NIKOLA GRBIĆ: Još nisam svestan podviga

S. Krstović

03. 05. 2021. u 20:50

NIKOLA Grbić je ispisao još jednu zlatnu stranicu ne samo u svojoj karijeri, već i u istoriji naše odbojke.

НИКОЛА ГРБИЋ: Још нисам свестан подвига

Foto CEV

Poljsku Zaksu doveo je u Veroni u velikom finalu protiv Trentina (3:1) do evropskog trona i tako postao prvi srpski trener koji je osvojio Ligu šampiona. Ni uvek, na oko mirni legendarni tehničar, nije mogao da savlada svoje emocije, njegove suze obišle su ceo svet...

- To se ne planira, to se dešava. Emocije su bile iskrene, osvojiti važnu titulu sa ekipom kojoj nisu davali velike šanse za trofej je velika stvar, tim pre što je posle 43 godine jedan poljski klub postao prvak Evrope. Mislim da smo uradili nešto nestvarno veliko i za svakog od nas, i za klub, i za poljsku odbojku uopšte. Ja još nisam svestan šta smo uradili, biću za koji dan kada se emocije slegnu. Ali, mislim da smo igrom koju smo prikazali, pokazali da smo zaista najbolji u Evropi - ističe u telefonskom razgovoru, za "Novosti" Nikola Grbić.

Nekadašnji kapiten i selektor Srbije ističe da uopšte nije razmišljao o činjenici da je prvi naš trener u finalu Lige šampiona.

- O tome nisam imao pojma. Ne znam koliko je nas osvojilo Ligu šampiona kao igrač i kao trener, ni u koliko sportova. Emocije? Ne mogu da opišem šta mi je i šta mi prolazi kroz glavu. Ne mogu da iskažem koliko sam srećan i ponosan na ove momke i ekipu, šta smo sve uradili od sredine jula prošle godine da bismo došli dovde - priča u dahu Grbić.

SADA SAMO SLAVIM

LEGENDA naše i svetske odbojke ne opterećuje se pričama da li će ostati, prihvatiti ponudu Peruđe...

- Nemam pojma, pominje se svašta. Narednih dana hoću samo da sa igračima i upravom proslavimo veliki uspeh. Sinoć smo imali doček, 4. maja obići ćemo grad u otvorenom autobusu - kaže Grbić.

Posle grupne faze, u kojoj su dominirali, od četvrtifinala su odigrali utakmice za pamćenje. Na "jednu loptu" igrači iz Kedžeržin Kozlea su savladali italijanski Lube, Zenit iz Kazanja i u finalu Trentino (Podraššanin, Lisinac)...

- Nije moglo drugačije, jer igrali smo protiv najjačih ekipa u Evropi. Kada smo videli žreb znali smo da će put da bude trnovit. I nije moglo drugačije da se dođe do trofeja. Najjaču ekipu ne možeš da pobediš 3:0. Bili smo svesni težine zadataka i svaka utakmica je imala te teške trenutke, vodili smo, gubili, vraćali se da pobedimo što u taj-brejku, što u zlatnom setu. Sve te stvari kroz koje smo prošli uticale su na to da dobijemo samopouzdanje, da verujemo da imamo kvalitet da se borimo sa najjačima i stvarno mislim da sa našim budžetom koji je smešan u odnosu na ekipe koje smo pobedili, da smo prevazišli sebe i da smo napravili istorijski rezultat. Mislim da je presudna u celoj priči bila pobeda u prvom meču na Lubeom. Jer, tada sam postao ubeđen da možemo da osvojimo trofej - naglašava Grbić.

Nikola, koji je kao igrač dva puta osvajao Ligu šampiona, i te kako je dobro psihički pripremio ekipu:

- Trudio sam se da im prenesem svoje iskustvo, da im pomognem, znao sam koje im misli prolaze kroz glavu. Govorio sam im na kako da se izbore s tim, na šta da se fokusiraju, šta treba da razmišljaju. I zaista mislim da su bili mirni, fokusirani na odbojku, šta treba da rade od prvog poena... Oni su verovali meni, ja njima, napravili smo koheziju koja je dovela do ovakvog rezultata.

Foto CEV

 

U fanastičnoj sezoni jedino nisu osvojili prvenstvo Poljske, iako su dominirali u regularnom toku sezone. U finalnoj seriji bio je bolji Jastržebski.

- Mi smo šest, sedam kola pre kraja obezbedili matemetički prvu poziciju. To nam je omogućilo da odmorimo igrače i dobro ih pripremimo za četvrtfinale Lige šampiona. Od četvrtfinala, računajući i Kup igrali smo izvanredno. Međutim, imali smo peh da nam se povredio libero, koji je jedan od lidera ekipe. Vratio se u poslednjoj utakmici finala poljskog prvenstva, ali je bio nespreman i nismo osvojili nacionalnu titulu - uzdiše Grbić, koji je sa igračima taj poraz preboleo osvajanjem Evrope.

PROMENA IMIDžA

SLAVNI odbojkaš je ove sezone promenio imidž, pustio je bradu.

- Da pustim kosu tamo gde može, pošto frizura počinje da bude sve tanja i tanja - našalio se raspoloženi Grbić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista