SONJA PETROVIĆ VASIĆ ZA “NOVOSTI”: Promocija sporta među devojčica je važna, motivišemo ih ličnim primerom

ZAPOČELA je Marina Maljković lepu priču kampanjom za razvoj ženskog sporta, a zatim sve podigla na viši nivo postavljajući za ambasadorke neke od najistaknutijih pripadnica nežnijeg pola u Srbiji.

СОЊА ПЕТРОВИЋ ВАСИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Промоција спорта међу девојчица је важна, мотивишемо их личним примером

Foto: N. Paraušić

Jedna od njih je i Sonja Petrović Vasić, uzdanica naše ženske košarkaše selekcije, koja je u razgovoru za "Novosti" pojasnila pozadinu svojih motiva da se priključi ovoj kampanji, ali i konkretnim primerima ponudila odgovore na neka pitanja.

- Mislim da ni ja ni ostale ambasadorke nismo imale dileme da li da se priključimo kampanji koja može da napravi velike promene u ženskom sportu u Srbiji. Ovo je izuzetan projekat, i to govorim pošto dolazim iz atipično ženskog sporta, koji je često u senci muškog, i želja nam je da otvorimo vrata svim devojčicama koje žele da se oprobaju u košarci i ostalim sportovima - ističe zvezda naše košarke.

Neprocenjivo iskustvo koje nosi ona, kao i ostale ambasadorke može poslužiti kao motivišući faktor.

- Cilj nam je da budemo dostupne svim devojčicama, i da im svojim primerom,pričama i iskustvima pomognemo da odaberu svoje puteve, koliko god je to moguće zbog stila života koji vodimo. Svaka od nas ima svoje priče u kojima smo prelazile mnoge prepreke, i ako uspemo da im se približimo i stvorimo dodirne tačke sa njima, verujem da bi im na motivacionom planu to značilo i približilo im sport - objašnjava sjajna košarkašica.

Ne vidi sebe kao nekog na koge se devojčice širom Srbije ugledaju, ali zna formulu do uspeha.

- Ne znam da li bih sportiste nazivala uzorima, ali svesna sam da se često nalazimo pod reflektorima i zbog toga se trudimo da budemo kvalitetni primeri. Verujem da devojčice kroz nas vide da je uz određeni trud, rad i odricanje, a to nije fraza, moguće ostvariti zapažene rezultate i karijere. Dobrim primerom, a ne pustom pričom pokazale smo da devojčice u Srbiji mogu da ostvare sve što zacrtaju ako su dovoljno uporne i ako je to njihova želja - skromno poručuje Petrović Vasićeva.

KRATKO SMO TUGOVALI

ODLAGANjE ovogodišnjih Olimpijskih igara uzdrmalo je srpske košarkašice, ali ne toliko da se fokus na preusmeri na pozitivne stvari.

- Na prvu loptu je to bio teži udarac, ali bili smo svesni da je to bila najbolja odluka. Našoj generaciji pandemija ne menja mnogo planove, ciljevi su ostali isti, samo su odloženi za godinu dana. Dan, dva smo tugovali i bili negativni, ali odmah se okrećemo pozitivnim stvarima i koristimo ovo vreme koje inače nemamo da ga provedemo na najbolji način - kaže Sonja Petrović Vasić.

Uporedili smo i vremena i kada je krilna košarkašica pravila prve korake, sa ovim današnjiim.

- Postoje stvari koje su se promenile nabolje, ali i neke na lošije. Uspesi naše reprezentacije poslednjih godina rezultirali su pravljenjem terena i otvaranjem škola, i mislim da se tu uspešno uradio posao u privlačenju devojčica ka košarci. Međutim, promenio se stil života dece, ja sam često posle škole išla na teren i igrala basket, danas mlađi sve manje vremena provode napolju, ali nadam se da to može da se promeni nabolje kroz razne akcije, ako im sport bude dostupniji - podvlači srpska košarkašica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista