DULE JE VEĆI "KRALJ ŠLJAKE" OD NADALA: Teniski ekspert živi u Beogradu

Srećko Obradović

14. 10. 2021. u 12:00

TENIS ima "kralja šljake" - Rafaela Nadala, Pariz najprestižniji grend slem na zemljanoj podlozi - Rolan Garos, ali i mi imamo našeg "kralja šljake" - Dušana Duleta Gavrilova.

ДУЛЕ ЈЕ ВЕЋИ КРАЉ ШЉАКЕ ОД НАДАЛА: Тениски експерт живи у Београду

Foto arhiva VN

I nema osobe koja se bavi belim sportom a da ne zna za istinskog velemajstora, čoveka od koga niko ne može bolje da pripremi zemljane terene, kojim bi se dičili i najveći turniri na svetu.

A da bi svi još bolje upoznali Duleta, pobrinuo se Jovan Sekulić, prekaljeni novinar i nekadašnji urednik Sportske rubrike "Novosti", koji je život Gavrilova, uz asistenciju Dušana Janjića, zaljubljenika u tenis, nedavno ovekovečio knjigom "Kralj šljake", zavirujući u sve tajne maga zemljanih terena, koje već decenijama pravi na crno-beloj strani Malog Kalemegdana, ali i svuda gde god je to bilo neophodno.

- Još se sećam s ponosom 1978. kada smo igrali Dejvis kup meč sa Švedskom. Iz neba se sručila provala oblaka, Partizanovi tereni su bili pod vodom. Pozvali su me da osposobim teren broj četiri. Za sat i 45 minuta uspeo sam da ga sredim tako kao da ni kap kiše nije pala. Aplaudirao mi je i čuveni Bjorn Borg. Iako smo izgubili sa 3:0, meni je ostala uspomena za sve vremena - priča Dule.

U višedecenijskoj karijeri Duleta su upoznali i s njim se družili mnogobrojni teniseri, sportisti, glumci, pevači, političari, ali i obični ljudi, rekreativci. I svi su rado dolazili i još dolaze na Kališ na partiju tenisa, ali i na "treće poluvreme" da proćaskaju sa Gavrilovim.

- Lepo je imati toliko prijatelja. Iako odavno imam uslov za penziju, zbog njih ne mogu da odem odavde. Ovde je moj život... - s iskrenim osmehom i dečačkom zaljubljenošću gleda Dule u svoje "čedo", crvenu šljaku podno kalemegdanskih zidina.

Dule, međutim, kao što ni kuvari ne odaju tajnu svojih recepata, ne odaje tajnu svog zanata. Ali rado bi, kako kaže, znanje preneo na nekoga ko bi sa isto toliko žara i ljubavi nastavio da brine o terenima...

- Ima mnogo finesa, ali evo, otkriću vam jednu, koju me je naučio Šaban Samet kada sam počinjao ovaj posao. Rekao mi je: "Da bi video da je teren ravan, zabodi ekser na sredinu, tamo gde je mreža, zategni kanap i sve će ti biti jasno." Šljaka je zahtevna, moraš da imaš oko za nju. Njena struktura je veoma bitna, ne može samo da se prska i valja. Neke stvari moraju da se znaju i u pola dana i u pola noći - priča Dule, koga je JSD Partizan 1995. proglasilo za svog najboljeg sportskog radnika.

NOLE JE NAJBOLjI SVIH VREMENA

NA terenima koje je Gavrilov pripremao igrali su svi naši najbolji teniseri, i Novak, za koga kaže da je najbolji na svetu svih vremena, Zimonjić, Lajović, Troicki, Krajinović, Bojana Jovanovski...

- Svi su, osim što su vrhunski teniseri, i fenomenalni ljudi, vaspitani, pravi profesionalci. A znate li zašto svi dolaze ovde, na naše terene. Pa, zato što samo kod mene mogu da vežbaju već u martu i tako se pripremaju za sezonu na šljaci. Takvih terena na drugom mestu jednostavno nema - ponosan je Dule.

NE VOLI NI RAFU NI RODžERA

DULE, kao najveći poznavalac šljake, najviše, naravno, voli i igru na šljaci.

- Prosto obožavam šljaku, jer na njoj ima i najviše igre, za razliku od trave i ostalih brzih podloga, gde su i poeni kraći i sve se svodi, uglavnom, na jak servis - priča Gavrilov. - Ali, bez obzira na sve, nisam fan Rafaela Nadala, koji je najbolji teniser na šljaci, ali ni Rodžera Federera. Nekako mi ne leže na srcu, jer se zna ko je najbolji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!