"ORLOVI" IDU NA LITVANIJU: Srbi pobegli od Amera i sada sanjaju medalju na Mundobasketu

G. KELIĆ

04. 09. 2023. u 11:31

POJAVILA se blaga strepnja posle poraza od Italijana, međutim, juče se pokazalo da je bila neosnovana. Košarkaši Srbije su sigurnim trijumfom nad Dominikanskom Republikom, na zatvaranju druge faze Svetskog prvenstva u Manili (112:79), obezbedili plasman u četvrtfinale, gde će se sutra (10.45), na iznenađenje mnogih, sastati sa Litvanijom, umesto već viđenih Amerikanaca.

ОРЛОВИ ИДУ НА ЛИТВАНИЈУ: Срби побегли од Амера и сада сањају медаљу на Мундобаскету

Foto arhiva VN

Izabranici Kazisa Maksvitisa su priredili prvi poraz glavnom favoritu za zlato, rezultatom 110:104, čime su kao prvoplasirani iz Grupe J prošli dalje i tako zakazali okršaj sa Srbima.

Nije Srbija imala lufta da uđe u jučerašnji meč sa bilo kakvim kalkulacijama. Jer, koliko god da su "orlovi" bili blizu prolaska dalje, ista ih je razdaljina delila i od eliminacije. Pobeda vodi u jednom, a poraz u drugom smeru.

Želeli su odmah Pešićevi momci da rivalu stave do znanja da igrom više zaslužuju kartu za Mall of Asia arenu, mesto gde će se odigrati završnica šampionata. Prepoznatljivim petominutnim "blickrigom" na početku duela koji je dolazio pomoću odličnog trčanja i još boljeg šuta za tri, naši su na semaforu već imali 26:9.

Na "pravu nogu" su juče ustali Vanja Marinković i Bogdan Bogdanović, čije su se četiri trojke isticale u poenterskoj koloni. Na sve to, Jovićeve "lopte sa očima" bez bilo kakvih poteškoća su pronalazile put do koša, dok je u defanzivi praktično sve bilo usredsređeno ka najboljem igraču gostiju, Karlu Entoniju-Taunsu.

Udarna igla Minesote, i najveća košarkaška zvezda karipske selekcije je odmah pokušao da sve stavi na svoja pleća, postigao je sedam od prvih devet poena svog tima i konstantno napadao svoje čuvare, bili oni Nikola Jović, Milutinov ili Petrušev, pa se brzo umorio. Tačnije, brzo je bio zaustavljen.

Kada se to desilo, nestao je i bilo kakav otpor Dominikanaca. Radili su "orlovi" šta su želeli, meč je i rezultatski i igrački dosta ličio na onaj protiv Portorika iz prve faze. Što i ne čudi, kada su ta dva tima kvalitativno na sličnom nivou.

Sa ugodnih 56:35, srpski košarkaši su se zaputili ka svlačionici na poluvremenu, a iz nje izašli sa istim stavom. Bez potcenjivanja i opuštanja, naši momci nisu dozvolili bilo kakav pad u igri. Smelo, brzo, precizno i na trenutke atraktivno finiširali su nejakog protivnika.

Ujedno, podigli formu i raspoloženje, i poslali poruku pred nokaut-fazu.

Iskoristio je Pešić činjenicu što je duel bio rešen već na kraju prvih deset minuta, tako da je nešto veće minute dao onim igračima koji ih u prošlom meču nisu imali. Što su oni, poput Marinkovića, Gudurića i Petruševa iskoristili da što bolje uđu u šutersku formu. Ona će im biti od presudne važnosti u okršaju sa Litvancima. 

Za budućnost košarke

UZ jaku volju i želju za pobedom i, nadamo se, sportsku sreću, reprezentaciju će, kao i uvek do sada na velikim takmičenjima, podržati i VODAVODA - prirodna mineralna arteška voda iz Banje Vrujici. Iz srca Srbije, do tribina Svetskog prvenstva, prešla je sve meridijane prateći naše košarkaše. I u pobedama i u porazima, ovaj sada već širom sveta cenjen i prepoznat brend, dokazao je istinsku posvećenost košarci. A o snazi veze između VODAVODE i ovog sporta svedoči i činjenica da svoju podršku daje i mlađim selekcijama, ulažući tako u budućnost i pobede kojima ćemo se narednih godina tek radovati.

SRBIJA - DOM. REPUBLIKA 112:79

29:15, 27:20, 31:18, 25:26

DVORANA: "Araneta Koloseum". Gledalaca: 6.616. Sudije: Roso, Kastiljo, Salins.

SRBIJA: Petrušev 14, N. Jović, Bogdanović 20 (5 as.), Marinković 16, Dobrić 9, Ristić 4, Gudurić 10, S. Jović 12 (6 sk., 7 as.), Davidovac 3 (5 sk.), Avramović 8, Milutinov 16 (5 sk.).

DOM. REPUBLIKA: Pena, Mendoza 14, Montero 15 (4 as.), Solano 2, Liz 7 (5 sk.), Feliz 5, Vargas, Delgado, Suero, Figuera, Kinjones 11, Tauns 25 (7 sk.).

Nikad veća podrška sa tribina

OD starta turnira u Manili je prisutno više grupica srpskih navijača, koji su stigli sa svih strana sveta. I iz runde u rundu, njihov broj se povećavao, da bi ih juče na tribinama "Araneta Koliseum arene" bilo najviše do sada, negde između 300 i 400. Očigledno se njihove nade za visoki plasman "orlova" nisu smanjile ni za promil, pošto svoju vernost pokazuju na praktičnom primeru.

Avramović: Pobeda za Borišu

PLEJMEJKER Srbije Aleksa Avramović otkrio je da reprezentativci nisu spavali celu noć pred meč sa Italijanima zbog situacije u kojoj se našao Boriša Simanić.

- Ne tražim opravdanja, jednostavno, mi smo svi ljudi i svi smo se zabrinuli za njega. Tražila se krv, nismo ni spavali i to nas je sigurno poremetilo. Ovo je bila prava reakcija, pokazali smo karakter. Fenomenalna igra, ovo je bilo za Borišu, molimo se da što pre izađe iz bolnice, on je deo nas - emotivan je bio Avramović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove