NEPOMNIJAŠČI IZAZIVA KARLSENA: Ruski šahista osvojio Turnir kandidata, hoće li mu Norvežanin izaći na megdan?

Novosti online

03. 07. 2022. u 20:05

KOLO pre kraja Turnira kandidata ruski velemajstor Jan Nepomnijašči obezbedio je prvo mesto i automatsko pravo da izazove šampiona sveta Magnusa Karlsena.

НЕПОМНИЈАШЧИ ИЗАЗИВА КАРЛСЕНА: Руски шахиста освојио Турнир кандидата, хоће ли му Норвежанин изаћи на мегдан?

FOTO: EPA

Nepo je remijem protiv mađarskog velemajstora Riharda Raporta došao do 9,5 poena, nedostižnih za najbližeg pratioca Hikarua Nakamuru koji je pobedio Poljaka Dudu u jedinom odlučenom meču danas i stigao do 7,5 poena.

Ruski velemajstor je tako ponovio uspeh iz prošlog ciklusa borbi za šampiona sveta kada je takođe izborio meč za titulu, ali je ubedljivo poražen sa 7,5:3,5.

Ostaje da se vidi hoće li Karlsen uopšte pristati na eč, pošto je posle poslednje odbrane titule najavio da će igrati samo ukoliko izazivač bude neko iz nove generacije a jedini njen predstavnik je Ali Reza Firuždža. A Iranac sa francuskim pasošem deli poslednje mesto sa Dudom...

FIDE je već napravila "plan B" pa će ukolužiko Norvežanin odbije da igra, za titulu da se bore Nepomnijašči i drugoplasirani sa turnira kandidata. Za to mesto, pored Nakamure, konkuriše i Kinez Ding Liren, koji je uspeo da se domogne vrha posle lošijeg starta.

Njih dvojica će upravo u međusobnom duelu u poslednjem kolu odlučiti o drugoplasiranom, a Ding će imati bele figure. 

BONUS VIDEO - Rusi navijaju kao jedan: Kosovo je srce Srbije!


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!