SRAMOTA ZAPADA - "ĐOKOVIĆ NIJE REKORDER": "Amerikanac pedofil je bolji od Novaka"

Novosti online

21. 02. 2023. u 08:39

NOVAK Đoković ne samo da je prvi na najnovijoj ATP listi, već je izjednačio rekord Štefi Graf u boravku na "svetskom vrhu" u pojedinačnoj konkurenciji, što nekima i te kako smeta, naročito na Zapadu

СРАМОТА ЗАПАДА - ЂОКОВИЋ НИЈЕ РЕКОРДЕР:  Американац педофил је бољи од Новака

FOTO: Tanjug/AP

Statističari Tenis database-a su uspeli da izračunaju da je Amerikanac Bil Tilden najviše nedelja proveo na čelu ATP liste. Sa 377 nedelja naredne nedelje bi, ako bi se ovako gledali rekordi, Novak stigao Tonija Vildinga sa Novog Zelanda. Drugo mesto na listi zauzima legendarni Rod Lejver sa čak 452 nedelje na vrhu.

Radi se o tome da kada je Amerikanac Bil Tilden dominirao "belim sportom" nije postojala ATP lista, pa je pomenuto poređenje van svake pameti. U tenisu je 1968. godina ključna, jer je tada ušao u Open eru, svi najbolji teniseri su mogli zajedno da se takmiče. Do tada to nije bio slučaj, tenis je bio podeljen na amatere i profesionalce.

Bil Tilden je pred kraj karijere uhapšen, pošto je optužen je za silovanje 14-godišnjeg dečaka, a na licu mesta je legendarni Amerikanac potpisao priznanje. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, ali je odslužio sedam i po meseci. Dobio je i uslovnu kaznu od pet godina, zbog koje nije mogao nigde da putuje.

Zbog iste stvari uhapšen je 1949. godine. Tada je silovao, kako se navodi, 16-godišnjeg stopera, koji je ostao anoniman. Za to delo je bio u zatvoru deset meseci, a nesrećni dečak je kasnije tvrdio da je zbog Amerikanca godinama imao mentalne, fizičke i emotivne probleme. Tilden je zbog velike popularnosti dobio manju zatvorsku kaznu, nego što bi to bio slučaj sa običnim svetom.

Bil Tilden je rođen 1893. godine, a dominacija mu je počela 1920. kada je krenuo da redovno igra finala grend slemova. Od 1920. do 1930. godine osvojio je tri Vimbldona i sedam Ju-Es opena, a na dva finala Rolan Garosa nije uspeo da pobedi i ostao je bez trofeja na pariskoj šljaci.

Potom je 1931. godine prestao da se pojavljuje na najvećim teniskim turnirima, koji su bili rezervisani za amatere, pa je počeo da igra profesionalne turnire za novac. Tu je potrajao do 1946. godine kada je već imao 53 godine i rešio je da se povuče. Nije dugo uživao u penziji jer je sedam godina kasnije preminuo. Otkazalo mu je srce u jednoj hotelskoj sobi.

U njegovo doba nije bilo ATP liste, ali se na kraju svake sezone proglašavao najbolji teniser godine. Kao profesionalac titulu najboljeg igrača godine osvojio je 1931. pa ponovo 1932. i 1933. godine, pa kada se spoje sve nedelje tih godina u kojima je bio prvi ne dođe se ni do 500 nedelja na vrhu tenisa na svetu.

BONUS VIDEO - Ovako je Srđan Đoković proslavio Novakovu titulu u Melburnu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)