"NOVOSTI" NA ROLAN GAROSU: Pogledajte zvaničan poster Otvorenog prvenstva Francuske za 1983. - radio ga je srpski slikar (FOTO)

D. St.

29. 05. 2022. u 16:09

EKIPA "Večernjih novosti" nalazi se u Parizu, gde se trenutno održava Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu. Naši novinari naišli su na zvanični poster Rolan Garosa koji je 1983. radio naš pokojni slikar Vladimir Veličković.

НОВОСТИ НА РОЛАН ГАРОСУ: Погледајте званичан постер Отвореног првенства Француске за 1983. - радио га је српски сликар (ФОТО)

Foto: D.St.

Veličković bio je jedan od najeminentnijih srpskih slikara i predstavnik nove (moderne) figuracije i član van radnog sastava SANU od 12. decembra 1985. godine.

Pre trideset devet godina, 1983. godine, srpski umetnik izabran je od strane Francuske teniske federacije da napravi zvanični poster turnira Rolan Garosa.

 

Zvanični poster za RG 1983.

 



Poster je crno-beo, a sam umetnik je objasnio zašto je to tako.

- Moje lično iskustvo mi je pokazalo da boja smanjuje snagu slike - rekao je Veličković, a rezultat je bio moćno umetničko delo.

Foto: Privatna arhiva

Vladimir Veličković


Umetnik je preminuo 2019. u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, a posthumno je 2020. dobio nagradu Muzeja grada Beograda za sveukupni doprinos stvaralaštvu na teritoriji naše prestonice.

BONUS VIDEO: PORUKA ZA NOVAKA: Na kuli Beograd ispisuju se reči podrške

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!