ĐOKOVIĆ IMA MANJE TITULA OD FEDERERA: Ide li ova statistika na ruku Švajcarca ili je kvalitet važniji od kvantiteta (FOTO)

Novosti online

11. 02. 2023. u 09:42

NAJBOLjI teniser sveta Novak Đoković započeće ovog ponedeljka 376. nedelju na čelu ATP liste.

ЂОКОВИЋ ИМА МАЊЕ ТИТУЛА ОД ФЕДЕРЕРА: Иде ли ова статистика на руку Швајцарца или је квалитет важнији од квантитета (ФОТО)

FOTO: EPA

Đoković se na prvo mesto vratio pretprošle nedelje, nakon što je osvojio desetu titulu na Australijan openu i ujedno došao do 22. grend slem trofeja.

Srpskom igraču nedostaju još dve nedelje na vrhu ATP liste kako bi izjednačio apsolutni rekord, koji drži bivša nemačka teniserka Štefi Graf sa 377 nedelja na vrhu.

Što se tiče muške, ATP liste, Nole je odavno prestigao Rodžera Federera kome sada beži čak 66 nedelja.

Iako je sada već penzionisani Švajcarac po mišljenju mnogih ljubitelja tenisa odavno ispao iz konkurencije za zvanje teniskog GOAT-a (najveći svih vremena), neki njegovi navijači i dalje ne prihvataju zakon brojeva po kome su Novak i Rafael Nadal uspešniji od njega.

Kao glavne argumente navode Rodžerovu elegantnu igru, broj uzastopnih nedelja na čelu ATP liste (njegov najduži je 237) i kao najveći - da je Fedeks osvojio veći broj trofeja od Noleta i Rafe.

Prvi argument lako oboriti, iz prostog razloga što lepota igre ne donosi trofeje u tenisu. Kao uostalom ni u većini sportova, da ne uvredimo ljubitelje umetničkog klizanja kao što je to nedavno uradio selektor fudbalera Hrvatske Zlatko Dalić kad je citirao svog mentora Ćiru Blaževića. 

Kad je reč o broju uzastopnih nedelja na čelu ATP liste, važno je pristetiti se da je Rodžer Federer većinu od svojih 310 nedelja kao broj jedan ostvario vreme koje mnogi ljubitelji tenisa nazivaju "weak era" (slaba era). Bilo je to vreme pre nego što su iz teniskih pelena izašla dva njegova najveća rivala Nole i Rafa, a jedinu konkurenciju činili su mu igrači poput Lejtona Hjuita, Gustava Kertena, Huana Karlosa Ferera, 

Endija Rodika i Marata Safina - sve dobri igrači ali daleko od kvaliteta jednog Endija Marija ili Huana Martina del Potra, a o Đokoviću i Nadalu da ne govorimo.

I ne samo to - taj Rodžerov najduži niz od 237 nedelja na čelu je zapravo i jedini njegov dug period. Vraćao se još pet puta na čelo karavana, ali od toga je samo još jednom bio blizu da sastavi godinu dana. S druge strane, Đokovićev najduži niz je 122 nedeljr, što je nešto više od dve godine, ali Nole ima još tri perioda od najmanje jedne godine. Osim našeg asa, više od jedne vladavine duže od godinu dana imaju samo još Džimi Konors, Pit Sampras, Ivan Lendl i Džon Makenro - svi po dve.

Kad je reč o broju titula osvojenih na ATP turneji - da, Rodžer je ispred Novaka i Rafe, ali tu postoji ne jedno nego dva "ali".

Prvo, Švajcarac se penzionisao sa 103 titule, što je deset više od Novaka (11 od Rafe), ali (i to je ono prvo "ali") i on zaostaje pet titula za Džimijem Konorsom, što bi značilo da je po toj logici Amerikanac GOAT (nekada je to mišljenje bilo legitimno). Osim toga, naš teniser može da ga prestigne već do kraja ove godine, a gotovo izvesno do kraja sledeće. 

Drugo "ali" jeste "težina osvojenih titula, preciznije broj ATP poena koje su one donele igračima. Rodžer je osvajanjem te 103 ttule skupio 96.050 poena. To je samo hiljadu više nego Nadal na svoja 92 osvojena turnira, ali (e, to je ono drugo "ali") čak 4.050 poena manje nego što je osvojio Novak na putu do svoje 93 titule.

FOTO: Fejsbuk

To znači da je Rodžer po osvojenom turniru dobijao u proseku 932,5 poena, Rafa 1033, a Novak čak 1087. Kad je reč o ukupnom broju poena, dakle računajući i sa turnira koje nisu osvojili, Federer je još uvek ispred najveih rivala, ali Novak zaostaje samo deset hiljada poena, što je cifra koju će da sakupi možda i do kraja ove godine. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)