KAKVU SRBIJU ĆEMO GLEDATI NA SVETSKOM PRVENSTVU U KOŠARCI? Ključ uspeha u rukama bekova, a centri - podrška iz pozadine

V. Preradović

02. 08. 2023. u 14:02

SKRIVENI od očiju javnosti, košarkaši Srbije u ponedeljak su ugostili Bosnu i Hercegovinu u prvoj trening utakmici u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo. Izveštaj nije bio dostupan, tako da nismo mogli da steknemo rani uvid u koncepciju tima i igre, nužno izmenjenu otkazima Nikole Jokića i Vasilija Micića.

КАКВУ СРБИЈУ ЋЕМО ГЛЕДАТИ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У КОШАРЦИ? Кључ успеха у рукама бекова, а центри - подршка из позадине

KSS

U međuvremenu je lekarski tim saopštio da Aleksej Pokuševski i Ognjen Jaramaz ispadaju iz kruga kandidata za Mundobasket. Mladi NBA igrač povredio je rame na treningu Oklahome, dok je bek Partizana došao na pripreme sa problemom sa stopalom iz završnice klupske sezone sa Bajernom. Time je spisak prinudno skraćen na 18 igrača, uključujući i zlatnog juniora Nikolu Topića.

Kao i obično, navijači već uveliko biraju svoju idealnu dvanaestorku, sporeći se samo oko par imena. Bez namere da se mešamo u posao selektoru Svetislavu Pešiću i njegovom stručnom štabu, nazire se s kojim adutima bismo mogli da se otisnemo na Daleki istok. Slika će biti još jasnija kada se otvore vrata za zvanične pripremne utakmice.

Najveći plejmejkerski teret trebalo bi da iznesu Aleksa Avramović i Stefan Jović, veteran velikih takmičenja sa tri srebrne medalje u svojoj kolekciji. Kao što je Pešić naglasio na okupljanju, klasični plejmejkeri u modernoj košarci postaju vrsta u izumiranju. Marko Gudurić je po vokaciji bek šuter i nisko krilo, ali se u Fenerbahčeu intenzivno bavio i kreacijom, često kao primarnom ulogom. Možda Atlanta ne eksploatiše dovoljno plejmejkerske vrline Bogdana Bogdanovića, ali nema sumnje da u reprezentaciji neće biti zapostavljene.

Bez Jokića, centra na kojem bi bilo koji tim na svetu gradio igru, logično je pretpostaviti da se težište izmešta na spoljne pozicije. I to je preovlađujući trend u današnjoj košarci, osim ako vam se ne posreći kao Denveru da imate takav centarski unikat. Srbija će na Mundobasketu ispaljivati đulad iz bekovskih cevi Bogdanovića, Gudurića, Vanje Marinkovića, Nemanje Nedovića…

SPISAK SA 18 IMENA

NAKON što su otpali Pokuševski i Jaramaz, na spisku za Svetsko prvenstvo ostalo je ovih 18 igrača: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić i Uroš Trifunović.

Trenutno su van trenažnog procesa Alen Smailagić zbog oporavka od virusa i Uroš Trifunović zbog problema sa stopalom, dok je Nikola Topić dobio dane odmora posle Evrobasketa za juniore.

Tendencija je i brisanje vidljivih linija na spoljnim pozicijama. U odsustvu Vladimira Lučića i Nikole Kalinića, očekivano je da se ka krilu pomeraju Ognjen Dobrić i Nikola Jović, koga je trener Majamija Erik Spolstra nelogično koristio i kao centra. Po svim karakteristikama je visoka „trojka“ ili moderna „četvorka“ razornog šuta sa distance.

Nešto komplikovaniji rebus imaćemo na centarskim pozicijama. Nikola Milutinov je klasična „petica“ i ne može se upotrebiti u druge svrhe, slično je i sa Dušanom Ristićem, s tim da novi igrač Tenerifa može da zagorča život neopreznim protivnicima i šutem za tri poena. U to je imao prilike da se uveri selektor Turske Ergin Ataman u kvalifikacionom meču u Beogradu.

Pod košem su još Filip Petrušev i Alen Smailagić. Prvog je trener Zvezde Duško Ivanović prekomandovao na, za njega prirodniju poziciju „četvorke“, drugog je trener Partizana Željko Obradović iz nužde često koristio kao „peticu“, iako je Smajli rođen za krilnog centra.

U svakom slučaju, radi se o finesama koje će Pešić implementirati na svoj način u igru Srbije. Steći ćemo jasniji uvid kada reprezentaciju vidimo na delu na Akropolis kupu u Atini.

BONUS VIDEO: A POSLE ZLATA - HIMNA, I TO KAKO! Ovako je grmelo "Bože pravde" posle evro-titule srpskih juniora

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)