PLIVAČKI STEF KARI: Ko je David Popovič, rumunsko-srpsko čudo od deteta koje je Đokoviću preotelo titulu najboljeg sportiste Balkana (VIDEO)

Novosti online

28. 12. 2022. u 18:45 >> 18:54

OTKROVENjE, čudo, plivački fenomen, samo su neki od epiteta kojima je opisivan David Popovič posle fantastičnog nastupa koji je ovaj Rumun srpskog porekla imao na SP u Budimpešti u julu i EP u Rimu dva meseca ranije.

ПЛИВАЧКИ СТЕФ КАРИ: Ко је Давид Попович, румунско-српско чудо од детета које је Ђоковићу преотело титулу најбољег спортисте Балкана (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Tada je još bio maloletan, 18. rođendan napunio je u septembru ove godine. Pokloni su stigli ranije, na pomenutim takmičenjima na kojima je osvojio četiri zlata - po dva na 100 i 200 slobodno, uz svetski rekord koji je ostvario na kraćoj deonici u Rimu, dok je u Budimpešti na dužoj deonici postavio juniorski svetski rekord.

Sve je začinio u glavnom gradu Perua, Limi, gde je na juniorskom SP osvojio dva pojedinačna zlata, odnosno zlato i srebro u štafetama. Isto to, samo malo bolje, ranije tokom godine uradio je i na evropskom juniorskom šampionatu na kome je stigao do četiri zlata i srebra (opet u štafeti).

Ne čudi nimalo, kada se sve ovo zna, kako je ove godine od Novaka Đokovića preuzeo titulu najboljeg sportiste Balkana. To je poslednjih desetak godina uspelo samo Luki Modriću kada je hrvatsku fudbalsku reprezentaciju odveo do drugog mesta na Mundijalu.

Popovič je plivanjem počeo da se bavi u rodnom Bukureštu kada je imao samo četiri godine. Dva su razloga zašto su ga roditelji poslali u bazen.

Prva njihova originalna ideja je bila da detetu koje je bilo veoma živahno daju nešto gde će se izmoriti i ostaviti im malo slobodnog vremena da ne jurcaju za njim po cele dane. 

Drugi razlog je bio medicinske prirode, jer su lekari predložili plivanje kao odličnu terapiju za početni stadij skolioze koji su uočili kod mališana.

Čim je uskočio u bazem treneri su uočili da je reč o neverovatnom talentu. Sa samo deset godina oborio je nacionalni rekord na 50 leđno, sa 14 je postao kadetski šampion sveta na sto slobodno sa 49.82.

Sada, sa jedva 18 i građom kao stvorenom za plivanje - visok je 190, ali ima raspon ruku 205 - ima sve one gore navedene rekorde.

Idoli su mu Majkl Felps i Jan Torp. Australčev kolega iz reprezentacije Bret Houke nedavno je govorio u svom podkastu o mladom rumunskom čudu od deteta, gde ga je uporedio sa košarkašem Stefom Karijem:

- Ima više stvari vezanih za njega. Prva stvar je taj čudesni dar koji ima. Ima građu kao mladi košarkaš. Ogromne ruke! ogromna stopala. Drugačije je građen u odnosu na konkurenciju. Zatim, tu je taj njegov osećaj za vodu. Kada ga gledate kako pliva, imate osećaj da gledate Entonija Ervina (četverostruki svetski i olimpijski šampion iz SAD, prim. nov) - govorio je Houke i dodao:

- On je jedan u milion. Ima zamah kao nijedan drugi plivač. U vodi se oseća prirodno. On je kao Stef Kari koji šutira trojku. To ne možete da kopirate. možete da pokušate, ali nećete uspeti. Kad sve to spojite vidite da imate nešto posebno - zaključio je Houke.

Ono što ovog dečka možda izdvaja i od Stefa Karija je njegova neverovatna skromnost. Nakon što je osvojio titulu šampiona sveta na 200 slobodno, upitan šta je tajna njegovog uspeha, odgovorio je:

- Jednostavno, moja strast za plivanjem i naporan rad. Kada uparite to dvoje, kockice će početi da vam se slažu, pre ili kasnije. Volim da mislim o sebi kao o običnom momku koji radi izvanredne stvari. Ali, ne mislim da sam poseban ili bolji od bilo koga. Ja sam regularan čovek, samo plivam brzo - odgovorio je David.

Kad je reč o njegovim idolima, kao plivač ne možete dobiti veći kompliment nego što je poreženje sa Janom Torpom i Majklom Felpsom, mada se Srbi ne moraj unužno složiti s izborom ovog drugog.

A Popoviču se upravo to dešava, mnogi stručnjaci vide ga kao dostojnog naslednika ove dvojice i sledećeg višestrukog olimpijskog šampiona.

A David je i tu ostao skroman, jer za sada je njegova najveća želja da Jan Torp ispuni obećanje i on bude taj koji će mu oko vrata okačiti olimpijsko zlato ako - ili bolje - kada ga osvoji!

- Čast mi je i veoma mi laska kada me porede sa Torpom. Obećao mi je da će mi dodeliti zlatnu medalju na podijumu. On mi je, uz Majkla Felpsa, idol - kao uostalom i ostalim mladim plivačima - zaključio je David Popovič, koji je nedavno za Sportklub potvrdio svoje srpsko poreklo.

- Moj deda se prezivao Popović i verujem da sigurno postoji neka veza. Ta priča je prilično komplikovana, ali pokušaću da saznam detalje - obećao je najbolji sportista Balkana za 2022. godinu.

David želi da zadrži balans, kako se ne bi sve u njegovom životu vrtelo oko plivanja. Zato planira da završi srednju školu a onda upiše psihologiju. To je dobra prilika za Amerikance da ga pozovu na neki od njihovih univerziteta i možda ga tamo privole da promeni državljanstvo, ali ondbacuje takav scenario.

- Ostaću u Rumuniji. Želim da nastavim rad sa sadašnjim trenerom jer imamo jaku međusobnu hemiju. Što se tiče studiranja, volim psiholiguju. Volim da proučavam ljudski mozak jer znam kako može da se iskoristi kada se pravilno koristi. mičići imaju svoju ulogu, ali mozak je najvažniji instrument svakog vrhunskog sportiste - kaže Popovič.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)