ŠTA AKO NOVAK I ALKARAZ BUDU IZJEDNAČENI: Srbin i Španac sledećeg ponedeljka mogu da imaju isto bodova na ATP listi - ko će onda biti prvi?

Novosti online

20. 02. 2023. u 17:20

NAJBOLjI teniser sveta Novak Đoković započeo je 377. nedelju na čelu ATP liste, čime je izjednačio apsolutni teniski rekord koji je do ovog ponedeljka samostalno držala Štefi Graf. Iako taj rekord po broju nedelja na čelu ATP liste nije dovođen u pitanje kada je Rodžer Federer svrgnuo Pita Samprasa sa vrha večne liste, ali dobro sad, navikli smo na to da novakova dostignuća pokušavaju na sve načine da umanje.

ШТА АКО НОВАК И АЛКАРАЗ БУДУ ИЗЈЕДНАЧЕНИ: Србин и Шпанац следећег понедељка могу да имају исто бодова на АТП листи - ко ће онда бити први?

FOTO: Profimedia

Kako bilo, sledećeg ponedeljka, 27. februara, izaći će ATP lista na kojoj će Novak Đoković osvanuti prvi, a biće to 378. nedelja u kojoj je srpski as broj jedan. 

To će se desiti iako novak ne učestvuje ni na jednom turniru, a izgubiće 90 bodova od prošlogodišnjeg četvrtfinala Dubaija. To stoga što se ovaj turnir igra nedelju dana kasnije u odnosu na 2022. godinu.

Ista stvar desila se Karlosu Alkarasu koji je ove nedelje izgubio 500 bodova od prošlogodišnjeg trijumfa u Riju, a mladi Španac je tek počeo pohod u odbranu te titule.

Ako je osvoji, a prvi je nosilac i dolazi osokoljen osvajanjem turnira u Buenos Ajresu, desiće se nešto što na vrhu ATP liste nije viđeno - da dvojica tenisera imaju jednak broj bodova!

To će biti slučaj ako Alkaras odbrani titulu u Riju, pošto će u tom slučaju dva tenisera imati po 6980 bodova.

Ali, navijači Novaka Đokovića nemaju razloga za brigu, a Alkarazovi i fanovi Štefi Graf nemaju čemu da se nadaju - ako se desi da Nole i Karlito narednog ponedeljka budu imali isti broj bodova o prvom mestu odlučivaće dodatni kriterijumi, a oni su na strani našeg tenisera.

Prvi "taj-brejker" je broj odigranih turnira u prethodne 52 nedelje, tačnije igrač koji je odigrao manje ima prednost. Ovde je već Nole u prednosti jer je odigrao 15 turnira, naspram Alkarasovih 18.

Ali i da su Srbin i Španac u ovoj kategoriji izjednačeni, opet bi novak bio u prednosti, jer drugi parametar koji se gleda su bodovi osvojeni sa grend slemova, obaveznih mastersa, u koje ne spada Monte Karlo, ali silom prilika ni Šangaj koji se od korone nije igrao, i Završnog turnira.

Nole je i tu bolji, pošto je sa ovih turnira skupio 5.820 poena, a Karlito samo 5.090. 

Alkaraz, tako, svoju šansu da se vrati na čelo ATP liste neće dobiti pre marta, a mnogo realnije tek tokom maja. U martu i aprilu najviše poena nose dva turnira na kojima Novak verovatno neće učestvovati, ali nije ni prošle godine pa neće gubiti poene. To su mastersi u Indijan Velsu i Majamiju, sa kojih mladi Španac brani 1360 bodova zbirno, što znači da mu je potrebna jedna titula i jedno finale da se vrati na prvo mesto, čak i u slučaju da Novak ne dobije medicinsko izuzeće da nastupi.

Do maja Đoković brani 160 poena, pa će Alkaras, kome će osim dva američka mastersa otpasti i 500 bodova iz Barselone,pravu priliku da se nađe ispred Srbina dobiti tek sredinom maja kada naš as ima da brani 100 bodova za titulu sa mastersa u Rimu, na kome Španac nije učestvovao.

BONUS VIDEO - NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO: Sa ovih 5 stvari biće nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)