GORAN BUBANJ I ILIJA BOZOLJAC ZA "NOVOSTI" O USPEHU NOVAKA ĐOKOVIĆA: Život ga učio da se nikad se ne predaje!

Đ. SAMOILOVIĆ

12. 07. 2021. u 22:04

ODUŠEVLjENjE u glasu i sreća zbog podviga Novaka Đokovića na Vimbldonu, provejavali su u telefonskim razgovorima sa Ilijom Bozoljcem i Goranom Bubnjem.

ГОРАН БУБАЊ И ИЛИЈА БОЗОЉАЦ ЗА НОВОСТИ О УСПЕХУ НОВАКА ЂОКОВИЋА: Живот га учио да се никад се не предаје!

FOTO: Tanjug

Nekadašnji teniser, a sada trener, kao i bivši Dejvis kup selektor, nisu krili zadovoljstvo zbog podviga njihovog sunarodnika i dobrog prijatelja u Londonu i pokušali su za "Novosti" da izanaliziraju sve što se dešavalo u Novakovom usponu na teniski Olimp sa 20. grend slem krunom na glavi.

- Eto bio sam baš do polufinala u Londonu i vratio se nazad. Na televizoru sam gledao finale, koje je bilo stvarno fenomenalno. Ne mogu da kažem, svi smo očekivali pobedu, ali od očekivanja do realizacije je neverovatan posao. Mislim da je ovim pokazao svima da je najveći na svetu. Mi, koji smo njegovi prijatelji smo to znali već unapred - kazao je Bozoljac.

Iz prve ruke, Ilija priča kako je bilo u Londonu, budući da je neko vreme proveo sa Đokovićem, tokom treninga njegovog pulena Hamada Međedovića koji je bio Novakov sparing partner uoči polufinala sa Šapovalovim.

- Ono što sam strane mogao da vidim, osećao se jako sigurno, a na terenu jako kvalitetno. Kada je takav, znao sam šta sledi, a to su najveći uspesi. Nismo puno pričali o vanteniskim stvarima, nismo proveli mnogo vremena izvan terena. Obično je to bilo petnaestak minuta na travi, tamo je bio da odradi ovaj neverovatan posao, bio je strašno koncentrisan i fokusiran, nije hteo da se troši na sporedne stvari - otkriva Bozoljac.

Na pitanje odakle crpi mentalnu snagu, neophodnu za preokrete, uspone posle strmoglavih padova, koji su se dešavali svih ovih godina, Bubanj ima zanimljiv odgovor:

- To se odmalena stiče. Imate taj čuveni primer o kojem je i njegov otac pričao, to znam iz prve ruke. Ode sa 14 godina na turnir u Francusku i oni ga stave u oficijelni hotel, a Srđan kaže: "Ne, moj sin, budući najbolji teniser sveta, mora da bude u najboljem hotelu u gradu". Oni umru od smeha, on ode u taj hotel, bez obzira na to što je finansijski "tanak" i pitanje je da li može da plati. I onda Novak osvoji turnir, i ovi plate hotel i sve. To je jedno od tih banalnih iskušenja u koja ga je život uvlačio. Ta besparica, pozajmice, on je svestan da je cela njegova porodica uložila u njega. To je toliko breme, da posle kada se finansijski stabilizujete, okretanje meča koji gubite nije ništa. On nema tu razmaženost koju ima 50 odsto tenisera iz, na primer, Francuske ili Amerike. Tamo kad je neko talenat, prepoznaju ga sa 12 godina i odmah je na jaslama grada, pokrajine, države i nema nikakvih finansijskih problema, treba samo da učestvuje. Nema tih opterećenja u slučaju poraza - poručuje bivši vođa teniske reprezentacije Srbije.

Na horizontu, sada se vide "Empajer stejt bilding", Menhetn, kompleks "Flešing Medouz" i kalendarski slem, dostignuće nikad pre zabeleženo.

- Favorit je na Ju-Es openu, pre svega što je i osvojio ova tri. Ali, to je toliko apstraktno u mojim očima, ja sam igrao tenis i ne znam da li znate koliko je teško osvojiti jednu grend slem titulu, ma doći i do polufinala na najvećim turnirima. Koliko je to teško, kakva retkost i uspeh za jednog sportistu. A ne sada da tu bude 20 titula i ko zna koliko će ih biti. Ja ne mogu da zamislim sebe u toj situaciji, je l' razumete sada koliko je to neverovatno - iskren je Bozoljac.

Slično rezonuje i Bubanj.

- Da bi ljudi shvatili koliki je to podvig moraju da budu u tenisu dovoljno dugo kako bi razumeli šta se događa. Priča se o Rod Lejveru, koji je osvojio sva četiri grend slema u godini, ali se zaboravlja činjenica da su tad bili svi amateri, a on profesionalac, da su tri slema igrana na travi. To je bio potpuno drugi tenis. Prvo je to na redu, a onda se već naredne sezone nameće i Australija koju osvaja, da odmakne Nadalu, jer Federera ne računam u toj konkurenciji, do Rolan Garosa jedan ili dva grend slema, pa da ga i napadne u Parizu i ako ga pobedi, možda ponovo krene na taj ciklus od sva četiri. To bi onda bio kraj, kada bi sledeće sezone osvojio tri grend slema, a moguće je i sva četiri, onda može da završi karijeru i ne mora više da se brine ni oko čega - kaže nam Goran.

Osvrće se Bubanj na činjenicu da Đoković u svakom aspektu dominira nad igračima neretko i deset godina mlađim od njega.

- Njegovu fizičku spremu kad gledate iz ugla godina jeste neverovatno, ali ako uzmete u obzir posvećenost i broj treninga, onoga što on radi svakodnevno, a na šta ovi mlađi nisu spremni, jednostavno. Dominik Tim, koji je bio primer rada sa tom austrijsko-nemačkom disciplinom, odustao je... On je bio na Novakovom tragu što se tiče rada. Da ne govorimo o Zverevu ili Cicipasu koji su povodljivi. Odigraju jedan turnir, pa bi, da karikiram, išli na more. To je ta razlika, Novak svoje telo održava kao neki luksuzni automobil, u savršenom stanju. Da on trenira kao na primer Zverev, to bi se osetilo na prvom turniru - kaže Goran.

Novakov veliki prijatelj još od mladih dana, ne krije ko je za njega zavredio titulu najboljeg svih vremena.

- Za mene, Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena, jer je najkompletniji, naročito kada uzmemo i tu glavu, što smo spomenuli, i način kako se on priprema i trenira, šta radi. Sve te osobine, po mom mišljenju, svrstavaju ga u najboljeg svih vremena. Te brojke mi nisu primarne da bi neko bio GOAT. Mogu da ih koriste neki fanovi koji ne vole Đokovića, pa onda da im jednostavno zapuši usta, jer više nemaju argumente. Za ljude iz sporta, jasno je ko je najbolji - jasan je Bozoljac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati