ZVEZDA NA SKENERU "NOVOSTI": Kreativna radionica radi punom parom, fali centarska čvrstina i plan za poslednji minut

V. Preradović

24. 09. 2023. u 22:00

UMERENI optimizam ili umereni pesimizam. Utisak je da ovi osećaji preovladavaju u zvezdaškoj navijačkoj populaciji nakon pripremnih utakmica za nadolazeću sezonu. Poslednja turnirska provera u Nikoziji, gde su crveno-beli izgubili od Makabija i Žalgirisa, daje povoda za oba rana utiska potencijala ovog tima, korenito promenjenog u odnosu na prošlogodišnji.

ЗВЕЗДА НА СКЕНЕРУ НОВОСТИ: Креативна радионица ради пуном паром, фали центарска чврстина и план за последњи минут

Foto: KK Crvena zvezda

Da počnemo od argumenata za oprezni optimizam. U odsustvu Miloša Teodosića i Šabaza Nejpira, igrača koji čine moždano tkivo ekipe, impresivan broj asistiranih koševa govori da Zvezdina igra ima postulate nezavisno od toga da li su na terenu glavne poslovođe. Kreativna radionica sa Teom, Nejpirom, Dos Santosom, Nedovićem, Hangom, Mitrovićem, Davidovcem, Bjelicom, pa i Gedraitisom, može da katapultira ekipu na sam vrh Evrolige u ovom segmentu. Naravno, veoma je značajno da kreacija bude prisutna kada se rešavaju utakmice, ali tu već zalazimo u polje umerenog pesimizma.

Optimizam provejava i kada sagledamo prve korake nekih novajlija u timu. Adam Hanga je u Realu imao tretman igrača sa kraja klupe, u Zvezdi je u skoro svim pripremnim mečevima pokazao da ima mastila da ispiše još koje poglavlje na vrhunskom nivou košarke. Ne bi bilo iznenađenje da elitni defanzivac za velike klubove završi sezonu s prosečnim dvocifrenim ofanzivnim učinkom. Rokas Gedraitis neće imati blanko menicu za broj šuteva kao u Baskoniji, ali je za Zvezdu važnije da podigne procente realizacije u poređenju sa 29,3 odsto na čak 133 ispaljene trojke prošle sezone. To je i učinio u ovoj predsezoni, što uz učestaliju prodor igru može da proizvede napadački kalašnjikov litvanskog porekla.

Omaleni brazilski plejmejker Jago Santos bio je sporedna priča dok nije osvojio Bundesligu sa Ulmom, potpisao za Zvezdu i nametnuo se kao lider nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu. Dosadašnji mali uzorak u crveno-belom dresu nije dovoljan za procenu da li je napravljen od dovoljno solidnog materijala za evroligašku košarku. Igrači tog tipa su specifični, kod njih nema zlatne sredine. Ili će zaraditi svoje mesto u svetu džinova ili će se vratiti tamo gde ti hendikepi nisu toliko očiti. Majk Tobi nije enigma kao Jago, znamo mu i vrline i mane. Jedini je visoki igrač u timu kome se ne može prebaciti kada odluči da šutne trojku i, uz Luku Mitrovića, jedini koji može ozbiljnije da našteti protivničkoj odbrani. Tu dolazimo do argumentacije za umereni pesimizam…

IGOKEA, PA ASVEL

KOŠARKAŠI Zvezde otvoriće novu sezonu gostovanjem Igokei 30. septembra na startu ABA lige, do tada će u punom treningu biti Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir, koji su zbog lakših povreda propustili turnir u Nikoziji.

Svojim navijačima predstaviće se na premijeri sezone u Evroligi, 5. oktobra protiv francuskog Asvela u „Štark areni“.

U ekipi postoji očigledan disbalans između spoljne i unutrašnje linije. Mitrović i Tobi su najjače kopče, ali se od njih ne može očekivati da u kontinuitetu drže ranu zatvorenom. Marku Simonoviću su u NBA odradili uspešnu operaciju uklanjanja ranijih vrednih igračkih atributa, sa stola je sišao kao klasična „petica“ veštački napumpane mišićne mase, bez meke šuterske ruke i hitrih nogu za svoju visinu. Džoelu Bolomboju nije ni imalo šta da se ukloni, osim što je negde usput uspeo da izgubi i defanzivnu čvrstinu. Kompletna centarska postava pogođena je tim sindromom, drastičan primer je meč sa Makabijem u kojem je dopustila 24 ofanzivna skoka (rekord Evrolige je 30).

Prisutan je i sindrom gubitka neizvesnih završnica, a biće ih za izvoz u evroligaških mečevima uglavnom ujednačenih timova. Taj odnos dobijenih i izgubljenih odlučivaće o tome ko je iznad, a ko ispod plej-of crte. U nekim predsezonskim duelima ponovile su se sekvence iz prošle sezone. Igra je u završnici izgledala kao da je stručni štab u tim trenucima u buregdžinici pored dvorane. Kvalitet kriznog menadžmenta biće od esencijalnog značaja u predstojećoj sezoni, pred koju, ipak, duva nešto jači vetar umerenog optimizma.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)