ZAŠTO SU NAPADI NA JOKIĆA NEOSNOVANI? Jedini MVP koji nikad nije imao ol-star saigrača

V. Preradović

10. 03. 2023. u 13:06

KAKO se svojim gegajućim trčkaranjem nezaustavljivo bliži trećem uzastopnom MVP priznanju, dostignuću kakvom svet košarke nije svedočio od kampanje Lerija Birda u periodu od 1984. do 1986, kontraargumenti pojedinih NBA analitičara postaju banalni, gotovo smehotresni. Naravno, nekad ih ne treba shvatati ozbiljno, jer ozbiljnost nije dobrodošla u banalizovanom javnom prostoru.

ЗАШТО СУ НАПАДИ НА ЈОКИЋА НЕОСНОВАНИ? Једини МВП који никад није имао ол-стар саиграча

FOTO: Tanjug/AP

U osporavanju Jokićevog prava na takvu retku privilegiju neretko se može čuti ili pročitati da najprestižniju individualnu nagradu ne zaslužuje neko ko se nije ni približio NBA tituli. Džokerovi Denver Nagetsi su prošle sezone zaustavljeni već u prvoj rundi plej-ofa od kasnijih šampiona Golden Stejt Voriosa (1:4), godinu ranije u polufinalu konferencije "počistili" su ih Finiks Sansi (0:4). Najdalje su stigli u kovid-sezoni završenoj u "mehuru" u Orlandu, kada su četvrti put u istoriji "franšize" igrali finale Zapada. Poraženi su od Los Anđeles Lejkersa (1:4), šampiona te 2020. godine.

Stef Kari, MVP lige 2015. i 2016, prošle sezone je u timu Voriorsa imao dvojicu ol-star saigrača, Endrjua Viginsa i Drejmonda Grina. Sansi su pretprošle imali dvojicu, Devina Bukera i Krisa Pola, dok je četvorostruki MVP Lebron Džejms (2009, 2010, 2012, 2013) u Diznilendu 2020. imao Entonija Dejvisa. Ne može se poreći da je bek Denvera Džamal Marej odigrao plej-of te godine na nivou ol-star igrača, čak i superstara, ali ni to da Jokić u dosadašnjoj karijeri nije pored sebe imao nijednog saigrača koji je u tekućoj sezoni izabran u tim svih NBA zvezda.

Zapravo, dvostruki osvajač nagrade za najkorisnijeg igrača lige jedini je MVP u bez ol-star saigrača! Da li znate koliko ih je kroz karijeru imao Bird, kome će Nikola stati rame uz rame kada gotovo izvesno osvoji treći vezani MVP trofej? Trostruki šampion sa Boston Seltiksima igrao je sa 15 ol-star saigrača! Dvojicu manje imao je njegov najljući rival Medžik Džonson, trostruki MVP (1980, 1982, 1987) i petorostruki šampion sa Lejkersima. Kobi Brajant desetoricu, ali nijednog 2008. kada mu je dodeljen jedini MVP trofej. Te godine njegovi Lejkersi nisu osvojili titulu.

NAJVEĆI KOJI NEMAJU TITULU

NADAMO se da Jokić, kada završi karijeru, neće biti u krugu najvećih igrača koji nisu osvojili NBA titulu. Neki od njih su istinske košarkaške veličine, poput Alena Ajversona, Eldžina Bejlora, Karla Melouna, Čarlsa Barklija, Redžija Milera, Trejsija Mekgrejdija, Stiva Neša...

Čak i među njima nema nijednog koji u karijeri nije imao pomoć ol-star saigrača u pokušaju da se domogne šampionskog prstena.

Devetoricu asistenata sa ol-star nastupima imali su Derik Rouz i Čarls Barkli, sedmoricu Karl Meloun, Rasel Vestbruk i Šakil O'Nil, šestoricu Stef Kari, Džejms Harden i Stiv Neš, četvoricu Tim Dankan, Kevin Durent, Hakim Olajdžuvon, Dirk Novicki i Lebron Džejms, trojicu Alen Ajverson. Zanimljivo je da je u MVP družini sa samo dvojicom ol-star saradnika i najveći svih vremena - Majkl Džordan, suprotno dogmatskim uverenjima da su za njegovu slavu u velikoj meri zaslužni supertimovi Čikago Bulsa.

Ova sezona bila je prilika da i Jokić dobije jednog pomoćnika iz selekcije svih NBA zvezda. Trener Denvera Majk Meloun nazvao je lakrdijom to što njegove kolege nisu izglasale Erona Gordona kao drugog ol-star igrača najboljeg tima Zapadne konferencije. Dok se to ne desi, sasvim su deplasirane tvrdnje da MVP nagradu ne zaslužuje igrač bez šampionskog prstena ili velikog NBA finala.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona