ČUO SAM GLAS, USPEĆEŠ! Novak za "Novosti" o preokretu protiv Cicipasa

Goran ČVOROVIĆ

14. 06. 2021. u 22:40

DOŠLI smo po titulu! To je, na sredini pariskog grend slema, u razgovoru za "Novosti" poručio trener ovogodišnjeg osvajača titule na Rolan Garosu Marijan Vajda. I, bio u pravu.

ЧУО САМ ГЛАС, УСПЕЋЕШ! Новак за Новости о преокрету против Циципаса

Foto: AP

- Spreman sam da idem do kraja - nadovezivao se samouvereno Novak, odgovarajući na naša pitanja, kao da je znao šta ga čeka, iako je put do trijumfa bio trnovit.

Za to vreme, fizioterapeut Miljan Amanović činio je čuda i čarolije, sudbonosno doprinoseći tome da Đoković svakog puta istrči na teren svež, iako je samo četrdesetak sati ranije vojevao ljutu bitku s teškim protivnicima, dugu ponekad i više od četiri sata.

Sve kockice su se poklopile. I samopouzdanje, i priprema, i volja, i tenis s neke druge planete. Svi Novaku skidaju kapu, hvale, s pravom, njegove rezultate koje će malo ko dostići. Sam Novak, o tome, kada ga porede s drugima, pre svega s Federerom i Nadalom, kaže:

- Razumem da ljudi vole debatu i da hoće da pričaju o tome, ali ne želim da ulazim u spekulisanje koji su faktori presuđujući u tome ko je bolji, a ko najbolji. Ostavljam to stručnim ljudima u tenisu i navijačima, da oni sami procene! Naravno, ogromno mi je zadovoljstvo i motivacija da osvajam grend slemove, najveće turnire u našem sportu, i da ispisujem istoriju tenisa. To me stalno gura i inspiriše. To što sam jedini koji je uspeo da osvoji po dva grend slema i sve masterse, takođe dvaput, zaista je fenomenalno. Presrećan sam zbog toga.

Jučerašnji "Ekip" preko cele naslovne strane, uz pobedničku sliku šampiona, donosi naslov "Đokovićev povratak". U ovim rečima možda i leži magična formula njegovog uspeha. Jer, navikao nas je Novak na ovom turniru na slatke muke, kada pomislimo da je sve otišlo niz vodu, da se trgne, vrati, bude još jači i opasniji nego pre. Protiv Muzetija su mu za to u četvrtfinalu bila potrebna dva seta, protiv Nadala pola prvog seta, u finalu, protiv Cicipasa, opet dva...

Kao da mu je bilo potrebno da dođe do ponora, da mu proradi inat, da ga nešto naljuti, prodrma, ukaže mu da nema druge, nego da mora da pobedi.

- To je kao avion, koji prvo rula po pisti, pa tek onda poleti - slikovito je posle osvajanja titule sam opisao svoju igru Novak Đoković na slavljeničkoj večeri uz šampanjac u Parizu na kojoj je reporter "Novosti" imao privilegiju da prisustvuje, i time sve objasnio.

"O, MOJ BOŽE", "O, MOJ BOŽE"

RADOST i oduševljenje dečaka iz publike, kojem je Novak poklonio reket posle pobede nad Cicipasom, postali su hit na društvenim mrežama.

"O moj bože, O moj bože", uzvikivao je dečak i skakao od sreće.

Na ovoj proslavi, inače, bilo je i drugih zanimljivih tema, a Novak nam je tako otkrio da je, uz pobednički Pehar musketara, od organizatora dobio i veoma redak poklon, vrednu kopiju originalne skulpture u bronzi Renea Lakosta, identičnu onoj koja stoji na Trgu musketara na Rolan Garosu, da bi se time proslavilo to što je prvi teniser u istoriji koji je u open eri osvojio sve grend slemove dvaput.

- Učinili su mi veliku čast - rekao nam je tim povodom Novak.

Tom prilikom, na proslavi, napravljena je i zajednička fotogografija svih učesnika, a dopisnik "Novosti" imao je tu čast da ovaj trenutak njegovim aparatom, na svoj ljubazni predlog, zabeleži Marion Bartoli, osvajačica Vimbldona 2013, koja sada vodi intervjue s igračima neposredno na terenu, po završenom meču. Ovde, na Rolan Garosu, i mali trenuci ulaze u istoriju i pamćenje.

Na proslavi je, među petnaestak ljudi, uz Novakovu porodicu i najbliže prijatelje, bila i poslanica u Skupštini Francuske srpskog porekla Živka Park, koja je na srpskom porazgovarala s Novakom i prenela mu čestitke.

Bila je ova pobednička noć, kasnije, prilika i da se sazna nešto više o zanimljivim detaljima iz velikog trijumfa. Kao, na primer, o momentu kada je glasno porazgovarao sam sa sobom posle drugog seta, posle čega se sve preokrenulo.

- Da budem iskren, nikada nisam baš glasan kada pričam sam sa sobom - objasnio je posle Nole. - Te interne razgovore držim u glavi. Ali, ovoga puta nije bilo tako. Unutra su očigledno uvek dva glasa: jedan vam govori da to ne možete da uradite, da je gotovo, da je završeno.

Kaže Novak da je taj unutrašnji glas bio prilično jak posle drugog seta.

- Osetio sam zato da je vreme da vokalizujem drugi glas i pokušam da potisnem prvi koji je govorio da ne uspevam. Rekao sam sebi da to mogu, ohrabrio se. Snažno sam počeo to da ponavljam iznutra, pokušavao sam to da živim čitavim svojim bićem. I, u trećem setu, posebno u prvih nekoliko gemova, moju igru podržao je onaj drugi, pozitivniji i ohrabrujući glas - prepričao je Novak ovaj svoj unutrašnjih dijalog.

Naravno, reči je neminovno bilo i o reketu koji je na kraju poklonio svom malom anonimnom navijaču, čiji su snimci neizmerne radosti obišli čitav svet.

- Ne znam ko je dečak, ali mi je njegov glas bio u uhu sve vreme, pogotovo kada sam gubio dva seta. Ohrabrivao me je. Zapravo, davao mi je taktiku! Drži svoj servis, odigraj laganu prvu loptu, a zatim diktiraj, idi na njegov bekhend! Bukvalno mi je bio trener! Bilo je to baš slatko, veoma lepo. Osećao sam zato da je on prava osoba kojoj ću dati reket posle meča. To je bila neka vrsta moje zahvalnosti zbog toga što je bio uz mene i podržavao me - objasnio je Novak, uz osmeh posle pobede.

Tu situaciju je "24 njuz" na francuskom jeziku na "Jutjubu" objasnio rečima  "Srbin je osvojio Rolan Garos, ali i srca svih koji su prisustvovali ovom izuzetnom činu".

Nole, šampion!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?