ITALIJANI NAM UŠLI POD KOŽU: Poraz nije najveća briga Srbije 15 dana pre starta Svetskog prvenstva

V. P.

09. 08. 2023. u 22:40

BROJ razloga za optimizam pred Svetsko prvenstvo iz duela sa Grčkom na Akropolis kupu, smanjio se posle drugog nastupa „orlova“ na turniru u Atini.

ИТАЛИЈАНИ НАМ УШЛИ ПОД КОЖУ: Пораз није највећа брига Србије 15 дана пре старта Светског првенства

Screenshot / EPT

Srbija je izgubila od Italije (88:89), svog dželata u poslednje dve godine, ali više od poraza u jednom pripremnom meču brinu ozbiljni nedostaci u timskom identitetu na samo 15 dana do početka Mundobasketa.

Selektor Pešić je otvorio utakmicu sa tri promene u startnoj petorci u odnosu na prethodnu sa Grčkom. Avramović kao plejmejker, Bogdanović i Dobrić na šuterskim pocijama, Nikola Jović i Milutinov na centarskim. Dan ranije „orlovi“ nisu mogli da pogode ni grčko ostrvo s trojkaške distance, ali su u uvodnim minutima ovog meča ubacili pet iz sedam pokušaja. Po dve Avramović i Dobrić, jednu Jović za prednost 28:11.

Razlika je bila nerealna, kao i visoki procenti realizacije koji su drastično opali u drugoj četvrtini. Preciznije, naš tim je u tom periodu promašio svih osam šuteva van linije 6,75. Većina je bila iznuđena nedostatkom napadačke ideje kada su teret kreacije delili Gudurić i indisponirani Nedović. Upoznali smo neke nove italijanske adute, mladog Spanjola koji se našao u epicentru eskpresnog povratka „azura“. Da nije bilo priskakanja Milutinova na ofanzivnom skoku i ukradene lopte Avramovića u završnici poluvremena, protivnik bi stigao do preokreta pre odlaska na odmor.

PEŠIĆ: NIJE IZGOVOR, ALI...

SELEKTOR Srbije Svetislav Pešić:

- Imali smo uspone i padove kao i protiv Grčke, od veoma dobrih rešenja u odbrani i napadu do gubitka kontinuiteta u defanzivi. Govorili smo o tome da nam je glavni zadatak odbrana od tranzicije. Grci su nam dali samo šest poena, Italijani čak 23. Nije opravdanje, ali imali smo veoma tešku utakmicu dan ranije, u kojoj smo potrošili dosta energije. Počeli smo odlično u napadu, ali smo kasnije dozvolili Italiji da prodorom i ekstra pasom dođe do šuta za tri poena. Našli smo način na dođemo u situaciju da pobedimo, što je uvek važno, ali je u ovom trenutku najvažnije to što smo imali jednu ovakvu fajtersku utakmicu.

Nije se dugo čekalo na taj trenutak. Italijani su nas zaskočili agresivnom odbranom i brzim napadačkim rešenjima preuzeli vođstvo u ranoj fazi treće deonice. Proradio je šut Marinkovića, koji nam je pomogao da ne potonemo u kriznom periodu, ali su nedostaci u našoj igri bili jasno uočljivi. Prespore kretnje odbrane bez dovoljno žustrine, Bogdanović i Gudurić van timske igre, prepušteni soliranju, odsustvo veze spoljne i unutrašnje linije.

U poslednjoj četvrtini bila je prisutna izraženija pobednička želja kod obe selekcije, selektor „azura“ Poceko zaradio je tehničku grešku i pritom priredio mini-šou. Nije bila dovoljna želja da se revanširamo Italiji za poraz u osmini finala Evrobasketa. Potrebno je mnogo više ideje u igri, reklo bi se i više minuta na terenu Avramovića, posebno kada je i dalje Stefan Jović van terena. Ispostavilo se da nam je ponovo presudio omaleni Spisu trojkom za plus šest, mada su nam nadu vratili napadački odlični Jović (18 poena) i Bogdanović svojom prvom trojkom 7,7 sekundi pre kraja. Avramović je iznuđenim faulom u napadu omogućio kapitenu da uputi šut za pobedu, ali nije bio precizan sa poludistance.

Naredni pripremni meč „orlovi“ će igrati protiv Portorika pred svojom publikom, 16. avgusta u „Areni“.

SRBIJA - ITALIJA 88:89 (32:19, 15:25, 23:26, 18:19)

DVORANA „OAKA“. Gledalaca: 500.

SRBIJA: Petrušev, N. Jović 18 (5/6 za dva, 2/5 za tri, 7 sk, 3 as), Bogdanović 14 (4/7 za dva, 1/6 za tri), Marinković 12 (3/8 za tri), Radanov, Dobrić 8 (2/4 za tri), Ristić 6, Gudurić 11 (4/5 za dva, 1/5 za tri, 6 as, 4 sk), S. Jović, Nedović (0/3 za tri), Davidovac, Simanić 1, Avramović 8 (4 as), Milutinov 10 (6 sk, 4 as).

ITALIJA: Spisu 6, Tonut 5, Meli 6 (5 sk), Fontekio 13 (6 sk), Riči 9, Spanjolo 12, Karuso, Polonara 11 (11 sk), Diuf 5, Severini 9, Proćida 7, Voldentesae, Pajola 2, Datome 4.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)