PEŠIĆ NIJE MOGAO DA BIRA: Pred selektorom samo jedna dilema u izboru tima Srbije za Svetsko prvenstvo

V. P.

15. 08. 2023. u 13:45

POSAO selektora je da selektira 12 igrača za homogenu timsku celinu. To je delikatna rabota sa mnoštvom finesa, osim ako je asortiman toliko sužen da ne morate da birate nijansu. Deset dana pre prve utakmice na Svetskom prvenstvu u Manili, selektor Srbije Svetislav Pešić sticajem širokog spektra okolnosti nema baš previše izbora.

ПЕШИЋ НИЈЕ МОГАО ДА БИРА: Пред селектором само једна дилема у избору тима Србије за Светско првенство

FOTO: M. Vukadinović

Iz reprezentativne palete redom su nestajali Vladimir Lučić, Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Ognjen Jaramaz, Aleksej Pokuševski i naposletku Nemanja Nedović, dok su se u dosadašnjem toku priprema četvorica samo formalno imala status kandidata za učešće na Mundobasketu.

Alen Smailagić i Uroš Trifunović su od prvog dana u stanju rehabilitacije, Dušan Beslać se paralelno pripremao za ženidbu, MVP juniorskog Evrobasketa Nikola Topić tek je upao u seniorsko društvo nakon zasluženog odmora od zlatne akcije sa drugarima ispod granice punoletstva. Da ga virus nije strpao u bolnički krevet, Smailagić bi verovatno bio nadomak svog debija u nacionalnom timu na velikom takmičenju.

- Nažalost, ne možemo da računamo na Smailagića - potvrdio je Pešić. - Imao je teško virusno oboljenje, uspeo je da se spasi, ali je izgubio šest ili sedam kilograma i nije uopšte bio u treningu. Trifunović duže vuče povred, započeo je, ali nije mogao da nastavi. Žao mi je, to su dobri momci, ali hajde da nas sreća malo posluži da se kvalifikujemo za Olimpijske igre, pa će i oni imati novu šansu.

Prostom matematikom dolazimo do toga da Pešić ima kombinaciju sa 13 igrača, odnosno samo jednu dilemu pre nego što saopšti sa kojim timom će Srbija nastupiti na Svetskom prvenstvu: Aleksa Avramović, Stefan Jović, Marko Gudurić, Bogdan Bogdanović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić (bekovi), Aleksa Radanov, Dejan Davidovac, Boriša Simanić (krila), Nikola Jović, Filip Petrušev (krilni centri), Nikola Milutinov, Dušan Ristić (centri).

TOPIĆ JE TU DA SE KALI

NIKOLA Topić neće biti u timu za Mundobasket, ali su dani sa seniorima zalog za budućnost, možda već za naredno olimpijsko leto.

- Krasan dečko, zaslužio je da bude ovde, među najboljim igračima. Uči od starijih i pomaže im, tu je da se kali - kaže Pešić, koji sada na treninzima ima i 14 godina starijeg Stefana Jovića. - Njegovo znanje i iskustvo sigurno mnogo znače ovom mladom timu, donosi nam sigurnost. Čekamo da dođe u fizičku spremu potrebnu za turnir kao što je Svetsko prvenstvo.

Na osnovu dve utakmice na Akropolis kupu u Atini, prilično je jasno da će birati između Radanova i Simanića. Prvog smo videli na terenu samo tokom zagrevanja, drugog na devet minuta u meču sa Italijom. Nije se naigrao ni Davidovac (pet minuta protiv Grčke), ali povratnik u Zvezdu u rukavu drži kartu velikog evroligaškog iskustva i značajne uloge u osvajanju klupskih trofeja.

Današnja utakmica sa Portorikom u „Areni“, poslednja pre nego što se „orlovi“ zapute u Šenžen na provere sa Kinom i Brazilom, verovatno će nam rešiti tu usamljenu dilemu. Ostale su otklonjene otkazima, pehovima ili procenom igrača, a ne selektora, kao u slučaju Nedovića.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)