FORMULA 1 OD NAREDNE GODINE BEZ LEGENDARNE TRKE: Pod znakom pitanja i VN Monaka i VN Belgije

Novosti online

25. 08. 2022. u 13:27

ŠEF Formule 1 Stefano Domenikali izjavio je posle sastanka u četvrtak da je iz kalendara ispala jedna od najdugovečnijih trka, Velika nagrada Francuske.

ФОРМУЛА 1 ОД НАРЕДНЕ ГОДИНЕ БЕЗ ЛЕГЕНДАРНЕ ТРКЕ: Под знаком питања и ВН Монака и ВН Белгије

Foto: EPA-EFE/Nicolas Tucat/POOL

Trka za Veliku nagradu Francuske ne samo da je starija od same Formule jedan nego je najstariji automobilski grand pri koji se vozi od 1906. godine kada je bio pod okriljem Automobilskog kluba Francuske.

Formula je odlučila da uravnoteži broj trka po kontinentima.

- Tražimo kompromis da imamo barem jednu trećinu trka u Evropi, jednu trećinu na Dalekom istoku i jednu trećinu u Amerikama i na Bliskom i srednjem istoku. Želimo balans u kalendaru - rekao je Domenikeli.

Osim trke za VN Francuske, kojoj je ugovor istekao i sigurno neće biti obnovljen, pod znakom pitanja su i Velika nagrada Monaka i Velika nagrada Belgije koje još nisu potpisale ugovor za 2023. i dalje.

- Razgovori su otvoreni i postoji mogućnost, ne za sledeću godinu, nego u budućnosti, da se pronađe sistem rotacije koji bi omogućio svima da budu deo kalendara - pojasnio je šef "najbržeg cirkusa".

Trka za Veliku nagradu Francuske nije bila u kalendaru F1 samo deset puta od 1950. godine: 1955. zbog nesreće na "24 sata Le Mana", 2020. zbog pandemije korone i između 2009. i 2017. zbog odustajanja Manji Kura.

Za to vreme vožena je na sedam različitih staza, a najuspešniji vozač je Mihael Šumaher sa osam pobeda, dve manje ima Alan Prost, dok su po četiri trijumfa ostvarili Fanđo i Najdžel Mansel.

Apsolutni rekorder u konkurenciji konstruktora je Ferari sa 17 pobeda, daleko iza sa osam je Vilijams, Lotus ima sedam, a Reno i Meklaren po pet.

Poslednje dve godine na stazi Pol Rikar slavio je Maks Ferštapen u Red bulu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu