NE ODRIČU SE ZLATA Petrić: Godinama smo u evropskom vrhu i uvek idemo na najviši plasman

Novosti online

31. 08. 2021. u 21:03

DOK se devojke pripremaju za završne borbe na Evropskom prvenstvu, dotle muškarci danas počinju svoj šampionat Starog kontinenta.

НЕ ОДРИЧУ СЕ ЗЛАТА Петрић: Годинама смо у европском врху и увек идемо на највиши пласман

Foto: FIVB

Utakmicama Finska - Severna Makedonija u Tampereu i Estonija - Letonija u Talinu sutra startuje 32. EP u Poljskoj, Češkoj, Finskoj i Estoniji, na kojem Srbija brani zlato iz Pariza 2019. "Orlovi" su danas odleteli u Krakov, gde u četvrtak od 20.30 u grupi A protiv neugodne Belgije počinju pohod ka četvrtoj evropskoj tituli.

- Mnogo je teže odbraniti titulu nego osvojiti je. S druge strane, mi smo selekcija koja je godinama u vrhu evropske i svetske odbojke i koja je u obavezi da uvek ide na najveće domete, na osvajanje medalja - ističe kapiten Nemanja Petrić.

Evropski prvaci na startu prvenstva nemaju nimalo lak zadatak. Posle Belgije, u petak (20.30) igraju sa Ukrajinom, a u subotu (20.30) sa svetskim prvakom i domaćinom Poljskom.

Posle dana odmora, u ponedeljak (17.30) će odmeriti snage sa Portugalijom, a u utorak (17.30) sa Grčkom. Četiri ekipe idu u nokaut fazu, a grupa A se ukršta sa grupom C (Tampere), gde su Rusija, Holandija, Španija, Severna Makedonija, Finska i Turska. Osmina finala (11. i 13. septembar) i četvrtfinale (14. i 15. septembar) igraju se u Gdanjsku i Ostravi, a polufinala i mečevi za medalju su, 18. i 19. septembra u Katovicama.

- U veoma teškoj smo grupi i jasno nam je da svi žele da nas svrgnu sa trona. Očekuje nas veoma težak posao, ali mislim da svi u ekipi, od igrača do stručnog štaba, verujemo u uspeh. Da nije tako ne bismo bili ovde. Uostalom, Srbija je uvek u obavezi da ide na medalju - ističe Petrić.

Naša selekcija je do sada na evropskim prvenstvima osvojila 12 medalja: tri zlata, jedno srebro i osam bronzi. Prirodno je da svi očekuju da nastave trofejni niz.

- Forma je tempirana za sam početak, jer prva tri kola će odrediti dalji tok našeg puta u borbi za medalju - naglašava Petrić.

Konkurencija je žestoka. Francuska sa novim selektorom, legendarnim Brazilcem Rezendeom, dolazi kao olimpijski šampion. Rusi su u Tokiju bili srebrni. Poljaci su prvaci sveta, a "orlovi" šampioni Evrope. Italijani su gladni trofeja, Slovenci vicešampioni Starog kontinenta, Nemci opasni iz senke...

- Uvek je teško na evropskim prvenstvima, jer ima šest, sedam selekcija koje mogu da osvoje zlato bez problema. Među njima smo i mi. Idemo da pokažemo našu želju i volju da predstavimo Srbiju u najboljem svetlu - podvlači Petrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna