ODBOJKAŠICE PONOS TAMNAVE I KOLUBARE: Najbolja ženska odbojka igra se u Obrenovcu, Ubu i Lajkovcu

Branko Puzović

17. 04. 2021. u 18:30

VRHUNSKA ženska odbojka igra se u Obrenovcu, Lajkovcu i Ubu zahvaljujući, pre svega, jakoj volji, entuzijazmu, znanju i sposobnosti zaljubljenika u ovaj sport.

ОДБОЈКАШИЦЕ ПОНОС ТАМНАВЕ И КОЛУБАРЕ: Најбоља женска одбојка игра се у Обреновцу, Убу и Лајковцу

FOTO: OSS

Uspesima na državnim takmičenjima, ali i na evropskoj sceni, na najbolji način ženski odbojkaški klubovi iz ova tri komšijska mesta promovišu Srbiju. Smatramo da još nismo sve rekli, sigurni smo da će biti još pobeda i titula.

Ovo kaže Ivana Knežević Vasiljević, predsednik Ženskog odbojkaškog kluba Ub iz istoimene varošice, koji se nedavno ovenčao prvom šampionskom titulom u svojoj istoriji, posle pobede nad TENT-om iz Obrenovca. Prethodno, odbojkašice Železničara iz Lajkovca osvojile su Kup Srbije, trijumfom u finalu u Ubu, nad - Ubljankama.

Tako, praktično, sve što je bilo značajno u srpskoj ženskoj odbojci ove godine dešavalo se u susretima komšijskih ženskih odbojkaških klubova iz varošica Ub i Lajkovac, i Obrenovca. Posle decenijske dominacije klubova iz glavnog grada (Crvena zvezda 27 titula, 17 trofeja u kupu, Partizan 8-2, Poštar 4-6, Vizura 5-2, Radnički 3-3) i Užica (Jedinstvo 9-8), odbojkaška mapa Srbije je "prekomponovana" i sada je ženska odbojka ponos Tamnave i Kolubare.

- Odbojkaška priča na Ubu traje oko dve decenije, ali tek poslednjih sedam-osam godina počeo je nagli uspon kluba, koji je ekspresno stigao iz regionalne do Superlige - ponosno kaže predsednica ŽOK Ub Ivana Knežević Vasiljević.

- Već u drugoj sezoni u Superligi postigli smo prvi veliki uspeh, lane smo osvojili pehar Kupa Srbije, pobedom nad Jedinstvom iz Stare Pazove. Odbojka na Ubu, ne može se odvojiti od entuzijazma i sposobnosti gradonačelnika Darka Glišića, koji značajno pomaže ovaj sport i klub. Formirali smo tim od proverenih odbojkašica, sa internacionalnim iskustvom. Vredno radi i odbojkaška škola, u kojoj trenira stotinu devojčica iz Uba i okoline.

FOTO: OSS

Napominje Ivana Knežević Vasiljević, ne krijući zadovoljstvo, da uspehe nižu i najmlađi. Nedavno su pionirke ŽOK Ub regionalno takmičenje okončale prve na tabeli i plasirale se na državno prvenstvo Srbije.

O podmlatku i te kako brine i obrenovački TENT, sa četiri decenije dugom tradicijom najstariji od ova tri kluba, koji ima više od 350 igračica u mlađim kategorijama.

ZAŠTITNI ZNAK LAJKOVCA

- SVE zavisi od ulaganja - kaže Ivana Lazarević. - Koliko se sredstava uloži u klub, toliko rezultata se dobije. Železničar iz Lajkovca osvojio je sve titule u domaćem prvenstvu, ali i dalje imamo velike ambicije. Ove godine, izmakla nam je šampionska titula, iako smo u prvenstvu imali veoma kvalitetnu i jaku ekipu, na čelu sa iskusnom Anom Bjelicom. Drago nam je što je šampionski pehar stigao u Ub, to je značajno za odbojku, jer su dugo beogradski klubovi, pre svega Crvena zvezda i Poštar držali primat. U Lajkovcu je odbojka poslednjih godina postala jedan od brendova. Uz Mila iz pesme, koji ide lajkovačkom prugom, književnika Radovana Beli Markovića, nesumnjivo je i Ženski odbojkaški klub Železničar postao zaštitni znak nekada poznate železničke varošice Lajkovac.

- Pre četiri godine, odlučili smo da ekipu podmladimo, svesni da je odbojka u Srbiji u velikoj ekspanziji i da sigurno možemo da postignemo velike rezultate - kaže Slaviša Perović, direktor OK TENT iz Obrenovca.

- Upravo kada slavimo 40. rođendan kluba, dostigli smo istorijske uspehe, polufinale Kupa CEV-a, te završnicu finala plej-ofa, koje smo izgubili od Uba. Naša vizija je da angažujemo mlade odbojkašice, da ih afirmišemo, da postanu šampioni, ne samo u sportskom smislu, već i kao osobe. Cilj nam je da TENT stvori državnog reprezentativca, od čega bi, naravno, i srpska odbojka imala koristi. Da ne govorimo da su odbojkašice TENT-a idoli mladima Obrenovca, što je izuzetno značajno za promociju sporta i zdravog života.

Perović ističe da se veoma često organizuju druženja mladih odbojkašica sa članicama prvog tima, kojima su, nedavno, priredili veličanstven, šampionski doček, posle finala plej-ofa, iako nisu trijumfovale. Naglašava da su Obrenovčani, ljubitelji odbojke, uvek uz ekipu TENT-a, bez obzira na rezultate i ponosno veli da se klub, uz Crvenu zvezdu, jedini već 16 godina neprekidno takmiči u Superligi.

- U Italiji ima mnogo primera da odbojkaški klubovi iz malih mesta koja su geografski veoma blizu postižu vrhunske rezultate - kaže Ivana Lazarević, direktor ŽOK Železničar iz Lajkovca, čije vitrine odskoro krasi pehar Kupa Srbije.

- Tako, eto, sticajem okolnosti Ub, Obrenovac i Lajkovac, već godinama nižu uspehe. Vrhunska odbojka iz velikih centara premestila se u ovaj deo Srbije zahvaljujući značajnim novčanim ulaganjima, dobrim trenerima, uslovima za rad i treniranje, kvalitetnim igračicama. Kupili smo nekoliko stanova u kojima, u istoj zgradi, žive naše odbojkašice, postale su Lajkovčanke, jer ih meštani obožavaju, bodre ekipu kod kuće i u gostima. Nesporno, klubovi iz ova tri mesta podigli su kvalitet ženske odbojke u Srbiji, čija je liga najjača u regionu, i veoma smo ponosni na to.

Priseća se direktor ŽOK TENT, kada je 2014. godine, za vreme katastrofalne majske poplave, Obrenovac bio potopljen, a klub ostao bez prostora za treniranje i održavanje utakmica. Tada su im, kaže, Ubljani širom otvorili vrata svoje sportske hale.

- Ubljani i predsednik opštine Darko Glišić u tom najtežem trenutku prihvatili su nas kao najrođenije - kaže Slaviša Perović.

DOBITAK ZA SRBIJU

- U LAJKOVCU, privrednik Živorad Lazarević postigao je ogroman uspeh Ženskog odbojkaškog kluba "Železničar", u koji ulaže sopstvena sredstva, a pomažu i privrednici iz ove varošice i okoline - kaže Slaviša Perović. - U Ubu, gradonačelnik Darko Glišić želi da od kluba načini veliko ime u ženskoj odbojci. Naš klub koji su svojevremeno osnovali radnici, odnosno sindikat Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, finansijski pomaže "Elektroprivreda Srbije". Smatramo da entuzijazam i zalaganja ova tri kluba, čiji su rezultati neosporni uspesi i kvalitet igre, predstavljaju veliki dobitak za odbojku Srbije, ali i promociju naše zemlje širom Evrope i sveta.

- U Ubu smo trenirali, igrali utakmice, i moguće je da se baš u tom periodu kod naših komšija javila želja da počnu da se posvete odbojci, da se pojavio motiv da Ub napravi veliki uspeh u tom sportu i, eto, za kratko su stigli do Superlige i titule šampiona.

Decenijama, Ub je bio poznat po - fudbalu, zahvaljujući asovima Draganu Džajiću, Dušanu Saviću, sada Nemanji Matiću i Radosavu Petroviću. Svojevremeno, Obrenovac je bio poznat po uspesima FK Radnički. Lajkovac po Fudbalskom klubu Železničar. Već nekoliko godina, u ovim varošicama sem, tradicionalno, o fudbalu, uveliko se priča i o - odbojci.

- Uspeli smo da žitelji Uba veoma zavole odbojku, prate dešavanja, dolaze na sve naše bitne utakmice, ali je korona, zasada, omela naše verne navijače da nas bodre sa tribina - kaže Ivana Knežević Vasiljević. - Iz cele Srbije stižu reči hvale za kvalitet odbojke koju prikazujemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona