NE IGRA 15 MESECI ALI I DALJE NAJBOGATIJI: Rodžer Federer na čelu Forbsove liste teniskih milionera, Đoković u vrhu iako sprečen da igra u SAD

Novosti online

25. 08. 2022. u 16:54

AMERIČKI magazin Forbs objavio je pred početak Ju-Es opena listu tenisera i teniserki koji su zaradili najviše novca u poslednjih godinu dana, odnosno od završetka prethodnog Otvorenog prvenstva SAD. Iako nije igrao u tom periodu, prvi na listi je Švajcarac Rodžer Federer, dok se u vrhu nalazi i Novak Đoković, uprkos zabrani nastupa na Australijan openu i američkoj turneji.

НЕ ИГРА 15 МЕСЕЦИ АЛИ И ДАЉЕ НАЈБОГАТИЈИ: Роџер Федерер на челу Форбсове листе тениских милионера, Ђоковић у врху иако спречен да игра у САД

Foto: D. Dozet, Tanjug/AP

Novak je sprečen da nastupi na Ju-Es openu, zbog čega neće imati priliku da se bori za povratak na prvo mesto ATP liste, ali je ostao i bez potencijalne zarade od 2,6 miliona dolara koliko će dobiti šampion njujorškog grend slema.

Nole nije igrao od finala Vimbldona, a kako sada stvari stoje do kraja sezone bismo mogli da ga gledamo na mastersu u Parizu i na Završnom turniru u Torinu, kao i na Lejver kupu i Dejvis kupu.

Lista magazina Forbs izgleda ovako:

1. Rodžer Federer 90 miliona (0 od turnira, 90 miliona od sponzora)

Foto: AP


Švajcarski as nije nastupao od Vimbldona prošle godine, a na terenu ćemo moći da ga vidimo u timu Evrope protiv Ostatka sveta na Lejver kupu. Želja mu je da bar još jednom zaigra na vimbldonu gde je osvojio osam od svojih 20 grend slem titula. Objavio je video sa treninga koji je dao nadu njegovim navijačima, ali i svim iskrenim fanovima tenisa da još nije rekao poslednju reč iako već neko vreme gazi petu deceniju života.

Iako ga na terenu nema više od godinu dana, Fedeks je od unosnih sponzorskih ugovora inkasirao 90 miliona dolara ove godine. Osim sponzora, izvor prihoda mu je i učešće u vlasništvu švajcarskog brenda sportske obuće za trčanje.

2. Naomi Osaka 56, 2 miliona (1,2+55)

FOTO: AP

Gotovo dvostruko mlađa od Federera (24), ali sa više zdravstvenih problema. U poslednje vreme, mučile su je povrede leća i ahilove tetive, kao i neobjašnjivi bolovi u stomaku. Zbog toga je pala sa prve pozicije VTA liste na 44, ali i ona je poput Rodžera nadomestila zaradu sa turnira onom od sponzora kjih ima skoro 20.

Osim toga, u maju je sa svojim bivšim agentom osnovala novu sportsku agenciju čiji klijent je uskoro postao Nik Kirjos. U junu je stupila u partnerstvo sa Lebronom Džejmsom na polju medija, a prošlog septembra je pokrenula vlastitu liniju kozmetičkih proizvoda za negu kože.

3. Serena Vilijams 35,1 milion (0,1+35)

Foto AP


Da smo s ovom listom sačekali tri nedelje, Serena se na njoj ne bi našla pošto će u to vreme biti teniska penzionerka. Početkom turnira u Torontu najavila je da će joj Ju-Es open biti poslednji turnir u karijeri. Pokušaće na terenima Flešing medouza da se izjednači sa Margaret Kort u broju singl titula na grend slemovima. Ipak, mnogi od tuce njenih sponzora najavili su da će nastaviti da je sponzorišu i posle penzionisanja, tako da za Serenu nema zime, čak i kada bi njena kompanija Serena venčers propala. 
Uostalom, isti slučaj je i sa Marijom Šarapovom koja skoro tri godine nakon penzionisanja i dalje reklamira brojne brendove.

4. Rafael Nadal 31,4 milion (6,4+25)

FOTO: AP


Rafa se vraća na Ju-Es open prvi put posle 2019. godine i ima idealnu priliku da se vrati na prvo mesto ATP liste, ali i uveća bogatstvo. El Matador je ove godine već osvojio dva grend slema, koji su mu uz polufinale Vimbldona i finale mastersa u Indijanapolisu, doneli više od šest miliona dolara nagrada. Ostatak od 25 miliona doneli su mu unosni sponzorski ugovori, ali i vlasnički udeo u lancu restorana.

5. NOVAK ĐOKOVIĆ 27,1 MILION (7,1+20)

Đoković je imao 2021. godinu iz snova, osvojivši prva tri grend slema da bi u finalu prošlogodišnjeg Ju-Es opena stao na poslednjoj stepenici do kalendarskog grend slema. 
Međutim, 2022. je bila malo truckavija za srpskog asa. Njegova odluka da se ne vakciniše protiv Kovida koštala ga je učešća na Australijen openu i na američkoj turneji, a iz istog razloga izgubio je i sponzore čiji logoi su krasili ruvake njegove majice na turnirima na kojima je nastupao ove godine.

Zbog toga će propustiti i Ju-Es open, a time i priliku da zaradi novih dva miliona dolara. 

Ipak, Nole i dalje ima nekoliko unosnih sponzorskih ugovora sa proizvošačima sportske opreme i finansijskim institucijama.

6. Ema Radukanu 21,1 miliona (3,1+18)

FOTO: EPA


Prošlogodišnja senzacionalna šampionka Njujorka nije nastavila u tom ritmu sa turnirima, ali joj je taj trijumf doneo lepu novčanu zaradu kao i nekoliko unosnih sponzorskih ugovora.

Prošle gdine u ovo vreme bila je bukvalno nepoznata van krugova najvećih teniskih zaluđenika. Zato i nije mnogo potresena što je na naredna tri grend slem turnira redom ispadala u drugom kolu. 

o ne uzbuđuje mnogo ni sponzore a ni teniske stručnjake jer se svi slažu da su pred njom godine teniske dominacije.

7. Danil Medvedev 19,3 miliona (7,3+12)

FOTO: Tanjug/AP


Trenutni svetski broj jedan, koji je na prošlom Ju-Es openu sprečio Novaka da ostvari kalendarski grend slem smenjivao se od početka godine sa našim asom na čelu ATP liste, a sada mu je najveća pretnja da ga svrgne Rafael Nadal koji u Njujorku ne brani poene.
Nije mu pomoglo za zaradu, što ga je Vimbldon sramno i bespotrebno proterao kao i ostale ruske i beloruske tenisere, ali jeste za ATP listu jer je Đoković ostao bez 2000 poena sa kojima bi bio u konekurenciji da godinu završi na prvom mestu, a sada je na putu da ispadne iz Top 10.

Ipak, za razliku od većine drugih ruskih sportista, Medvedev je uspeo da sačuva ugovore sa većinom svojih sponzora, a uspeo je i da potpiše dva nova ugovora - sa velikom gejmerskom kompanijom i sa jednom kineskom destilerijom pića. Osim toga, jedini njegov sponzor sa sedištem u Rusiji Tinkof banka, je uspela da izbegne sankcije takozvane međunarodne zajednice, tačnije "zapadnih "demokratija".

Bonus video - Sastanak Vučića i Đokovića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)