NOVAK JE KRALJ TENISA: Slavio protiv Beretinija, publike i zauvek promenio igru!

A. Ilić

11. 07. 2021. u 18:36 >> 18:36

SRPSKI teniser Novak Đoković slavio je sa 3:1 protiv Matea Beretinija u finalu Vimbldona i tako došao do 20. grend slem titule.

НОВАК ЈЕ КРАЉ ТЕНИСА: Славио против Беретинија, публике и заувек променио игру!

FOTO: Tanjug

Prvi set nije bio dobar za srpskog tenisera, iako je poveo sa 4:1. Bilo je očigledno da ima problema sa servisima, pa je Beretini čim je popravio odnos neiznuđenih grešaka i vinera uspeo da sustigne Novaka i da izjednači na 5:5. 

Novak je propustio dve set lopte, Beretini se vratio i odveo set u taj brejk. 

Tamo bolji početak Italijana, imao je prednost čitav gem za konačnih 7:4 u taj-brejku. 

Retke su situacije kada psihički padnete nakon osvajanja seta, ali su česte kada igrate protiv Novaka Đokovića. Bilo je očigledno da je Novak popravio igru, znao je i Beretini da će se to desiti i očas posla je bilo 4:0 u drugom setu. 

Srbin je gađao linije, dizao kreč, a prvu neiznuđenu grešku je napravio tek u petom gemu koji je osvojio Beretini. 

Do kraja seta viđen je još jedan pad srpskog tenisera, Italijan je vratio jedan brejk, ali je to bilo sve što je uspeo da učini - Novak je dobio set sa 6:4. 

Treći set je bio samo za one sa najjačim živcima, igrači praktično da nisu grešili, bila je borba nerava u kojoj je, po nekom običaju, Novak uspešniji. Stigao je do jedine brejk lopte u setu i iskoristio je u trećem gemu, poveo sa 2:1, a tu prednost je držao do samog kraja za 6:4. Bilo je i sukoba sa publikom, koja je po ustaljenom običaju bila protiv njega. 

Beretinijeva podrška je bila sve jača i jača do kraja susreta, neretko smo čuli "Mateo, Mateo" sa tribina, posebno u teškim trenucima po Italijana koji su bili sve češći. Nije mu vredelo. 

Beretini je ušao mentalno jači u četvrti set, igralo se gem za gem, videli smo nekoliko magičnih poena obojice, a onda ključni detalji sa meča, sedmi gem na Italijanov servis. Novak je odigrao genijalno i tehnički besprekorno, Beretini je posustao jer je znao šta mu se sprema, pa je sam sebi pucao u nogu, odservirao je duplu servis grešku na brejk loptu. 

To je bila kap koja je prelila čašu, Novak je odradio svoje, odservirao kako treba za 20. gren slem titulu u karijeri čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom po broju gren slem titula. 

ČETVRTI SET 6:6 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3

 6:4 - Želi Đoković u ovom gemu da završi sve. Pritiska rivala. Beretinija ne služi prvi servis u najvažnijem trenutku, a to koristi Srbin koji dolazi do meč lopte. Dve brejk lopte spašava Beretini. Imaće Nole i treću! 

5:3 - Potvrdio je Đoković brejk iz prethodnog gema. Beretini servira za ostanak u meču. 

4:3 - Neizvesno je na servisu Beretinija bilo, usledila je duga razmena i brejk lopta za Đokovića. Poenu je prethodila glomograsna podrška navijača na Vimbldonu. 

3:3- Kao u transu sada igra Beretini. Ima 0:30 na Noletov servis, a vratio je gotovo neverovatnu dijagonalu. Đoković ima problem sa prvim servisom. Teško je uopšte opisati šta je sada vratio Đoković, prvo tešku lopticu na osnovnoj liniji, potom je iz te pozicije stigao do skraćene lopte na mreži i na kraju poentirao. Veliki gem Đokovića, osvaja Srbin uprkos teškom pritisku! 

FOTO: Tanjug

2:3 - Dve gem lopte imao je Beretini, Novak je prvu uspeo da neutrališe, ali ne i drugu, dobar gem Italijana koji odlično servira u četvrtom setu! 

2:2 - Održava svoj servis Novak. Lako dolazi Đoković do poena.

1:2 - Fenomenalan poen Đokovića smo videli u ovom gemu, a nakon as udarca vodi Italijan 2:1. 

1:1 - Čuva Nole svoj servis i u ovom gemu. 

1:0 - Za razliku od prethodnog seta Novak ovog puta ne dolazi do brejka na startu. Bereteini je imao dve gem lopte, prvu nije iskoristio. Nakon greške Đokovića upisuje se na semafor u četvrtom setu.  

FOTO: Tanjug

TREĆI SET 6:6 (4:7), 6:4, 6:4

6:4 - Ne smeta mnogo Novaku navijanje publike koja je većinski naklonjena Italijanu, već dolazi do dve set lopte, ne koristi prvu. 

5:4 - Lepa razmena dvojice tenisera, prvi poen osvaja Beretini. Fantastičan ritern našeg tenisera, Italijan je mogao samo da pošalje lopticu u mrežu. Još jedan neverovatan poen osvojio je Mateo, nije pomogao ni izlazak Novaka na mrežu. Fantastičan pasing šot. Dve gem lopte za Beretinija, koristi prvu. 

5:3 - Na početku osmog gema "borba forhenda" Poveo je Italijan, odgovorio Srbin. Ima gem loptu Nole, a atmosfera na tribinama u ovim trenucima više liči na Dejvis kup nego na finale predstižnog turnira! 

4:3 - Grmi stadion na Vimbldonu u znak podrške Beretiniju koji ima tri gem lopte, a koristi već prvu. 

4:2 - Pritisak Italijana na Đokovića urodila je plodom. Mateo izlazi na mrežu, a Novak šalje lopticu u aut. Beretini ima dve brejk lopte, nakon prve sreću je imao Novak. Nakon druge iskoristio je dobar napad i naterao Rivala na grešku, a Novak pri izjednačenju po prvi put ima gromoglasnu podršku sa tribina! 

3:2 - Beretini dobrim servisima dolazi do tri gem lopte, prvu spašava Novak, ali ne i drugu. 

FOTO: Tanjug

3:1 - Nastavlja dobrom igrom Nole, te dolazi do dve gem lopte. Ipak, ne koristi prvu, loptica je pogodila neravninu, a Nole ne uspeva da promeni potez. Beretini još jednom, ovoga puta dijagonalom dolazi do poena. Uspeva mirnom glavom Novak da odoli pritisku. 

2:1 - Brejk loptu ima Đoković na servis rivala! Koristi je Srbin. 

1:1 - Odgovara najbolji teniser sveta istom merom. Đoković sada sa nulom upisuje prvi gem.

0:1 - Beretini na startu trećeg seta iz forhenda i servisa šalje neuhvatljive lopte, te vrlo lako dolazi do svog gema uz četiri osvojena poena.

FOTO: Tanjug

DRUGI SET 6:6 (4:7), 6:4

6:4 - Konačno je Novak uspeo da probije barijeru i dobije svoj servis! 

5:4 - Kakav tenis se igra u Londonu. Novak ima tri set lopte u devetom gemu, a Italijan je pri poslednjem poenu uspeo da vrati neke impresivne udarce. Potom iz servisa spašava prvu brejk loptu. Nakon toga još jednom Đokovića izbacuje lopticu u aut. Još jedna greška Novaka - izjednačenje. Đoković će morati da servira za set. 

5:3 - Ponovo Novak pravi "od gotovog veresiju". Italijan ima dve brejk lopte. Odličnom skraćenom loptom tera Novak rivala da je pošalje u mrežu. Novak mora da spasi još jednu loptu - brejk Beretini! 

5:2 - Fanstastična igra na servis Beretinija priredili su obojica neverovatan šou navijačima dostojan finala. Zanimljivo je da se na tribinama nalazi i popularni glumac Tom Kruz, koji je samo jedan od brojnih poznatih ličnosti na tribinama. 

FOTO: Tanjug

5:1 - Još jedan siguran gem na servis Đokovića, Srbin će pokušati da u narednom oduzme Italijanu servis i izjednači. 

4:1 - Probao je Beretini da "šeta" Novaka koji maestralnom dijagonalom dolazi do poena. Na 30:30 vezao je dva bitna poena Beretini i došao do prvog gema u setu. 

4:0 - Tri vezane gem lopte za Srbina koji je furiozan u drugom setu. Koristi Đoković prvu. Prvi teniser sveta je gem dobio za 68 sekundi. 

3:0 - Šalje Mateo loptu u mrežu na 30:30 - nova brejk lopta za Đokovića! Nakon duge razmene spašava prvu Novakov rival, a nakon drugog sersiva narednu ne, nova prilika za Srbina. Neverovatan volej Beretinija, novo izjednačenje nakon izlaska na mrežu. Uspeo je Nole da upiše novi brejk

2:0 - Tri gem lopte imao je Srbin, prvu je uspeo da spasi Italijan, drugu ne. 

1:0 - Gde je stao u prvom, nastavio je italijan u drugom. Odlično servira, a Đoković ima puno problema da mu vratijake i precizne loptice. Ipak budi se Nole na 30:0 i fantastičnim slajs udarcem pogađa ugao terena. Petim asom Beretini dolazi do dve gem lopte. Ipak, ne samo da uspeva da se odbrani Novak, već dolazi do brejka. 

FOTO: Tanjug

PRVI SET 6:6 (4:7)

TAJ BREJK - Beretini je stekao veliku prednost na početku taj brejka - 3:0. Usledio je odgovor Đokovića - 3:3. Bio je Italijan siguran na svoj servis - 3:4, a potom pravi i mini brejk - 4:5. Mateo dolazi do dve set lopte

6:6 - Beretini je set uveo u taj brejk.  

6:5 - Veoma je bitno za Đokovića da je u narednom odgovorio 

5:5 - Potvrdio je Beretini brejk i to sigurnom igrom, ulazimo u egal prvog seta. 

5:4 - Pokušava Beretini da slomi Novaka, dolazi čak i do brejk lopte, ali ne uspeva ništa više od toga da uradi, brani se Novak, ali ponovo daje rivalu priliku, ovoga puta na oduševljenje navijača koristi je Italijan! 

5:3 - Imao je Italijan gem loptu, a potom ga je Novak u narednom poenu naterao i na grešku, da bi nakon toga preciznom loptom Italijanu iznudio još jednu grešku i ujedno set loptu. Ipak, dobar servis Beretinija produžio je gem. Verovali ili ne, nakon osam izjednačenja Italijan dolazi do trećeg gema u prvom setu. 

FOTO: Tanjug

5:2 - Dolazi ponovo Novak do tri gem lopte, ali šestom neiznuđenom greškom i to u pokušaju da odigra skraćenu loptu ne koristi prvu. Drugu je iskoristio i sada je pritisak na Beretiniju koji će servirati za ostanak u setu. 

4:2 - Smanjuje Beretini prednost Đokovića. Vršio je pritisak Novak i u šestom gemu, ali se uspešno brani Italijan. 

4:1 - Brejk je Novaku bio vetar u leđa, te Srbin fantastično startuje naredni gem u kome ima čak tri brejk lopte. Nema sumnje da je nervoza sa početka meča prošla Srbina. Novi gem za Noleta. 

3:1 - Konačno nešto opuštenija igra Đokovića na servis rivala. Dolazi Srbin do prve brejk lopte, ali je Beretini uspeo da je spasi. Nakon fantastičnog riterna dobija Novak drugu šansu.

2:1 - Novaka je tokom turnira krasio servis, a na početku ovog meča ga je izneverio, dolazi do treće duple servis greške u isto toliko gemova. Ipak, to ga nije sputalo, te nakon 30:0 za rivala dolazi do izjednačenja. Potom prvim asom dolazi do gem lopte koju koristi. 

FOTO: Tanjug

1:1 - Beretini je sigurno odigrao na svoj servis. Imao je Novak priliku na 30:30, ali Italijan ne dozvoljava iznenađenje. 

1:0 - Meč je počeo Novakovim servisom, a Đoković upisuje duplu servis grešku na startu. Dosta nervoze u Novakovoj igri koji u nastavku pravi još jednu duplu servis grešku i protivniku dozvoljava da dođe do brejk lopte. Odmah potom Novak koristi priliku i odličnim servisom izjednačuje. Nakon dosta muka Đoković dolazi do prvog gema! 

Pratite Novosti sport na Fejsbuku 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!