SAMO NE ONI! Pet "mina" na koje Novak Đoković može da naleti na Australijan openu, a ne zovu se Rafael Nadal ili Danil Medvedev

Novosti online

15. 01. 2023. u 08:37

NOVAK Đoković u utorak kreće pohod na 10. trofej na Australijan openu. Srbin važi za najvećeg favorita u Melburnu, a i žreb mu je bio naklonjen. Na Rafaela Nadala može tek u finalu. Ipak, to ne znači da na putu neće biti mina.

САМО НЕ ОНИ! Пет мина на које Новак Ђоковић може да налети на Аустралијан опену, а не зову се Рафаел Надал или Данил Медведев

FOTO: Tanjug/AP

Iako postoje ozbiljni teniseri protiv kojih Novak ili ne vodi (protiv Aleksa di Minaura, na primer, nije igrao; protiv Holgera Runea ima "samo" 1:1), ili protiv kojih Nole vodi samo sa jednom pobedom "viška" (protiv Aslana Karaceva, Filipa Krajinovića i Andreja Rubljova sa po 2:1, a protiv Kresija, Imbera i Safiulina sa po 1:0), postoje u Novakovoj polovini žreba na AusOpenu petorica koja i te kako znaju kako se pobeđuje Đoković. Jedan od njih ima i više trijumfa nego poraza od srpskog asa.

Evo i Top 5 liste "Novosti" kada su u pitanju potencijalne "mine" za rekordera Australijan opena u njegovom pohodu na desetu grend slem titulu u Melburnu:

5. Roberto Bautista Agut (gubi sa 9:3 od Novaka)

EPA/EFE

Devet pobeda ostvario je Novak Đoković. Poslednji put sastali su se u Sinsinatiju, gde je Srbin slavio 2:1. Pre toga, godinu dana ranije odigrali su polufinale Vimbldona, slavio je Srbin,a nešto ranije u Majamiju i Dohi, trijumfovao je Španac. Uvodna pet duela dobio je Novak, a prvi trijumf Bautista Agut ubeležio je na mastersu u Šangaju 2016. godine.

4. Aleksander Zverev (gubi sa 7:4 od Đokovića)

FOTO: AP

Zverev, koji je tokom Rolan Garosa doživeo neugodnu povredu noge, vraća se na teren, ponovo je u vrhunskoj formi.

Prvi put sastali su se u Rimu 2017. godine, slavio je Zverev, nakon toga u Šangaju i na završnom mastersu trijumfovao je Đoković, oba puta 2:0 u setovima, potom je u finalu istog završnog mastersa slavio Zverev, naredna četiri susreta dobio je srpski teniser, a nemački je slavio na Olimpijskim igrama u tokiju. U pet dramatičnih setova dobio je Đoković polufinale Ju-Es opena 2021. godine, a potom poslednji duel na završnom mastersu u Torinu 2021. Zverev sa 2:1.

3. Dominik Tim (gubi sa 7:5 od Noleta)

FOTO: AP

Dominik je trenutno 99. teniser sveta. Povrede su ga dodatno usporile, a ovaj dvatesetdevetogodišnji Austrianac pet puta je u karijeri slavio protiv Đokovića.  Pet uvodna duela dobio je Đoković (u Šangaju, Majamiju, na Rolan Garosu, završnom mastersu, mastersu u Rimu i Rolan Garosu.

Dva je potom dobio Tim (Rolan Garos i Monako). Još se prepričava duel koji su na Rolan Garosu odigrali 2019. godine, taj duel, u pet setova dobio je Dominik Tim. Upravo Austrijanac ima i poslednju pobedu nad Đokovićem, na završnom mastersu 2020. godine.

2. Endi Marej (čak 11 puta dobio Novaka, ali gubi sa 25:11)

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Tridesetpetogodišnji Britanac znao je u karijeri da pobedi najbolje, a i da bude najbolji. Nekadašnji prvi teniser sveta uprkos ugrađenom veštačkom kuku i dalje uveseljava publiku. Prvi put sa Novakom sastao se davne 2006. godine. Četiri duela dobio je u nizu Srbin. Tri potom Škot. U periodu od 2014. do 2015. godine, čak osam pobeda vezao je Đoković. Poslednji put sreli su se na startu ATP mastersa u Madridu. Nole je slavio bez borbe.

1. Nik Kirjos (vodi 2:1 protiv Đokovića)

TANJUG/AP

Nekada arhineprijatelji teniski, a danas odlični prijatelji na terenu i van njega. Nik Kirjos je nedavno upriličio povratak Novaka Đokovića u Australiju, na prijateljskom meču slavio je Nik 2:1.

Ali, ono što je zanimljivo jeste da Australijanac ima pozitivan skor protiv Srbina. Najvažniju pobedu ostvario je Đoković u finalu Vimbldona, ali pre toga dva zvanična meča dobio je Kirjos.

Obe pobede upisao je 2017. godine. Na mastersu u Indijan Velsu i u Akapulku. Sva tri duela imala su taj-brejk.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ REKET ZAMENIO PALICOM: Vratio se u Marbelju i u prvom planu mu trenutno nije tenis (FOTO)