DEBI IZ SNOVA FILIPA PETRUŠEVA: Rodila se nova zvezda

Vladimir PRERADOVIĆ

20. 02. 2021. u 22:12

RAĐANjE nove srpske reprezentativne zvezde zabeleženo je 19. februara 2021. u Tbilisiju. Datum debija Filipa Petruševa u seniorskom nacionalnom timu, kojem će možda jednog dana postati značajan i za košarku na globalnom nivou.

ДЕБИ ИЗ СНОВА ФИЛИПА ПЕТРУШЕВА: Родила се нова звезда

FOTO: FIBA Basketball

Dvadesetogodišnji momak visine 211 centimetara i lake građe, koji pokriva obe centarske pozicije, predvodio je Srbiju do pobede nad Gruzijom (92:66) za plasman na Evropsko prvenstvo 2022. Takvim debitantskim učinkom ne mogu se pohvaliti ni legende naše reprezentativne košarke - 27 poena, šest skokova, dve asistencije, blokada i ukradena lopta za indeks 30!

GRUPA E

PETO kolo: Finska - Švajcarska 92:84, Gruzija - Srbija 66:92. ŠESTO kolo, danas: Srbija - Švajcarska (13.00), Gruzija - Finska (16.00).

TABELA: Gruzija 4-1, Srbija 3-2, Finska 2-3, Švajcarska 1-4.
*Osim Gruzije kao domaćina, plasman na EP izborili su Srbija i Finska.

- Znate, sve je posebno kada igrate prvi meč za nacionalni tim - kaže Megin i srpski biser. - Zauvek ću pamtiti ovaj meč i ostaće mi u posebnom sećanju. Iskreno, nisam mogao da pretpostavim da ću već u svom debiju odigrati ovako. Nisam očekivao da će biti, neću da kažem lako, ali zaista je tako izgledalo. Imao sam dobru utakmicu i jeste mi bio san da zaigram za Srbiju, ali ovo je premašilo moja očekivanja. Svi su mi verovali. Znali su da mi je prvi put, ohrabrili su me i pobrinuli se da se osećam prijatno. To mi je pomoglo da dam sve od sebe.

Rođeni Beograđanin išao je košarkaškim putem sve češćim za supertalentovane klince sa Balkana. Igrao je u mlađim kategorijama Crvene zvezde i Partizana, dok ga sa tek 14 godina nije "kidnapovala" španska Baskonija. Posle dve sezone u mladom pogonu Baskijaca, otisnuo se u Ameriku i do stasavanja za koledž igrao u srednjoškolskim programima u Konektikatu i na Floridi. Potom je pristupio univerzitetu Gonzaga, jednom od najprestižnijih, gde je u drugoj godini prosečno beležio 17,5 poena i osam skokova.

Delom zbog uticaja pandemije na koledž sezonu, delom zbog želje da unapredi igru elementima zapostavljenim u Americi, letos je obukao ružičasti dres Mege. Tom bojom se može oslikati ono što radi u ABA ligi. Ubedljivo vodi na MVP listi i skoro je izvesno da će do kraja regularnog dela ostati na vrhu rangiranja najkorisnijih igrača. Suvereno drži vrh liste strelaca sa 23,6 poena, drugi je po prosečnom broju skokova (7,7), iza saigrača iz Mege Marka Simonovića, treći u rangiranju blokera (1,9).

- Igra fenomenalno u domaćem prvenstvu, ali nismo znali kako će se nositi sa pritiskom u svom prvom nastupu u nacionalnom timu - rekao je Dejan Milojević posle meča sa Gruzijom. - Pokazao je da to nije problem za njega. Odigrao je sjajno i bio jedan od najboljih.

NA ŠVAJCARCE U ISTOM SASTAVU

POSLE obezbeđenog plasmana na Evrobasket, selektor Srbije Igor Kokoškov odlučio da u današnjem poslednjem meču kvalifikacija protiv Švajcarske (13.00) ukaže šansu igračima koji su bili u konkurenciji za tim za duel sa Gruzijom. U Tbilisi neće doputovati Vasilije Micić i Marko Gudurić, koji su prijavljeni za februarske utakmice za slučaj da druga bude odlučujuća.

U susretu bez takmičarskog značaja, "orlovi" žele da se revanširaju Švajcarcima za poraz u finskom Espu (90:92).

Petrušev je povukao prijavu za prošli NBA draft, kako bi na ovogodišnji izašao kao kompletniji igrač. Nakon što neki od NBA timova prisvoji pravo na njega, verovatno će biti deo reprezentacije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Ta priča je tek počela i, sudeći po uvodu, imaće šta da bude ispričano.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a