica i zamolio ga da odnese jednu (praznu) flašicu njegovoj ekipi. To je i učinjeno, a onda je Đokovićev tim obavio dosipanje neke tečnosti u tu flašu, koja je potom vraćena srpskom teniseru.

5:2 - E, tako se to radi. Posle brejka koji je Tomaš Mahač napravio, za samo pet minuta Novak je osvojio dva gema u nizu i došao na samo jedan od prvog seta. A 

17.05 - Dok se čeka Noletov servis-gem, jedna statistička zanimljivost: Novak je do sada ubacio samo 52,2% prvog servisa tamo gde treba, otuda i njegovo "mučenje" sa autsajderom...

4:2 - Brejk Đokovića! Kako se samo "razbesneo" Novak što je izgubio prethodni, servis-gem. Posle kratkog preaha izašao je daleko, daleko rešeniji na teren i prosto "oduvao" sa njega Čeha. Iako je Mahač servirao, nijedan jedini poen nije osvojio u ovom gemu.

3:2 - Brejk autsajdera! Tomaš Mahač je odmah uzvratio Noletu, koji je dve neiznuđene greške napravio na putu da izgubi "svoj" gem. Kratak predah, koji će prijati pre svega srpskom asu, da "dođe sebi" i vrati se onome kako je igrao u poslednjih 10 minuta.

Navijači Novaka Đokovića u Dubaiju / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

3:1 - Brejk Đokovića! To se čekalo! Ušao je Nole u pravi ritam, sa osnovne linije počeo je da tera rivala na greške i, uz tri takve na svoj servis, Mahač je izgubio drugi gem u nizu. Srbin ima "dva razlike" i sledeći će servirati.

2:1 - E, to je već pravi Novak. Na "nuli" je ostavio rivala i osvojio servis-gem za dva minuta.

1:1 - Za tili čas, 130. igrač sveta je osvojio "svoj" servis-gem. Uz samo jedna izgubljeni poen. Mnogo je "tvrđi orah" nego što bi to nagovestila njegova pozicija na ATP listi.

1:0 - Đoković je sasvim solidno "tovorio" ovaj duel, ali... Uvodni poen je osvojio za tili čas, a potom, usled dobrog udarca rivala, stiglo se do 15:15. Iako je Nole iznova poveo brzim poenom, usledila je duža razmena u kojoj je Čeh "provozao" Srbina po terenu i izazvao aplauze publike. Na semaforu je bilo 30:30, a nakon što je Đoković dobrim servisom iznova poveo, Mahač ga je nadmudrio dobro "pročitavši" Novakovu nameru u napadu, te je iznenadio Srbina koji je istrčao na mrežu da "dokrajči" suparnika. Tako se došlo do izjednačenja, koje je posle ukupno šest minuta ipak postalo 1:0 za Noleta, kada je on uspeo da "veže" dva osvojena poena. Iznova - uz malo upotrebljenih udaraca.

16.35 - Meč je počeo, srpski teniser servira prvi

16.29 - Rivali su na terenu, sudija Marija Čičak ih upoznaje sa propozicijama. Potom je obavljeno i bacanje novčića, izgleda da je Đoković uspeo da pogodi na koju stranu će pasti...

Novak Đokvoić izlazi na teren pred 1. kolo turnira ATP Dubai / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

16.25 - Nole i njegov suparnik iz Češke se spremaju da izađu na centralno igralište. 

16.10 - Novak se zagreva van centralnog terena. Uskoro će i njegov prvi ovogodišnji takmičarski nastup u Dubaiju

16.05 - Nakon što je na centralnom terenu Ože-Alijasim opravdao ulogu favorita savladavši Kresija sa 7:6(4), 3:6, 6:3, pobedu je ostvario i Rus koji je u prethodne dve sedmice osvojio dve titule - Danil Medvedev je sa 6:4, 6:2 savladao Italijana Arnaldija.

Uoči meča

Srpski as i trenutno 120. igrač sveta igraju prvi međusobni meč.

Iako je Novak na turnir iz serije 500 u Dubaiju došao sa serijom od 12 uzastopnih pobeda (osvojio trofej u Adelejdu i Australijan openu), ne vežu ga uopšte lepe uspomene na borbi za teniserom iz Češke na ovom nadmetanju.

Naime, Đoković je prošle godine ispao u četvrtfinalu od Mahačevog sunarodnika, Čeha Jiržija Veselog, koji je Noleta savladao sa 6:4, 7:6(4).

Ko trijumfuje u današnjem duelu, u drugom kolu će za rivala imati 39. sa ATP liste, Holanđanina Talona Grikspora, koji je sa 6:4, 3:6, 6:2 savladao 56. tenisera sveta, Konstanta Lestijena.

Opravda li Nole ulogu favorita i u prvoj i u drugoj rundi, u trećoj bi mogao da se sastane sa Hubertom Hurkačem, petim nosiocem u Dubaiju.

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO: Sa ovih 5 stvari biće nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini