DECENIJA NOVAKOVE DOMINACIJE: Statistika ne laže, a ona kaže – Đoković

PRE tačno sedam dana, navršilo se deset godina otkako je Novak Đoković zaseo na teniski tron i, čini se, nikada nije sišao sa njega.

ДЕЦЕНИЈА НОВАКОВЕ ДОМИНАЦИЈЕ: Статистика не лаже, а она каже – Ђоковић

Novak Đoković Foto EPA

Od 4. jula 2011, kada je srpski teniser osvojio prvi Vimbldon u karijeri, svoju treću grend slem titulu i prvi put došao na čelo ATP liste, potpuno je u svim statističkim parametrima nadvisio svoja dva najveća rivala, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Decenija dominacije, zaokružena je u nedelju, kada je podizanjem pehara na izbledeloj travi "Ol Ingland klubu", došao do svoje 20. grend slem krune i brojke koje su kraj svog imena imali samo Španac i Švajcarac.

I sve ostale kategorije koje mogu da se kvantifikuju govore u prilog tome da je era velike trojke o kojoj svi pričaju, zapravo bila hegemonija jednog čoveka.

- Kada je Novak na najvišem nivou i kada je fokusiran, on može da osvaja tri slema godišnje. Učinio je to 2011. godine, zatim i 2015, pa do Rolan Garosa 2016. - da postoji svetski rekord u tenisu, Đoković bi ga tada oborio, jer je pobeđivao u svim aspektima i na svim podlogama. Tako čak ni Federer nije dominirao. Kada Novak pobeđuje, to deluje lako, efikasno, ne pravi neiznuđene greške i nemoguće ga je naterati da se povuče - rekao je jednom prilikom iskusni vuk Mats Vilander.

Od tog krunisanja na Vimbldonu 2011, pa sve do danas, Novak je na prvom mestu ATP liste proveo 329. nedelja, Rafa 132, a Rodžer samo 25. Kada su u pitanju titule sa četiri najbitnija takmičenja na Turu, Đoković je na koti 18 u ovih deset godina, Nadal je na 11, a Federer samo na četiri. Takođe, mastersi serije 1.000 debelo govore u Novakov prilog, budući da ih ima 31 u rasponu od jedne decenije, u Rafinom vlasništvu je 18, a Rodžerovom - 11. Takođe, vredno je napomenuti da je Srbin ne jednom, već dva puta objedinio krune sa, ne računajući slemove, najbitnijih tunira, kao i da je u jednom trenutku bio vlasnik titula sa Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona i Ju-Es opena.

Uspeo je naš teniski genije i da potpuno nadigra najveće rivale u međusobnim okršajima, pošto nad Nadalom i Federerom ima ukupno 44 pobede, Rafa je u ovoj kategoriji na skoru od 22 trijumfa, dok je Rodžer 18 puta savladao ostatak "velike trojke". I na grend slemovima, međusobni skor je na Đokovićevom tasu, kao i ogromna razlika u pobedama svekukupno.

POBEDE U LONDONU I PARIZU

JOŠ jedna statistička pikanterija koja odvaja Novaka od ostatka tura, računajući i ta koja govori da je jedini koji je pobeđivao Federera i Nadala u njihovim "domovima" bar po dva puta. Nadala na Rolan Garosu, što se smatra najtežim zadatkom u svetu tenisa, dok je i Rodžer padao na Vimbldonu od strane Srbina više od jedanput.

STATISTIKA OD VIMBLDONA 2011.

ĐOKOVIĆ

GS titule 18

Mastersi 31

Ukupno trofeji 63

Pobede 642

Godine kao br. 1 6

Međusobni sa "velikom trojkom": 44-22

Nedelje na čelu liste: 329

NADAL

GS titule 11

Mastersi 18

Ukupno trofeji 45

Pobede 553

Međusobni sa "velikom trojkom" 22 - 31

Godine kao br. 1 3

Nedelje na čelu liste 132

FEDERER

GS titule 4

Mastersi 11

Ukupno trofeji 37

Pobede 398

Međusobni sa "velikom trojkom" 18 - 31

Godine kao br. 1 0

Nedelje na čelu liste 25


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri