SENZACIJA: Partizan izgubio u finalu, Superkup ABA lige osvojio autsajder - i to na neverovatan način!

Novosti online

20. 09. 2023. u 22:57

KK Partizan nije uspeo da osvoji Superkup ABA lige: u završnoj borbi za prvi pehar u sezoni 2023/2024 crno-beli su u Podgorici izgubili od tamošnje ekipe Studentski centar, konačan rezultat je glasio 83:81 za autsajdera koji je u završnici serijom 10:0 nokautirao favorita.

СЕНЗАЦИЈА: Партизан изгубио у финалу, Суперкуп АБА лиге освојио аутсајдер - и то на невероватан начин!

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Da neće baš biti kako je ekipa trenera Željka Obradovića priželjkivala postalo je jasno već u prvih pet minuta. Jeste slavni trener još pre dva dana i četvrtfinalne pobede nad Megom rekao da je evidentno da ekipa nije u takmičarskoj formi, što i ne čudi - usled kasnijeg početka priprema. Ali, i bez obzira na to, malo ko je očekivao da će Studentski centar praviti ogromne probleme ABA šampionu. 

A baš to je radio.

Na polovini prve deonice "domaćin" je vodio sa 16:12 i to ne slučajno: nije ekipa trenera Andreja Žakelja promašila nijedan šut iz igre, u skokovima je bila primetno bolja (5:2) a Partizan je trojke šutirao 1/5. Ipak, Partizan je na krilima dobre minijature Ledeja, koji je postigao sedam poena, te pet Panterovih, izgubio uvodnu četvrtinu sa samo 22:25, ali su se problemi potom umnožili.

U drugoj deonici su se, ekspresno, Hadžibegović i Išić pobrinuli za 30:22, a iako je kapiten crno-belih, Kevin Panter, pogurao svoj tim do povratka na "-3", ni to, ni činjenica da je najraspoloženiji igrač SC Derbija, Obri Dokins, nezgodno doskočio posle svog 11 poena, nisu obeshrabrili podgoričku ekipu. Štaviše, Dokins je već u sledećoj akciji dao trojku, a posle tajmauta Obradovića, Kamenjaš je trominutnu seriju Studentskog centra uvećao na 10:1 donevši i dvocifrenu prednost (40:29). Tek potom su počeli da "deluju" saveti Partizanovog trenera, i to jer se razigrao Pi-Džej Doužer, koji je postigao trojku (treću iz 13. dalekometnog šuta crno-belih), a posle tehničke greške Žakelju bivši saigrač Nikole Jokića je u repertoar uvrstio i krađu pa odmah u alej-up dodavanje za zakucavanje Koprivice. Za tili čas se tako beogradski tim vratio u život, a na poluvremenu je gubio samo sa 42:40, nakon novih dobrih poteza Džejmsa Nanelija.

A kada se na taj nalet, koji je u jednom trenutku doneo Partizanu devet uzastopnih poena (pre kratkotrajnog odgovora rivala) nadovezala početkom treće deonice i serija 12:3, Obradovićeva ekipa je povela sa 50:45 i činilo se da preuzima konce meča u svoje ruke. Ali, ni odlični potezi Pantera, ni "priključivanje" Kaminskog, ni svestrana partija Doužera nisu obeshrabrili "domaćine". Za 25 minuta igre se u listu strelaca upisalo 11 košarkaša SC Derbija, koji je nastavljao da bude bolji u skokovima, a da održava isti broj trojki kao suparnika, no iz manjeg broja pokušaja. Zato je Žakeljev tim iznova poveo, pre nego što je Panter svojim bravurama doneo "gostima" +3 pred poslednju deonicu.


Ona se odvijala uz uspone i padove oba tima, kratke nalete uz majstorije, pa onda promašene šuteve na obe strane, a pritom je sve vreme Partizan imalo malu prednost. Ona je narasla na 77:71 pred poslednja četiri i po minuta, a iako je Studentski centar imao nekoliko izvrsnih poteza, preokret mu je sprečavala činjenica da je Partizan šutirao za dva sa čak 75%.

Da čuda neće biti, pokazala je nova izvrsna odbrana Pi-Džej Doužera, koji je iznudio prekršaj Dokinsa u napadu, što je, posle tajmauta (i ofanzivnog skoka Smailagića) crno-belima donelo 81:73 košem Alekse Avramovića.

A kako je do kraja ostalo svega 2:50, nagovestilo je to da će Partizan osvojiti prvi trofej u ovoj sezoni. Međutim, usledila je drama.

Uporni podgorički tim je iz napada u napad "topio" zaostatak, a smanjivao je sve do 81:80 (pogotkom Dokinsa, koji za prvih 18 minuta drugog poluvremena nije dao nijedan koš, a onda se iznova razgoropadio). Usledio je posle toga Obradovićev tajmaut, uz 37,9 sekundi do kraja, da bi Doužer promašio dalekometni šut, ali ne i Borna Kapusta - koji je 4,6 sekundi pre završetka doneo 83:81 Studentskom centru, stavivši tako tačku na seriju od 10:0 za nepuna tri (ključna) minuta.

Partizan je probao da preko Kaminskog izbori produžetak, nije bio uspešan, pa je trofej pripao ekipi SC Derbi.

ABA Superkup 2023 - finale - statistika

Partizan - SC Derbi 81:83 (22:25, 18:17, 26:21, 15:20)

Partizan: Vukčević nije igrao, Ledej 13, Avramović 3, Koprivica 4p, 5sk, Panter 23p (šut za dva 4/5, za tri 4/6), 3sk, Smailagić 4p, 4sk, Jaramaz, Naneli 11, Trifunović 2, Anđušić 2, Doužer 11p, 4sk, 3as, 3os, Kaminski 8

SC Derbi: Bogavac 11, Pavličević 3p, 3sk, 3as, Vučeljić 4p, 5sk, Hadžibegović 9, Baćović, Ivišić 2, Dokins 18, Drobnjak 4, Drežnjak 5, Kamenjaš 14p, 8sk, Kapusta 10, Mirković 3

Put do borbe za pehar

Partizan se do finala probio pobedivši Megu sa 89:78, te Igokeu sa 91:84, a Studentski centar je najpre deklasirao FMP sa 93:75, a onda dobio i crnogorski derbi, savladavši Budućnost sa 69:63.

Bonus video: DOČEK ZA PAMĆENjE - Zajedničko uživanje košarkaša Srbije i navijača

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove