HRABRA SRBIJA! Orlovi pružili fantastičan otpor trostrukom svetskom šampionu: Nemačka do pobede, ali Đeronini momci mogu biti ponosni

Novosti online

15. 01. 2023. u 19:32

RUKOMETAŠI Srbije danas su u 2. kolu Svetskog šampionata ukrstili koplja sa reprezentacijom Nemačke. Duel, do ovog meča dve vodeće nacionalne selekcije u grupi E, završen je rezultatom 34:33 za pancere.

ХРАБРА СРБИЈА! Орлови пружили фантастичан отпор троструком светском шампиону: Немачка до победе, али Ђеронини момци могу бити поносни

FOTO: EPA

NEMAČKA - SRBIJA 34:33

HALA: Spodek (Katovice)

SUDIJA: M.Hansen (Danska)

Želje i htenja nije nedostajalo, imali su "orlovi" glad u očima, ogroman motiv da skinu "skalp" trostrukom svetskom šampionu i velikom favoritu. Igrali su hrabo, ginuli za svaku loptu, i ovakim izdanjem sigurno da su pokupili simpatije velikog broja neutralnih ljubitelja rukometa. 

Nemci su ušli silovito u meč. Desilo se nešto što je skoro pa rukometni presedan, puna 22. minuta "panceri" su koristili apsolutno svaki napad koji su imali.

Stoji da je nedostajalo potrebne agresivnosti u odbrani, da izabranici Tonija Đirone nisu imali dovoljno kompaktnosti, ali prosto, mnogo je bilo i do suvog napadačkog kvaliteta našeg rivala.

Nemačke rukometne zvezde od prvog minuta preuzeli su vođstvo koje su održavali celim tokom prvog poluvremena. 

Mertens je bio nerešiva enigma za našu defanzivu. Krilni igrač pancera prolazio je kao šilo i razornim udarcima bušio mrežu koju je čuvao Cupara.

Hefner i Gola slali su projektile sa bekovskih pozicija, ali imala je i Srbija odgovor, i to kakav!

Agilni Kukić je silovito prodirao, imao je sjajnu podršku u vidu Orbovića, a "orlovi" upravo na njihovim krilima, uprkos svim propustima u defanzivnim segmentima uspevaju da drže rezultatski priključak. Razlika u korist Nemaca kretala se u rasponu od jednog do pet golova. 

Đirona odlučuje da napravi golmansku promenu, nakon što je Cupara delovao potpuno indisponirano, u igru je ušao Bomaštar. Naš rezervni čuvar mreže beleži u kratkom vremenskom periodu tri odbrane, a stanje na terenu se baš nekako od tog trenutka potpuno promenilo.

Radivojević je pogađao iz cepelina, slao razorne šuteve. Potom je i Kukić nastavio da se igra sa protivničkom odbranom, a Srbija celim tokom drugog poluvremena diše za vratom favoritu.

Na 10 minuta do kraja, tri puta smo imala zicer priliku da dođemo na samo gol zaostatka, ali Pešmalbek, pa Orbović, i na kraju Radivojević gube bitku 1 na 1 sa danas čudesnim golmanom pancera, Birlemom. 

 Kada se takve prilike propuste, onda kazna mora stići, i stigla je, Mertens na manje od dva minuta do kraja pogađa, a tada je bilo jasno, nema više povratka za hrabre "orlove", koji bez obzira na rezultat mogu biti ponosni na sve što su danas prikazali. 

Poslednji meč prve faze Srbija igra u utorak od 20:30 protiv Katara. Iz grupe u borbu za četvrtfinale prolaze tri ekipe a bodovio osvojeni protiv njih se prenose pa je zato važna pobeda u tom meču. Večeras preostali duel u grupi igraju Katar i Alžir.

Naša grupa se ukršta sa onom gde su Norveška, Severna Makedonija, Holandija i Argentina.

Lukas Mertens je sa sedam golova iz sedam pokušaja bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi, a Kukić sa sedam, Radivojević i Nemanja Ilić sa po pet su predvodili Srbiju.

DRUGO POLUVREME, NEMAČKA - SRBIJA 34:33

KRAJ MEČA

53. minut - Velika šansa odlazi u nepovrat! Možda i prelomni trenutak meča. Prvo je odlično odbranio Cupara, Nemci ostaju i dva minuta sa igračem manje, a Orbović sam, potpuno sam u fazi napada promašuje čist zicer, a kazna stiže odmah na drugoj strani, 33:30.

51. minut - Gol, gol, gol! Milosavljević snažno prodire, ponovo smo na samo dva gola zaostatak. Islanđanin na klupi Nemačke traži tajm-aut.  

50. minut - Promašuje Srbija i sedmerac sada, Ilić je prvi put pogrešio ove večeri, ostaje tri gola prednosti za Nemce pred poslednjih 10 minuta utakmice. 

48. minut - Ne ide, jednostavno ništa ne može Srbija da odbrani, ponovo se naša odbrana ruši kao kula od karata. Kukić je uspeo da uzvrati, ali ponovo Kestner odvodi Nemce na +3, 32:29. 

45. minut - Sedmerac za orlove! Postigli su u prethodnom napadu Nemci gol sa krila, ali Ilić sada ponovo nemilosrdan sa sedam metara, 30:28.

44. minut - Sedmerac za Srbiju i Veber dva minuta napolje! Velika šansa za naše momke, Ilić pogađa ponovo sa sedam metara. Srbija na -2, ali i sa igračem više. Sledi velika drama. 

43. minut - Marseniiić! Pogodili su Nemci u prethodnom napadu, ali strašan udarac Marsenića, i Srbija na -3.

42. minut - Nema predaje! Ušao je talentovani Dodić na parket i odmah gol, sjajan otpor Srbije, ne dozvoljavaju izabranici Tonija Đirone da budu otpisani sa ovog meča. 

41. minut - Goool! Marko Milosavljević, Srbija ponovo do gola sa igračem manje, ali ponovo brzo realiziju Nemci naredni napad, ponovo sam na pivotu Kolbaher. Ipak, i treći gol sa igračem manje naših momaka Pešmalbek. 

40. minut - Sedmerac za Srbiju! Pogađa Ilić ponovo, 26:22, orlovi sa igračem manje do važnog pogotka, ali Knor sa bekovske pozicije ponovo probija blok Srbije, a Nemci idu ponovo na +5.

39. minut - Lazar Kukić igra sada sam! Njegov šesti gol, međutim ponovo taj Mertens, pa odlična odbrana Nemaca, ide nova kontra, Gola do novog gola, a da stvar bude još gora, isključenje za Srbiju, Đorđić dva minuta ide na klupu.

37. minut - Ponovo Gola pogađa, šteta, Nemačka ponovo idi na četiri gola prednosti, samo što je Srbija uspela da se približi na samo gol zaostatka.

36. minut - Marsenić na parketu, sudije ne sviraju faul, Srbija gubi loptu, Nemci u kontri, a Mertens do 5. gola, uz 5/5 iz šuta iz igre. 

34. minut - Lazar Kukić nastavalja da melje! 21:20, ali Kolbaker sam na pivotu, lošta odbrana ponovo, Đirona odmahuje glavom, ne može da veruje koliko njegovi igrači ne uspevaju da zatvore put ka golu. 

33. minut - Brani Bomaštar! Ide kontra Srbije, i ide goooool! Kukić strašnim udarcem iz tranzicije smanjuje na 20:19. Isključenje Abutovića potom, a Nemci nemilosrdno koriste igrača više i idu na +2.

32. minut - Gooool! Marsenić! Digle su sudije ruku za pasivan napad, a Srbija u četiri poteza nakon toga gradi višak, koji koristi Marsenić. 

PRVO POLUVREME, NEMAČKA - SRBIJA 19:17

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

30. minut - Gol Stejnera, nastavlja ubitačan napad Nemačke da pravi velike probleme Srbiji. Ipak, na drugoj strani novo isključenje, panceri sada sa dva igrača manje. Srbija sjajna u ofanzivnom segmentu, i katastofalna u defanzivnom. Na kraju samo -2, ali više od rezultata brine stanje Vejina, koji je sa suzama u očima napustio parket. 

Ideeee goool! Kakva akcije, Radivojević na savršenu asistenciju Ilića, 19:17.

28. minut - Isključenje za Nemce! Srbija će do kraja poluvremena imati igrača manje, velika prilika da se smanji prednist pred nastavak. 

I goool! Radivojević ponovo, 18:16.

27. minut - Kakva kontra! Radivojević se maestralno snašao i savladao Volfa, ali vraćaju Nemci, 18:15.

26. minut - Brani Bomaštaaaar! Njegova već treća intervencija, a Borzaš buši mrežu Nemačke, Srbija na -2!

24. minut - Gola silovito pogađa, ali vraća brzo Pešmalbek, dobro je, 16:13, uz sve probleme u odbrani Srbija ima aktivan rezultat.

23. minut - Bomaštar brani! Posle više od 22 minuta igre Srbija je konačno odbranila jedan napad. Vejin se drži za zlob, ovo ne valja, Vejin ne može da nastavi meč. Drži se za glavu, ovo je trebalo da bude njegovo prvenstvo. Suze na njegovom licu, prilaze mu saigrači, verovatno je svestan koliko je ovaj problem teže prirode, i da možda neće više zaigrati na Svetskom prvenstvu. 

22. minut - Gooool! Radivojević! Odlično se iskrao na levom krilu Radivojević, i finiširao dobru akciju Srbije, 15:12. 

21. minut - Najubedljivija prednost Nemačke, 15:11, neverovatno prosto, 21 minut igre, a Nemci su iskoristili svaki napad koji su imali do sada.  

20. minut - Sedmerac Nemačka! Knor je savladao Bomaštara, koji je zamenio Cuparu na golu. 

19. minut - Sedmerac Srbija! Ilić još jednom egzekutor, 13:11.

18. minut - Gol, Veber, na drugoj strani faul u napadu Srbije, Orbović leži na terenu, imamo igrača manje, a Stejner nakon cepelina trese mrežu, ponovo +3 za pancere. 

16. minut - Ponovo taj Mertens! Njegov već četvrti gol, blok Srbije odradio je sjajan posao, blokirao šut, ali se lopta odbila do Mertens srećno, a on nemilosrdno konvertuje ovo u novi pogodatak. Ipak, ne predaje se Srbija, odmah vraća gol, 11:10.

14. minut - Sedmerac za Srbiju! Marsenić je pokušao šraubom u padu, ali je povučen za drs. Hansen pokazuje na sedam metara, Ilić siguran, ponovo je samo gol prednosti za našeg rivala, ali i posed lopte za Nemce.

13. minut - Mertens ponovo sa boka, Cupara punih 14 minuta bez i jedne odbrane.

12. minut - Važan gol Đorđića! Imali su Nemci nakon gola Bole i tri gola prednosti, srećom orlovi do gola, na drugoj strani loptu gubi Knor. Novi napad sa izabranike Tonija Đirone, i gooool! Kukićev strašan prodor i pogodak uz kontat i u padu. Srbija na 9:8.

10. minut - Đorđić! Sjajan gol, Srbija ponovo na -1, ali ponovo Nemci ekspresno vraćaju, ništa ne može da odbrani Cupara za sada. Na drugoj strani Volf pokazuje svoj golmanski kvalitet i brani čist zicer Marseniću.

8. minut - Srbija ne parira rivalu u brzinskom segmentu. Neverovatno kakve munjevite kontre prave panceri, sada je Mertens vezao dva gola, Nemačka ide na 7:5.

6. minut - Sjajna Srbija! Radivojević postiže gol, pa isto čini i Orbović, krade loptu i silovito sam završava kontru, nerešeno!

5. minut - Orboviiić! Srbija ponovo na gol zaostatka, ali ponovo taj brzi centar, i ekspresno vraćaju Nemci ponovo na dva gola razlike, 5:3.

4. minut - Prvi gol za Srbiju! Kako se samo snašao agilni Kukić, ali desni Bek Hafner ekspresno iz skok-šuta vraća dva gola prednosti pancerima. Napad za Srbiju, i ponovo Kukuć, 3:2, ali ponovo ubitačna tranzicija, brzi centar, i Golu postiže gol.

2. minut - Nemci koriste prvi napad, Veber je razornim udarcem probušio Džuparu, na drugoj strani Đorđić je takođe snažni udarcem pokušao, ali odlična reakcija golmana pancera. Novi napad za pancere, lopta na krilo, napravljen višak na desnom krilu, Nemci vode 2:0.

18:00 - Meč je počeo! 

17:55 - U toku je izvođenje himni, sve je spremno za derbi grupe E.  

UOČI MEČA

2. kolo 

Nedelja

GRUPA E

18.00 Nemačka - Srbija

20.30 Katar- Alžir  

Standings provided by Sofascore

Iz svake grupe prolaze po tri ekipe i prenose se rezultati u narednu fazu takmičenja, tako da je ovaj meč od velikog značaja za oba tima.

Nemačka ulazi u ovaj susret kao blagi favorit. U prvom kolu savladala je Katar rezultatom 31:27. ''Panceri'' su tradicionalno uvek neugodna ekipa, iako su ove godine podmladili sastav i dalje su veoma kvalitetni. Sa klupe ih predvodi islandski stručnjak i bivši trener Kila, Alfred Gislason. Islanđanin je pohvalio našu reprezentaciju i izjavio je da nas dugo nije video na ovako dobrom nivou.

Srbija je pre par dana savladala Alžir sa 36:27 i trenutno je prva u grupi ''E''. Ako uzmemo u obzir da se ukrštamo sa grupom ''F'' možemo reći da će nam ovo uz Norvešku biti najteža utakmica u prve dve runde takmičenja.

FOTO: EPA

Naš selektor Toni Đerona je rekao da su naši reprezentativci spremni za utakmicu i da će se boriti 60 minuta protiv jako kvalitetnog sastava kakav je Nemačka. Cilj ''orlova'' je plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva i pobeda na ovom meču bi bila veliki korak ka tome.

Ove dve selekcije su se poslednji put susrele na Svetskom prvenstvu 2019. kada je Nemačka slavila sa 31:23.

BONUS VIDEO: INTERVJU TONI ĐERONA - Zašto ga je oduševio timski duh igrača

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!