PRAVE SE DA NOVAK, ZAPRAVO, I NE POSTOJI: Đoković ušao u tenisku istoriju, a reakcije u Hrvatskoj su priča za sebe

Novosti online

20. 02. 2023. u 19:43

NOVAK Đoković ne samo da je prvi na najnovijoj ATP listi, već je izjednačio rekord Štefi Graf o boravku na "svetskom vrhu" u pojedinačnoj konkurenciji, što neke hrvatske medije uopšte nije impresioniralo.

ПРАВЕ СЕ ДА НОВАК, ЗАПРАВО, И НЕ ПОСТОЈИ: Ђоковић ушао у тениску историју, а реакције у Хрватској су прича за себе

FOTO: Printskrin

Podsetimo, Novak Đoković je započeo 377. nedelju na vrhu ATP liste i tako izjednačio rekord Nemice, a treća je Martina Navratilova sa 322 sedmice na vrhu. Serena Vilijams je provela 319 nedelja kao prva teniserka sveta. Peto mesto zauzima Švajcarac Rodžer Federer - 310. Šesti je Pit Sampras sa 286, slede Ivan Lendl sa 270 i Džimi Konors sa 268. Amerikanka Kris Evert je provela 260 nedelja na čelu. Švajcarkinja Martina Hingis i Španac Rafael Nadal proveli su po 209 nedelja kao najbolji na svetu, i tako dalje, i tako dalje.

Dakle, istorijski je ovo dan za tenis, ali... ne i za sve hrvatske medije koji redovno pišu o tenisu.

Recimo, jedne od najtiražnijih hrvatskih novina, "Večernji list", nisu posvetile nijedan naslov Noletu, a u tekstu o ATP listi su Srbina spomenuli sledećim pasusom, posle 956 slova otkucanih nekim drugim "povodima" vezanim za svetsko rangiranje:

"A Đoković je krenuo u svoju 377. sedmicu na prvom mestu ATP lestvice. Time je izjednačio rekord nemačke teniserke Štefi Graf dok će iduće nedelje postati apsolutni rekorder u obe konkurencije".

Ili, recimo, jedan od najpopularnijih portala u Hrvatskoj, 24sata, koji u opširnoj analizi šta se to novo dešava na ATP listi srpskog asa spominje samo kao nekog - ko ima manju prednost, od dosadašnje, u odnosu na prvog pratioca:

"Alkaraz je smanjio zaostatak za vodećim Srbinom Novakom Đokovićem na 590 bodova, dok ima 540 bodova više od trećeg Grka Stefanosa Cicipasa".

Sasvim drugačije reagovalo je uredništvo hrvatskog sajta Indeks, koji je objavio i tekst sa naslovom "Đoković izjednačio rekord za koji se mislilo da je nedostižan".

U njemu se navodi da je "Novak Đoković započeo 377. sedmicu na vrhu teniske liste i tako izjednačio rekord legendarne Nemice Štefi Graf, rekord za koji su mnogi mislili da je nedostižan u današnjem tenisu. Đoković, koji ima 590 bodova više od prvog pratioca na ATP listi, Španca Karlosa Alkaraza, sigurno će ostati broj 1 i sledeće nedelje pa će tako srušiti rekord Grafove".

Štefi Graf / Foto: EPA

A dok Noletovi navijači uživaju u najnovijem, istorijskom ostvarenju sjajnog srpskog tenisera, Đoković bi voleo da uživa u jednoj po njega lepoj odluci američkih vlasti.

Naime, svetski broj 1 bi da uskoro otputuje u Sjedinjene Američke Države, kako bi učestvovao na dva važna turnira. On nije igrao ni Indijan Vels ni ATP Majami prošle godine jer su na snazi bile striktne mere SAD vezane za nevakcinisane strance koji dolaze u zemlju. Sjedinjene Države bi mogle da olabave ta pravila za nevakcinisane goste 11. maja, ali... 

Taj datum je tek posle žreba za Indijan Vels, koji je 8. marta, zbog čega je Đokovićev tim zatražio od američkih vlasti da mu se dozvoli dolazak u tu državu.

Osvajač 22 grend slem titule je petostruki šampion Indijan Velsa, po čemu je izjednačen sa Rodžerom Federerom, i željno je iščekivan na turniru koji se često naziva i "petim grend slemom". Svetski broj 1 je, tokom trijumfa na turniru u Adelajdu, obelodanio želju da igra na Indijan Velsu, ali odluka nije u njegovim rukama, što je, kako su vam "Novosti" već pisale, izazvalo prilično nezadovoljstvo direktora turnira, Tomija Hasa.

Ono gde bi Đoković svakako trebalo da igra, jer za tako nešto ne postoje smetnje, je ATP Dubai 500, turnir koji počinje 27. februara.

BONUS VIDEO - Ovako je Srđan Đoković proslavio Novakovu titulu u Melburnu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)