ČUDA SU MOGUĆA! Oni su heroji Beogradskog maratona

Novosti online

18. 06. 2024. u 13:30

Nakon uspešno završenog 37. Comtrade Beogradskog maratona, već po tradiciji, dodeljena su priznanja istinskim herojima koji su se svojim delima istakli i dokazali da su čuda moguća.

ЧУДА СУ МОГУЋА! Они су хероји Београдског маратона

Foto: Beogradski maraton

Stiče se utisak da je iz godine u godinu sve više onih koji su motivisani da, upravo na najmasovnijoj međunarodnoj sportskoj manifestaciji u Srbiji, pomere sopstvene granice i žive u duhu slogana Beogradskog maratona dajući od sebe UVEK VIŠE.

Heroji 37. Comtrade Beogradskog maratona su Anja Milenković i Danijel Šarić, roditelji koji su polumaratonske trke istrčali sa svojim bebama. Najstariji učesnici bili su legendarni čika Vlada Stevanović sa 90 godina i 74-godišnja Slavica Neta koji su uspešno završili polumaratonske trke. Nagrađeni su i Kristijan Denčan, član Specijalne olimpijade Srbije, ekipa Ravnopravno do cilja Nina Portolan, Snežana Vešović i Milan Kaćanski, zatim Vanja i Stefan Petrović i Miloš Kuvekalović, Dejan Petković, košarkaš u kolicima i Momčilo Živanović.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Elena Veljković, devojka sa autizmom, buduća nada u paraplivanju, uspešno je završila trku 10 km, kao i Zoja Milinković koja je takođe trku na 10 km uspela da završi na sebi pristupačan način. Luka Broćić je pokazao da dijabetes nije razlog za prestanak  bavljenjem fizičkom aktivnošću, a on je uspešno završio maratonsku trku.

Foto: Beogradski maraton

 

Samo godinu dana nakon što joj je dijagnostikovan rak dojke Maša Čalošević je istrčala polumaratonsku trku, koja je za nju imala posebnu simboliku jer je održana na dan njenog rođenja, 28. aprila, i to u period između dve hemoterapije. Heroina Beogradskog maratona je i Marina Miloradović koja je preživela dva moždana udara, ponovo je bila primorana da uči da hoda, ali to je nije pokolebalo. Samo dve i po godine posle, ona je istrčala trku na 21 kilometar.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Paraolimpijac Milan Petrović, iako potpuno slep, istrčao je polumaraton, a posebnu zahvalnicu dobio je Dejan Ivanković, koji je bio Milanova pratnja. Posebne zahvalnice dobili su Crveni krst Beograd za pomoć i brigu o svi učesnicima kao i kompaniji IDEA koja je beogradskom Crvenom krstu donirala DVA automatska eksterna defibliratora, kojima će se spasavati životi.

„Po ugledu na velike svetske maratone i Beogradski maraton veliku pažnju poklanja društvenoj odgovornosti i humanitarnom radu, a pre svega inkluziji. Posebnu zahvalnost dugujem svim herojima Beogradskog maratona. Vaša hrabrost, posvećenost i nesebičnost su pravi primeri ljudskosti i solidarnosti. Vi ste inspiracija za sve nas i pokazujete da zajedničkim trudom možemo postići velike stvari“, izjavio je Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona.

Foto: Beogradski maraton

 

Osim dodele priznanja herojima, ovaj jedinstven događaj je bio prilika da se obeleži godišnjica Fondacije Heroji Beogradskog maratona, osnovane sa željom da se ogromna pozitivna energija sa trkačkih staza usmeri ka višim ciljevima i da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, mobilni operateri obezbedili su Fondaciji humanitarni SMS broj – 3023. U saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom postavljene su sprave za vežbanje prilagođene osobama sa invaliditetom na SC Olimp, a realizovan je i projekat “Radujmo se zajedno“, koji ima za cilj povezivanje dece sa invaliditetom i bez invaliditeta.

Foto: Beogradski maraton

 

Na nedavno održanom 37. Comtrade Beogradski maraton oboren je rekord po broju trkača, koji sada iznosi 13.000 hiljada, u trci zadovoljstva učestvovalo je oko 7.000 Beograđana i gostiju Beograda, a na ulicama Beograda tog 28. aprila Beogradski maraton okupio je čak 100 hiljada ljudi. Koordinacija svih bezbednosnih, medicinski i komunalnih službi bila je na vrhunskom nivou, pa su posebne plakete zahvalnosti dodeljene Gradu Beogradu, Ministarstvu sporta, Sekretarijatu za sport i omladinu, Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, JKP Zelenilo Beograd, srpskom Atletskom savezu, Privrednoj komori Srbije, Turističkoj organizaciji Srbije, Turističkoj organizaciji Beograda, Beo zoo-vrtu, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Crvenom krstu Beograd, Fondaciji Novak Đoković, Specijalnoj olimpijadi, UNHCR-u, kao i ostalim partnerima i sponzorima koji Beogradskom maratonu pomažu da krupnim koracima ide napred.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!