KAKO JE DANIL MEDVEDEV POSTAO BROJ JEDAN? Šest činjenica o usponu ruskog tenisera na čelo ATP liste

Novosti online

28. 02. 2022. u 14:24

NOVI broj jedan svetskog tenisa Danil Medvedev priznao je da je o ovom trenutku sanjao otkad igra tenis, a naročito poslednjih godina. On je istakao da je dobio brojne poruke čestitki, uključujući i onu od Novaka Đokovića, i svima se zahvalio na podršci.

КАКО ЈЕ ДАНИЛ МЕДВЕДЕВ ПОСТАО БРОЈ ЈЕДАН? Шест чињеница о успону руског тенисера на чело АТП листе

FOTO: AP

Medvedev je do prvog mesta stigao zahvaljujući plasmanu u polufinale Akapulka i porazu Novaka Đokovića u četvrtfinalu Dubaija. 

Srpski teniser bio je prvi koji je Rusu čestitao na podvigu: "Čestitam Danilu Medvedevu koji će od ponedeljka zasluženo postati svetski broj jedan" - tvitnuo je Nole odmah posle eliminacije iz Dubaija.

- Video sam da Novak gubi, ali nisam znao da ukoliko se to desi ja postajem broj jedan. Naravno da sam srećan što sam postao. To mi je bio cilj od kada se bavim tenisom, a naročito u poslednjem periodu kad sam shvatio da je to moguće. Dobio sam mnogo poruka od kolega tenisera i mnogih drugih ljudi i želim svima da se zahvalim na lepim rečima i podršci - rekao je 26-godišnji Rus koji je 27. igrač na čelu ATP liste od njenog uvođenja.

Takođe je i prvi van takozvane "Velike četvorke" još od februara 2004. godine i prvi novi igrač na čelu ATP od 2016. godine.

Uspon Danila Medvedeva ka vrhu počeo je 2019. godine, kada je stigao do šest uzastopnih finala, a devet ukupno te sezone. Osvojio je tri turnira i igrao prvo finale nekog grend slema bio je to poraz u pet setova od Rafe Nadala na Ju-Es openu, gde će dve godine kasnije osvojiti titulu, sprečivši Novaka da uzme "kalendarski slem". Od četiri titule koje je osvojio te godine, dve su došle sa turnira iz masters serije - Sinsinati i Šangaj.

Naredne godine osvojio je samo dve titule, ali veoma značajne, masters u Parizu i Završni turnir koji se te godine poslednji put igrao u Londonu. Prošle godine je na oba ova turnira zaustavljen u finalu, ali je zato osvojio već pomenuti Ju-Es open i masters u Torontu, dok je na Australijan openu stigao do finala. Prvi kroz cilj je prošao i na turnirima u Majorki i Marselju, a da je na putu ka zvezdama pokazao je i time što je prvi put u karijeri prošao prvo kolo na Rolan Garosu - stigao je čak do četvrtfinala gde ga je zaustavio potonji finalista Stefanos Cicipas u kontroverznom meču u kome je Grk više puta primao nedozvoljeni koačing.

Konačno, ove sezone je odbranio finale Australijan opena, što mu je, uz prinudno odsustvo Novaka Đokovića sa prvog grend slema sezone i plasmana u polufinale Akapulka donelo tu dugo čekanu prvu poziciju. 

Na njoj će, bar u ovom prvom "mandatu", ostati samo tri nedelje, pošto će mu se posle turnira u Indijan Velsu na kome će prvi put u karijeri nastupiti kao Broj 1, brisati titula u Marselju koju nije ni branio.

Novakov skor od 361 nedelje na čelu ATP tako je samo privremeno zaustavljen, ali će posle 21. marta imati priliku da konačno prestigne i taj rekord Štefi Graf od 377 nedelja na čelu VTA (od kojih je znatan broj došao zahvaljujući pokušaju ubistva Monike Seleš, ali to je druga tema).

Posle Đokovića, među prvima je Medvedevu, 27. "broju jedan" čestitao Endi Mari, 26. nosilac ove titule.

- Svi smo na neki način čekali da neko iz mlađe generacije počne da osvaja mejdžorse i zauzme prvo mesto. Danil je to definitivno zaključio - rekao je Mari.

ŠEST ČINjENICA O DANILOVOM USPONU DO BROJA JEDAN

  • Medvedev je 27. teniser na prvom mestu otkad je 1973. uvedena ATP lista. Pre njega to su uspela samo dva Rusa - Jevgenij Kafeljnikov (šest nedelja tokom 1999) i Marat Safin (devet nedelja od 2000. do 2001).
  • Rus je prvi igrač van "Velike četvorke" koji je na prvom mestu još od maja 2004, skoro punih 18 godina, kada je na čelu karavana bio Endi Rodik.
  • To je neverovatnih 6601 dan vladavine Federera, Nadala, Đokovića i Marija, a Medvedev je prvi igrač od 2016. godine koji je novo lice na broju jedan kada je Mari nasledio Novaka.
  • Sa visinom od 198 centimetara, Danil je najviši teniser u istoriji na prvom mestu ATP liste.
  • Pošto je pre 17 dana napunio 26 godina, Danil je postao šesti najstariji igrač u trenutku kad je prvi put postao broj jedan. Neprikosnoven na ovom polju je prvi broj jedan Džon Njukomb koji je imao punih 30 godina.
  • Medvedevu je trebalo nešto više od pet godina da se probije sa 100. na prvo mesto. U novembru 2016. godine upao je u Top 100, u julu sledeće godine u top 50, 2018, u Top 20, a 2019. u prvih deset igrača sveta. 

BONUS VIDEO - Grobari i Delije zajedno pevaju "Marš na Drinu"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)