KO JE KAMERUN NORI, NAREDNI NOVAKOV PROTIVNIK: Rođen u Africi, odrastao na Novom Zelandu, živi u Londonu a navija za slavni škotski klub

O. M.

06. 07. 2022. u 17:46

ŠAMPION Vimbldona Novak Đoković imaće težak zadatak na putu ka trećoj uzastpnoj odbrani titule, pošto će se u petak boriti za plasman u finale protiv domaćeg takmičara Kameruna Norija.

КО ЈЕ КАМЕРУН НОРИ, НАРЕДНИ НОВАКОВ ПРОТИВНИК: Рођен у Африци, одрастао на Новом Зеланду, живи у Лондону а навија за славни шкотски клуб

EPA

Britanac rođen 1995. u Južnoj Africi ostvario je već plasmanom u četvrtfinale najveći uspeh karijere na grend slemovima. Do sada je najdalje dolazio do trećeg kola na sva četiri, a na Vimbldonu ga je prošle godine baš u toj rundi zaustavio Rodžer Federer, što je ujedno pretposlednji meč i poslednja pobeda Švajcarca u Ol Ingland klabu.

Ove godine pred britanskim brojem jedan padali su redom Pablo Anduhar, Haume Munar, Stiv Džonson, Tomi Pol i David Gofan.

Iako su mu oba roditelja "pravi" Britanci, otac Dejvid iz Glazgova, a majka Helen iz Kardifa, Kamerun je na neki način naturalizovani građanin Ujedinjenog kraljevstva, jenjr je rođen u Johanesburgu a odrastao na Novom Zelandu za čiju reprezentaciju je i nastupao do 2013. godine. 

Ubrzo je promenio državljanstvo, zbog boljih uslova koje je imao u Velikoj Britaniji. Rezultati su odmah počeli da dolaze, da bi vrhunac bila prošla sezona u kojoj je Nori postao britanski broj 1, plasirao se na Završni turnir i osvojio Indijan Vels što pre njega nije uspelo nijednom Britancu. Njegov trener, Argentinac Fakundo Lugonjes, proglašen je za trenera godine u izboru ATP.

Ove godine nastavio je da napreduje, pa je u aprilu ušao u Top 10, što je Britancima probudilo nadu da bi Kamerun mogao da ponovi uspeh Endija Marija i postane svetski broj 1.

A ne tako davno, ni britanski ljubitelji tenisa nisu bili sigurni kako on izgleda. Pred početak sezone na travi Nori se prisetio anegdote iz jednog restorana.

- Sedeo sam za šankom restorana nedavno kada me je barmen upitao "Pratiš li tenis?". Bio sam odeven u običnu odeću i odgovorio sam mu "pratim pomalo", na šta mi je on rekao "Totalno ličiš na ovog jednog igrača, Kamerun Nori se zove". Ja sam bio u fazonu "O, stvarno? OK". Nije mogao da veruje kad sam mu na kraju priznao da sam ja zapravo taj neki Kamerun Nori - priseća se 12. igrač sveta.

Ono što je sigurno, Kameruna će, čak i bez obzira na ishod ovogodišnjeg Vimbldona, svi prepoznavati po restoranima, a njegov otac, vatreni navijač Glazgov Rendžersa lakše će doći do karte za utakmice svog omiljenog tima.

Dejvid je bezuspešno pokušao da dođe do dragocenog parčeta papira za finale Evropa lige u kome je Rendžers poražen od Ajntrahta, a sada je klub sa Ajbroksa preko zvaničnog Tviter naloga pozvao Norija seniora i Norija juniora da zajedno budu gosti kluba na Ajbroksu.

- On više uživa u utakmicama Rendžersa nego u mojim mečevima - rekao je nedavno Kamerun.

SKOR PROTIV NOVAK I OSTALIH TOP 10 IGRAČA

Upravo na jednom od  takmičenja na kojima je prošle godine zablistao, Nori je odigrao jedini meč protiv Novaka i izgubio ga. Bilo je to jesenas na Završnom turniru u Torinu kada je naš as bio više nego ubedljiv dozvolivši Kamerunu samo tri gema - 6:2, 6:1.

Ipak, to je bilo na tvrdoj podlozi u dvoranskim uslovima u Torinu, a u petak će protiv Novaka biti gotovo ceo Centralni stadion, izuzev njegove lože i ponekog Srbina koji bude dovoljno srećan da se domogne ulaznice za Centralni teren.

Osim protiv Novaka i Rodžera, igrao je i protiv ostalih članova "velike četvorke" i izgubio je sve mečeve. Od Endija Marija jednom, a od Rafaela Nadala čak četiri puta.

Ukupno je protiv igrača koji su bili u Top 10 odigrao 23 meča i ima četiri pobede. Prvu je još 2018. kao 103. igrač sveta izvojevao protiv Džona Iznera. Prošle godine pobedio je Andreja Rubljeva u polufinalu San Dijega i Dominika Tima u drugom kolu na putu do titule u Lionu, a ove godine bio je bolji od Cicipasa u polufinalu Akapulka.

STIL IGRE

Kamerun je levoruk, poznat po neobičnom načinu udaranja loptice. Naročito čudno izgleda njegov bekhend. Po sopstvenom priznanju voli duge, fizički zahtevne mečeve. Dobro igra na mreži, zbog čega povremeno pribegava skoro izumrloj servis-volej igri.

- Nisam baš toliko talentovan kao neki drugi momci u pogledu nivoa veštine, ali svake godine napredujem i zadovoljan sam svojim mestom na kome sam. Kada igram fizički tenis i stvaram drugom momku probleme, tada imam uspeha. Trudim se da igram tako protiv najboljih na svetu - rekao je nedavno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)