SRĐAN O LEGENDARNOM SRBINU KOJI JE HTEO DA UNIŠTI NOVAKA: Pričao je da ima bolesno srce, da sam ja nemoguć, napravio nam pakao od života

Novosti online

09. 08. 2021. u 14:15

Novak Đoković je danas najbolji teniser na svetu, redovno obara rekorde, jedan baš danas, te niže uspehe i dobre rezultate. Ipak, njegov profesionalni put nije bio lak, ni najmanje.

СРЂАН О ЛЕГЕНДАРНОМ СРБИНУ КОЈИ ЈЕ ХТЕО ДА УНИШТИ НОВАКА: Причао је да  има болесно срце, да сам ја немогућ, направио нам пакао од живота

Foto: N.Paraušić

Kao dečak koji ima veliki potencijal, Novak je svoj talenat trebalo da razvija i van granica Srbije, ali su akademije koje rade s decom vema skupe i mnog roditelji nemaju dovoljno sredstava da ih priušte. Slična situacije je bila i u Novakovoj porodici, ali su njegovi roditelji na sve načine pokušavali da mu obezbede najbolje moguće uslove.

Đoković je 2001. godine bio trostruki juniorski prvak Evrope i tada je trebalo da se vrati u akademiju Nikole Pilića u Nemačkoj, u kojoj je bio od 1999. godine, ali su nastali finansijski problemi. Kada je porodica našla način da ih prevaziđe, dodatne poteškoće im je napravio legendarni teniser Slobodan Živojinović, što je u podkastu "Biznis priče" otkrio Novakov otac, Srđan.

Na pitanje voditelja: "koliko ih je usporila rečenica, kada je neko iz našeg okruženja rekao da je Novaka takav i da ima oca koji je lud", Sriđan je poručio:

- Nešto slično, da. Ne želim da krijem, ja sam o tome stalno govorio. Prestao sam o tome da govorim, ali kada si me već pitao ko je, to je naš proslavljeni teniser, Slobodan Boba Živojinović, počeo je Đoković senior, a onda nastavio:

- Novak je bio u kampu kod Nikole Pilića i taj kamp je koštao mnogo u to vreme, nekoliko hiljada maraka koje mi nismo imali. Nismo mogli da zaradimo od svog posla, koji smo imali. Stupio sam u kontakt sa Cepterovim direktorom u Beogradu, pa sam povezao Nikolu Pilića sa njim. Nikola je zakazao sastanak kod Milana Jankovića, vlasnika te kompanije, otišao je sa suprugom u Monako i objasnio mu o čemu se radi.

Srđan je otkrio i na koji način je Živojinović uskratio Novaka za finansijsku pomoć

- Novak je tada imao 14, već je bio prva Evrope, u dublu, ekipno i pojedinačno, u svim kategorijama. Objasnio mu je da je Novak veliki talenat, da će biti dobar igrač i Janković je rekao da će podržati to, iako ne bude uspeo, da će ga svakako podržati i da će stati iza njegovog boravka u akademiji. Nikola se vratio u Minhen i onda mi to ispričao, a ja sam bio presrećan, kao i čitava porodica. Međutim, nakon nekoliko dana me je pozvao i rekao da od toga nema ništa, zato što je Janković pozvao Bobu Živojinovića, a on mu je rekao da Novak ima bolesno srce, bolesnu petu i da mu je tata nemoguć za saradnju, a nije poznavao ni tatu, ni Novaka. To mu je odgovorio zato što ga je ovaj pitao odakle sada Novak, kada sam ti dao nekoliko stotina hiljada maraka da napraviš klub u Beogradu, pošto je on uzeo četiri najtalentovanija klinca, među kojima nije bio Novak, a onda je on izgovorio to što je izgovorio i naredne tri godine nam napravio pakao od života, poručio je Srđan.

Inače, Novak je kod Nikole Pilića boravio do 2003. godine, kada je izašao na ATP tur, a onda osvojio nekoliko čelendžera i fjučrsa, da bi 2006. stigao do prvog trofeja u Amersfortu. Sve što se nakon toga desilo, je istorija...

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)