NADAL NE VOLI DA VIDI NOVAKA: Imali smo rešenje za Federera, ali ne i za Đokovića

Novosti online

19. 08. 2021. u 13:02

TONI Nadal, stric i nekadašnji trener Rafaela Nadala, kaže da je Rafi teško pao poraz u finalu Australijan opena, kao i da za nijansu više voli kada Rafa igra s Federerom, u poređenju s Đokovićem.

НАДАЛ НЕ ВОЛИ ДА ВИДИ НОВАКА: Имали смо решење за Федерера, али не и за Ђоковића

EPA/CAROLINE BLUMBERG

- Najviše volim kada ne igra ni sa jednim od njih, bolje s nekim drugim igračima - nasmejao se Toni - Ipak, malo više s Federerom. Mislim da smo imali način da pobedimo Federera, a sa Novakom je teže, jer nikada ne znaš šta tačno treba da radiš. Ipak, nije to bila velika razlika.

Toni ističe da su statistike i nova tehnologija korisni, ali da se ne treba njima previše zaluđivati.

- Postoje tehnologije koje mogu da pomognu, ali s druge strane, ako se previše oslanjaš na tehnologiju, to ti stvara slabost. Tako je i u životu. Neke stvari nam pomažu, poput detaljne statistike, ali nikada nisam gledao statistiku niti koristio previše tehnologije s Rafom, koncentrisao sam se na druge stvari. Kada lopta ode napolje, onda ponavljamo kako bismo shvatili zašto lopte ide napolje. Najvažnije je aktivno razmišljati, a nekada se to gubi s novim tehnologijama - kaže Toni Nadal za Dabl Bejgl podkast.

Godine 2017, Toni je prestao da radi s Rafom, i posvetio se akademiji, a Rafin trener postao je Karlos Moja, uz Fransiska Rođa.

- Teško mi je da kažem kako se njihov trenerski stil razlikuje od mog. I igrači se menjaju, i Federer se mnogo promenio od 25. do 35. godine, znao je da više ne može da trči i da mora da bude agresivniji. Slično je i s Rafom, bio je svestan da mora da igra agresivnije. Na kraju 2016. sam mu rekao: „Rafaele, ne možeš da trčiš kao ranije, moraš da ideš više na mrežu, da poboljšaš servis i da budeš agresivniji“. Kada je Karlos došao, dao mu je samopouzdanje da napravi te promene, što je bilo važno.

Osvrnuo se Toni i na finale Vimbldona 2008, u kojem je Nadal savladao Federera, a istovremeno je koštao i svog strica mnogo živaca.

- Bio sam veoma nervozan sve vreme. Ne u petom setu, nego od prvog seta. Pogledao sam na sat, prošlo je samo 12 minuta i rekao sam Karlosu Kosti, koji je sedeo do mene: „Toliko dug put nas čeka, četiri sata“. Bilo je i duže, a za mene je to bio najgori dan na terenu, nikada nisam bio nervozniji.

Na molbu da izdvoji najteže Rafine poraze, Toni je rekao:

- Težak je bio Australijan open 2012, zatim Rolan Garos 2009… Ali kada si igrač, kada si trener, znaš da možeš i da pobediš i da izgubiš. To prihvatiš.

(Sportklub)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)