ĐOKOVIĆ JE BOLJI OD FEDERERA U MEĐUSOBNIM SUSRETIMA: Jednog bivšeg prvog tenisera sveta Švajcarac nikad nije uspeo da pobedi

Novosti online

15. 09. 2022. u 18:38 >> 18:58

LEJVER KUP koji je na programu od 19. septembra biće poslednje takmičenje na kome će ljubitelji tenisa imati priliku da gledaju Rodžera Federera u zvaničnom meču.

ЂОКОВИЋ ЈЕ БОЉИ ОД ФЕДЕРЕРА У МЕЂУСОБНИМ СУСРЕТИМА: Једног бившег првог тенисера света Швајцарац никад није успео да победи

FOTO: AP

Đoković zabeležio 27 pobeda na 50 mečeva protiv Federera


Legendarni Švajcarac najavio je ranije danas da će mu takmičenje, čiji je on jedan od osnivača, biti poslednje u karijeri.

činio je "veliku trojku" svetskog tenisa uz Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.


Federer je ranije danas najavio da će završiti karijeru posle takmičenja u Lejver kupu, koji je na programu u Londonu od 23. do 25. septembra.

Na terenu je vladao veliki rivalitet između Federera i Đokovića. Federer i Đoković su odigrali 50 međusobnih duela u karijeri, a srpski teniser je ostvario 27 pobeda, dok je 23 duela pripalo Švajcarcu.

Prvi duel između njih dvojice bio je na Mastersu u Monaku 2006. godine, a tada je slavio Federer 6:3, 2:6, 6:3. Đoković i Federer su poslednji meč odigrali na Australijan openu 2020, kada je Srbin u polufinalu turnira u Melburnu ostvario pobedu od 7:6(1), 6:4, 6:3.

Između ta dva duela, smestilo se nekoliko epskih okršaja dvojice ponajboljih igrača svih vremena, uključujući i polufinale Ju-Es opena 2011. godine kada je Nole jednim potezom najavio da beli sport dobija novog kralja.

Pamtiće se i prva Novakova pobeda, u finalu Rodžers kupa 2007, finale Vimbldona 2015, kada je naš as izjednačio u međusobnim susretima, polufinale AO 2016. kada je poveo u tom segmentu, a možda najviše finale Vimbldona 2019, jedan od najboljih i najneizvesnijih mečeva u istoriji tenisa.


Federer i Nadal sastali su se 40 puta, a Španac vodi 24:16 u pobedama. Njih dvojica su prvi put igrali 2004. na Mastersu u Majamiju, a Nadal je lako slavio 6:3, 6:3. Poslednji put su se sreli 2019. na Vimbldonu kada je Federer pobedio sa 7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4.

Sa pridruženim članom elitnog društva, Endijem Marijem koji je jedno vreme slovio za člana "Velike četvorke", Federer ima skor 14:11 u 25 međusobnih susreta. Zanimljivo je da je Švajcarac u poslednja četiri okršaja stigao do preokreta protiv Britanca koji je u jednom trenutku vodio 14:10.

Od svih bivših brojeva jedan, uključujući naravno i sadašnjeg Alkaraza, Federer je odigrao najviše međusobnih susreta sa igračima koji su predvodili ATP karavan. Rodžer ima ukupno 227 ovakvih mečeva, a zabeležio je 136 pobeda (opet najviše od svih). To je uspešnost od 59,9 odsto, po čemu je peti iza Samprasa, Nadala, Borga i Bekera.

Švajcarac je igrao protiv 15 od 27 igrača koji su nosili zvanje "prvi reket sveta", a jedino nikad nije pobedio Patrika Raftera, s kojim se sastao tri puta na početku svoje karijere a pri kraju Australijančeve.

Negativan skor ima još samo sa Noletom, Nadalom, Jevgenijem Kafeljnikovim i Gugom Kertenom, dok je Pita Samprasa pobedio u jedinom susretu, osmini finala onog legendarnog Vimbldona koji je osvojio Đokovićev trener Ivanišević.

Tako je na dva slova spala knjiga, odnosno trka za najboljeg svih vremena, jer odlaskom u penziju Rodžer definitivno ostaje na 20 grend slem titula, dok Nole ima jednu više, a Rafa dve.

Đoković je bolji od njega i po broju nedelja na čelu ATP liste, Nadal tu dosta zaostaje, ali zato i on poput našeg tenisera vodi u broju mastersa i generalno "velikih titula", u koje pored grend slemova i mastersa spadaju i Završni turniri i Olimpijske igre.

Federer ipak ima "keca u rukavu" kad je GOAT trka u pitanju: mnogi teniski stručnjaci, uključujući i nekadašnjeg Dejvis kup selektora Jugoslavije Radmila Armenulića, proglasili su ga za najboljeg svih vremena pre nego što su se na teniskom nebu pojavile zvezde Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Danas će većina tih stručnjaka priznati da Švajcarac sa teniske scene odlazi kao treći najbolji svih vremena (naći će se i neki koji će u tu priču ubaciti Samprasa, pa i Borga), ali ostaje činjenica da je on bar do kraja prve decenije 21. veka bio GOAT.

Osim toga, mnogim ljubiteljima tenisa ostaće, ako ne najbolji, onda najdraži teniser ikada i veliki uzor mladima.

Bonus video - Veličanstveni Novak: Top 10 tenisera po broju nedelja na čelu ATP liste

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave