"ORLOVI" NE DELE POKLONE: Srbija ubedljiva na premijernom nastupu na Svetskom prvenstvu

Od specijalnog izveštača za "Novosti" iz Manile - Grujica Kelić

27. 08. 2023. u 10:00

OSTAVILI su košarkaši Srbije bez rođendanskog poklona svog bivšeg selektora, ali su zato sebi doneli prve bodove na Svetskom prvenstvu u Manili. Izabranici selektora Svetislava Pešića su na premijernom nastupu u grupi B više nego sigurni bili protiv selekcije Kine, koju sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević pobedivši je 105:63. Danas je dan odmora za "orlove" koji zatim u ponedeljak (14.00) udaraju na Portoriko, gde bi novim trijumfom obezbedili plasman u drugi krug.

ОРЛОВИ НЕ ДЕЛЕ ПОКЛОНЕ: Србија убедљива на премијерном наступу на Светском првенству

FOTO: AP

Malo ko je očekivao da jučerašnji meč bude identičan onom koji su dve selekcije odigrale pre sedam dana u Šenženu. Međutim, nije da se mnogo i razlikovao. Tada Kinezi sem besomučnog udaranja naših igrača po rukama i nogama, ništa drugo nisu demonstrirali. Na startu ovog duela, pak, videlo se nešto pozitivno iz njihovog repertoara što im je donelo početnu prednost od 6:0. Ujedno i jedinu.

Jer kada su naši momci krenuli da pronalaze otvorene pozicije u šutu za tri poena nije im bilo teško da vrlo brzo dođu do dvocifrene razlike. Kao kroz puter se kretala lopta u napadu, uvek se nesebično tražio ekstrapas, koji je ili završavao u rukama Nikole Milutinova, koji je bio poput ždrala koji bljuje vatru za kinesku odbranu, ili u korneru gde su "egzekuciju" izvršavali Bogdanović, Gudurić, Marinković, pa čak i Stefan Jović i Davidovac.

FOTO: Promo

Uvek za korak ispred svojih čuvara, koji nisu mogli da im prate korak, Pešićevi puleni su naspram Đorđevićevih ličili na moderniju verziju kompjuterskog softvera. Posebno razočaranje predstavljao je naturalizovani Kajl Anderson, dugogodišnji NBA igrač koji je u kinesku reprezentaciju ovog leta došao kao veliko pojačanje, ali je juče bez sumnje bio najgori igrač u oba tabora. Dekoncentrisan i isključen nije pronašao put do koša za 25 minuta u igri. Kako se približavalo vreme za veliki odmor, tako su Kinezi bili sve neobazriviji u izvršavanju postavljenih zadataka što je dovelo do toga da na poluvremenu zaostaju 55:34.

Izgleda da je nekoj višoj sili tolika dominacija zasmetala, pa je morala da je izbalansira povredom Filipa Petruševa. Taj neželjeni detalj nije usporio naše momke koji su pokazali želju da potpuno deklasiraju rivala i time odmah na startu konkurenciji u Manili, pa i onoj koja grupnu fazu igra u Džakarti i Okinavi, pošalju "dimne signale" da su tu i da se ne plaše nijednog izazova.

Usled ogromne prednosti, selektor je pružio šansu svim raspoloživim snagama da osete meč i budu što spremniji da pomognu u narednim, bitnijim okršajima, ma koliko minuta dobili.

Ovaj su dobili praktično "peške".

Portoriko posle produžetaka

PRVI meč u našoj grupi, Portoriko - Južni Sudan, pripao je karipskoj selekciji posle produžetaka 101:96. Prva prava drama na turniru viđena je u ovom duelu u kojem su Afrikanci na poluvremenu imali čak dvocifrenu prednost (52:42). Međutim, ne i snagu za konačan trijumf pošto je Portoriko uspeo da na dva minuta pre kraja stigne do egala i izbori dodatnih pet minuta. Mogao je i u regularnom delu da završi posao, ali je Romero na tri desetinke do kraja promašio oba slobodna bacanja.

U Portoriku istakli su se Tompson i Voters sa dabl-dabl učincima. Prvi je uz 21 poen upisao i 13 skokova, dok je drugi pored 19 poena dodao i deset asistencija. Na drugoj strani, fenomenalna partija Karlika Džounsa, koji je brojao do čak 38 poena i 11 dodavanja.

Stigli iz Čačka, Srpske, Australije...

NEMA gde srpski navijač neće otići kako bi bodrio svoju reprezentaciju. Preskočiće planine, prepešačiće pustinje i preplivati okeane ako treba. Pa makar oni, kao ovog puta, bili na drugom kraju sveta. Stotinak Srba je na Filipine stiglo iz svih pravaca - iz Beograda, Novog Sada, Čačka, Republike Srpske, Kine i Australije, kako bi pružili podršku "orlovima" na planetarnom šampionatu.

Ispunili su mestimično sve četiri strane legendarne "Araneta" dvorane i navijanjem pogurali četu Pešića. Posle meča su im i poručili da ostaju do kraja SP i da se ne vraćaju bez medalje.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene