KAD JELENA SKAČE PO LOŽI: Novak Đoković "preživeo" čudo od autsajdera i prošao u četvrtfinale Vimbldona!

Novosti online

03. 07. 2022. u 23:38 >> 23:39

NOVAK Đoković se plasirao u četvrtfinale Vimbldona, ali niti je to obezbedio lako kao što su mnogi očekivali, niti će u tom predstojećem meču igrati protiv rivala kog su odmah "videli" kao sigurnog suparnika.

КАД ЈЕЛЕНА СКАЧЕ ПО ЛОЖИ: Новак Ђоковић преживео чудо од аутсајдера и прошао у четвртфинале Вимблдона!

FOTO: Tanjug/AP

No, krenimo redom.


Najpre je u to četvrtfinale prošao Janik Siner, priredivši iznenađenje pobedom nad senzacionalnim Špancem, Karlosom Alkarazom, a onda je u kasnim večernjim satima Nole prošao, i to uz izgubljeni set od autsajdera, Tima van Rajthovena, kog je savladao sa 6:2, 4:6, 6:1, 6:2.


A kakav je to samo duel bio... I koliko emocija je iznedrio. Mahom pokraj terena, jer su akteri bili skoncentrisani i mirni, a to je i donelo do brojnih vrhunskih poteza. Na kraju ih je više imao šestostruki šampion ovog grend slema. Momak koji je imao drugi najbolji učinak ove sezone na travnatnoj podlozi (7-0, od čega je bolji bio samo Mateo Beretini sa 9-0) i koji je imao čak 66% osvojenih poena na svoje servise, a da mu rivali nisu uzvratili udarac kako treba, naišao je na tvrd orah. Naravno, Nole i nije bilo ko, već po mnogima najbolji koji je ikada igrao "beli sport", ali i on je morao da se pomuči da bi senzacionalnog Holanđanina pobedio.


Jer, posle prvog seta, Van Rajthoven je dodatno podigao nivo svoje igre, pre svega taktički (jer su mu, u fizičkom smislu, razorni servis i sjajan forhend bili izvanredni), pa je Đoković upao u probleme. Čak i kada bi počeo da slavi dobre poteze, pod pritiskom suparnika, usledila bi "kazna" u vidu teniskog buđenja, jer je Holanđanin tada, prosto, bio bolji na Centralnom terenu. Publika je to oduševljeno pozdravljala, naročito kada je 104. s ATP liste spasao četiri brejk lopte i osvojio drugi set.


Ali, u trećem je na tribinama (maltene jedina) skakala Jelena Đoković. Oduševljena je bila supruga najboljeg tenisera kog smo ikada imali, i to sa pravom. Njen muž je briljirao u svim segmentima teniske igre, poveo sa 5:0 i nedugo zatim "dovršio posao" u tom segmentu. A onda je na sjajan način, brejkom, i pored nekoliko problema poput padova usled proklizavanja, otvorio četvrti set.


Tako uzdrmavši suparnika, Novak je radio baš ono što najbolje i radi, smireno je grabio ka uspehu, što ni novi pokušaji "holandskih naleta" nisu sprečili.


Na kraju, Đoković je uspeo da pobedi pre "spuštanja teniske zavese" na termine za odigravanje mečeva na Vimbldonu, pobedivši Van Rajthovena pre 23 časa po lokalnom vremenu (ponoć po našem, srednjeevropskom), a da nije to učinio, morao bi na teren i u ponedeljak. Ipak, u ponedeljak će igrati neki drugi (recimo, Kirjos - Nakašima i Nadal - Van de Zendšulp), dok će srpski as moći da se u miru priprema za okršaj sa Sinerom.

A evo i kako je Novakov zanimljiv meč sa 104. igračem sveta protekao uz prenos uživo na portalu "Novosti":

Đoković - Van Rajthoven 6:2, 4:6, 6:1, 6:2

6:2, KRAJ, POBEDA! NOVAK IDE U ČETVRTFINALE!

5:2 - Brejk Đokovića! - Taman se ponadao 104. igrač sveta da bi mogao da iskoristi Noletovu nervozu (iz prethodnog gema), a usledile su majstorija za majstorijom. Te savršeno "skraćivanje loptice", te majstorija na mreži, te bravure s osnovne liniej... I, naravno, sve to - dovelo je do brejka. Novak će servirati za pobedu!

4:2 - Nervirao se Novak zbog nekog dobacivanja iz publike, pa je prokomentarisao to glasno posle izgubljenog poena, ali nedugo zatim je vratio koncentraciju na željeni nivo, dobio jednu jako dugu razmenu udaraca, poveo sa 40:15 i potom osvojio servis-gem. Ali, nervoza kao da nije prestala, nešto je prokomentarisao Đokvić "sam za sebe" kada je gem okončan... Nadamo se da je sve to prolaznog karatkera i da će u miru odigrati ovo do kraja.

3:2 - Šteta. Imao je Novak Đoković brejk loptu, za vođstvo od 4:1. Ali, spasao se Van Rajthoven iz te situacije, prišao na gem zaostatka i produžio nadu da bi - mogao da produži ovaj meč i na peti set. Ipak, Nole ima brejk prednosti, a i sledeći servira.

3:1 - Drži Novak  brejk prednosti. I, grabi ka željenoj pobedi u današnjem danu. Jer, ako se meč ne završi do 23 po lokalnom (ponoć po našem, srednjeevropskom vremenu), nastavlja se sutra. Ima Nole još 40 minuta da želju ispuni...

2:1 - Posle duže vremena, Van Rajthoven osvaja gem. I to servis-gem. I dalje ima brejk-zaostatka, a serviraće njegov suparnik.

2:0 - Posle ukupno devet minuta igre u četvrtom setu, a četiri u gemu u kome je Novak servirao, Srbin je bez većih poteškoća udvostručio prednost. 

1:0 - Brejk Đokovića na startu četvrtog seta! Odlično je vraćao servise Holanđaninu, naterao ga na duže razmene, a u njima - na greške. Uz gromoglasan urlik, proslavio je brejk za vođstvo!

Novak Đoković tokom vimbldonskog meča sa Timom van Rajthovenom / FOTO: Tanjug/AP

6:1 - Set za Đokovića! Kakva partija našeg asa. Za pola sata je dobio ovu deonicu i još samo jedna ga deli od četvrtfinala Vimbldona.

5:1 - Šteta... Imao je tri brejk/set lopte Đoković. Majstorski lob doneo je Novaku 15:40, usledila su dva razorna početna udarca Van Rajthovena, ali i njegovo slanje loptice u aut. Tu, treću brejk/set loptu, Srbin nije mogao da iskoristi zbog novog asa, posle čega je Holanđanin malo "dodao gas" i osvojio prvi gem u drugom setu.

5:0 - Samo jedan poen je u ovom setu izgubio Nole na svoje servise. Zato i ne čudi što vodi ovako ubedljivo.

4:0 - Brejk Đokovića! - Posle 20 minuta igre u trećoj deonici, Nole stiže do drugog brejka u trećem setu. Momak koji ima drugi najbolji rezultat ove godine na travnatoj podlozi (7-0, iza Beretinijevih 9-0), ušao je u greške usled velike Novakove borbenosti. Upravo je ona i donela Srbinu brejk, jer je iz jedne "izgubljene" pozicije uspeo da stigne do loptice i uputi lob, kojim je suparnika naterao na kiks.

3:0 - Kakav gem Novaka Đokovića! Tri asa u gemu koji je usledio odmah posle napravljenog brejka. Savršen segment igre. I to uz jedan veliki osmeh, kada je sudija "poništio" jedan od asova, pa ga Nole "čelendžom" naterao da prizna grešku. Odlično sada deluje srpski teniser, odlično.

2:0 - Brejk Đokovića! - Skače Noletova supruga Jelena u loži od radosti, a kako i ne bi kada je njen muž napravio brejk. I to iako je Van Rajthoven odlično servirao, i iako je Novak u jednom trenutku nezgodno pao, proklizavši. Pridigao se posle tih 30:30, pa bekhend dijagonalom došao do brejk šanse, a nju iskoristio nateravši u dugoj razmeni rivala na grešku. 

1:0 - Posle pet minuta prilično dobrog Noletov nastupa, srpski as je osvojio "svoj" servis gem. Ohrabruje ovo, posle onakve završnice druge deonice.

0:0 - Počeo je treći set, na servisu je Novak Đoković.

Novak Đokvoić servira na meču protiv Tima van Rajthovena na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

4:6 - Set za autsajdera! Iako je tek 104. na ATP listi, Tim van Rajthoven je osvojio set protiv branioca titule na Vimbldonu. Kako je servirao (stigao je u 10. gemu druge deonice do četiri nova asa, 12 ukupno), i ne čudi. Ali, i generalno posmatrano, kako je igrao u ovom segmentu meča, zaslužio je ovo što je i ostvario. Nema šta, pred Novakom je ozbiljan zadatak u nastavku duela. Jer, evo i u ovom, poslednjem odigranom gemu, imao je Srbin četiri brejk lopte, ali su mu potom "presudili" razorni servisi Van Rajthovena.

4:5 - Servis-gem je Nole odigrao perfektno, no sada mu predstoji teži zadatak: da napravi brejk. U suprotnom, izgubiće ovaj set, pa će biti 1:1 u osvojenim deonicama. Sledeći servira Tim van Rajthoven.

3:5 - Probao je Novak da uzvrati udarac, ali sve što je uspeo bilo je osvajanje jednog poena na servise rivala. Holanđanin je na gem od osvajanja seta, s tim da će sledeći servirati Srbin.

3:4 - Brejk Van Rajthovena! Nervirao se Nole, nervirao... a onda uzdisao. Pritiskao ga je rival od početka gema (zapravo, od početka ovog seta), Đoković potrošio i drugi "čelendž" jer nije dobro video gde je loptica pala, ali iako je naredni poen, za 40:30, osvojio odličnim servisom (i glasno to proslavio), usledio je preokret. Izvrsno je odigrao autsajder, koji uopšte nije opravdavao taj opis: briljirao je s osnovne linije, "šetao" Novaka i koristio svaki udarac suparnika koji nije bio savršen - da napadne. To mu se i isplatilo, pa je napravio brejk, na oduševljenje malopre pomenute publike.

Van Rajthovena na meču protiv Novaka Đokovića na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

3:3 - Sve zanimljivija borba na Centralnom terenu Vimbldona. Van Rajthoven podiže nivo svojih servisa, ali se ne da ni Nole. Skoro osam minuta su se njih dvojica nadmetali u servis-gemu Holanđanina, koji je na kraju izdržao pritisak srpskog asa i došao do izjednačenja. Na veliko oduševljenje publike (koja, kao što verovatno znate, burno pozdravlja Novaka kada dolazi, ali tradicionalno - voli da bodri autsajdere).

3:2 - Posle tačno 60 minuta igre, uz jedno Novakovo izvođenje udarca dok je na kolenima, Đoković je osvojio servis-gem (uz samo jedan izgubljen poen). 

2:2 - Šteta! Na krilima odlične igre iz prethodnog gema, Nole je "zakoračio" i u onaj u kome je njegov suparnik servirao. I, imao je dvaput vođstvo, jednom za brejk loptu, ali... As Van Rajthovena, te dva razorna servisa koja su potom usledila, omogućila su mu preokret i izjednačenje na 2:2 u drugom setu. 

Novak Đoković servira na meču protiv Tima van Rajthovena na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

2:1 - Prvi put na ovom meču Novak Đoković je dobio gem bez izgubljenog poena. Na svoje servise, da, ali, prvi put. Dobar znak...

1:1 - Nema šta, Van Rajthoven ima prilično razoran forhend, a i servis je... vrlo ozbiljan. Uz peti as, bez previše muka, stiže do izjednačenja u drugom setu.

1:0 - Posle osvojene uvodne deonice, pet minuta je trebalo Novaku da osvoji i prvi gem drugog seta. Ali, osvojio ga je. Uz dva izgubljena poena i "konstantno" vođstvo posle 0:15.

6:2 - Brejk i set za Đokovića! Novak je rešio da ne čeka previše na osvajanje uvodne deonice, pa je nekako naprasno "dodao gas". Nije to možda pristojno reći za čoveka koji je čitavu karijeru izgradio time što se nije libio da krene u juriše protiv jačih od sebe, a činjenica je da sada igra protiv 104. tenisera sveta, ali - treba imati u vidu da je punih 20-ak minuta svaki prvi servis koji je Holanđanin "ubacio" gde treba, on i osvojio poen. Sada je Đoković "napao" te prve servise, preuzeo inicijativu i... uz stisnutu pesnicu (6 vinera i pet neiznuđenih grašaka, naspram suparnikovog učinka 9/10) proslavio osvajanje seta.

5:2 - Napeto, napeto... Novak Đoković nije najbolje reagovao kada je, uz 30:30 na semaforu, s mreže poslao lopticu u levu stranu. "Pročitao" je to njegov rival, pa sjajno, iz defanzive, uzvratio slanjem loptice pod Noletove noge. I, time je Van Rajthoven došao do brejk šanse, treće na ovom meču, no sa tri ekspresno osvojena (ali vrlo pažljivo isplanirana, i uz veliki trud sprovedena u delo) poena, Đoković je osvojio gem.

Tim vaj Rajthoven na meču protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

4:2 - Tim van Rajthoven se na trenutak iznervirao, sa pravom, jer je dosuđen aut kada je pri vođstvu od 40:0 pogodio lopticom osnovnu liniju, a linijski sudija uzviknuo "aut!". Taj poen je, naravno, ponovljen posle "pregledanja snimka", a nedugo zatim holandski teniser je, već sledećim poenom, u kome je Noleta naterao na grešku iz defanzive, došao do 4:2. Šest odigranih gemova za pola sata tenisa. 

4:1 - Novak nastavlja da igra dobro. Istina, mora malo i da se pomuči protiv vrlo, vrlo talentovanog rivala, koji je ovoga puta izdržao tri i po minuta na servise Srbina, osvojio jedan poen i malo namučio branioca trona, ali ne i više od toga.

3:1 - Posle 22 minuta igre, prvi gem za autsajdera. Podsetimo, on do 28. februara ove godine nikada nije ni bio među 200 najboljih tenisera sveta. A sada je "na nuli" ostavio Novaka svojim servisima.

3:0  - Kakav gem! - Odlučno je zaigrao 104. teniser sveta na Noletove servise, koje je vraćao prilično snažno (što mu je i donelo prvu brejk-priliku kada je poveo sa 30:40). Ipak, u sledećoj, nešto dužoj razmeni, izbacio je Van Rajthoven lopticu van terena, što je Đokoviću trebalo da olakša posao. Međutim, naredni kiks je on napravio, takođe prejako izvedenim udarcem, pa je Holanđanin došao do druge brejk prilike. Super-servis Noleta to je anulirao, pa je borba nastavljena. I to "poen za poen", uz Đokovićevu inicijativu, a sve je završeno urlikom srpskog asa - koji je tako proslavio osvajanje gema, posle dve spasene brejk lopte.

2:0 - Brejk Đokovića! - Novak je fantastično "otvorio" suparnikov servis-gem, poveo sa 0:40, ali je Tim van Rajthoven uspeo da se vrati u igru. I to najpre uz as iz drugog servisa. Nedugo zatim, uz odlične forhende, izborio je izjednačenje. Vodila se velika borba i dalje, i to s osnovnih linija (a servis je odlično služio Holanđanina, koji u tri dosadašnja kola doživeo samo tri brejka). Ipak, na kraju je Nole uspeo da slomije otpor suparnika i da posle sedam minuta nadmetanja na servise rivala - napravi brejk.

1:0 - Iako je Nole prvi poen na meču izgubio, četiri naredna osvojio je za minut i po. Ekspresno stiže do vođstva Đoković, koji će sada prvi put u karijeri očekivati servise Tima van Rajthovena.

21.00 - Meč je počeo i to servisima Novaka Đokovića

20.55 - Akteri su na terenu. U toku je zagrevanje, pa će uskoro početi i sam megdan srpskog i holandskog tenisera. Krov je zatvoren, pa se uslovno rečeno, igra u "dvoranskim" uslovima. 

Nole je čekao da se prethodni deo programa na Centralnom terenu završi, a kako se to konačno desilo oko 20.40, očekuje se da će koji minut posle devet časova po našem, srednjeevropskom vremenu, započeti njegov meč sa senzacionalnim Van Rajthovenom.

Inače, Novakov nastup će početi malo kasnije nego što se očekivalo usled trajanja prethodnog meča, u kome je postalo poznato da, ako Đoković prođe dalje, neće igrati protiv supertalentovanog Karlosa Alkaraza, već (iznenađujućeg) "dželata" španskog tenisera.

Uoči meča

Trenutno 104. igrač sveta beleži fantastične partije, nalazi se u seriji od osam pobeda, pošto je prethodno osvojio Hertogenboš. I ne čudi što je "zapao za oko" šampionu:

- Gledao sam nekoliko njegovih mečeva ovde i u Holandiji gde je osvojio turnir. O njemu se priča na turniru. Na travi još uvek nije izgubio meč što je impresivno za nekog ko nije rangiran visoko i nije slavio na ATP meču pre turnira u Hertogenbošu. Takođe, pobedio je Danila Medvedeva u finalu, i to komforno - rekao je preksinoć Đoković.

Zanimljiva je priča o treneru ovog holandskog tenisera. Naime, on radi sa Igorom Sijslingom (37. mesto na ATP listi najbolji plasman u karijeri) kome je majka iz Konareva kod Kraljeva.

"Poznajem mu trenera, mama mu je iz Srbije"

Srpski as je otkrio da poznaje Igora sa kojim je vršnjak

- Poznajem Van Rajthovenovog trenera, mama mu je iz Srbije. Znam ga već duže vreme, ista smo generacija. Odrastali smo zajedno igrajući na turnirima za juniore. Pričali smo pre neki dan, ali ga ne poznajem preterano. Kao što sam rekao, gledao sam ga prethodnih nedelja, analiziraću i nadam se da ću imati sličan start kao u prethodnih nekoliko mečeva.

Novinare je zanimalo koliki problem može da bude to što nikada nije igrao s ovim suparnikom:

- Izazovno je kada igraš sa nekim po prvi put. Ne poznaješ njegovu igru tako da moraš da se prilagodiš. Moraš da uradiš domaći, analiziraš, pokušaš da prikupiš što više informacija kako bi se spremio taktički za meč.

Tim van Rajthoven/FOTO: AP

Prisetio se Nole i vremena kada je on bio u situaciji u kojoj se sada nalazi Van Rajthoven.

- Svi smo bili u toj poziciji. Svi moraju da prođu kroz razne faze u karijeri. Pretpostavljam da nije osećao ovoliki pritisak kada je igrao sa Medvedevim u finalu koji je u tom trenutku bio drugi na svetu. Čini se da je pun samopouzdanja. Naravno, grend slem je drugačiji. Igra se do pet setova. Po onome što sam video, njegova igra odgovara ovoj podlozi. Može da igra brzo, ali i da ostane na osnovnoj liniji i razmenjuje udarce, kao i da izađe na mrežu. Siguran sam da je uzbuđen što je na velikoj pozornici. Nema puno da izgubi. Mlad je i siguran sam da će imati veliku karijeru - zaključio je Đoković.

Ko pobedi u ovom meču, igraće u četvrtfinalu protiv boljeg iz duela Karlos Alkaraz - Janik Siner.

BONUS VIDEO: Amerikanac propevao na srpskom zbog Novaka Đokovića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)