DVA LICA PARTIZANA: Muke crno-belih košarkaša u tuđem dvorištu

V. PRERADOVIĆ

20. 01. 2023. u 22:45

KADA je Partizan prošle sezone izborio majstoricu finala ABA lige pobedom nad Crvenom zvezdom u četvrtoj utakmici, trenerska ikona kluba Duško Vujošević poslao je poruku igračima: "Sada treba da pokažu da su mangupi u tuđem dvorištu i da mogu ovako da igraju i pred protivničkim navijačima."

ДВА ЛИЦА ПАРТИЗАНА: Муке црно-белих кошаркаша у туђем дворишту

FOTO: M. Vukadinović

Nisu pokazali tada da imaju u sebi taj sportski mangupluk, ne pokazuju ni sada u evroligaškim mečevima izvan dupke pune crno-bele "Arene". Sa gostovanja u Valensiji, desetog u dosadašnjem toku takmičenja, doneli su osmi poraz od 11, u 20 odigranih kola. Jedine dve pobede u tuđem dvorištu ostvarene su protiv Fenerbahčea u Istanbulu i Panatinaikosa u Atini. Zanimljivo, obe protiv bivših timova trenera Željka Obradovića.

Povratničku evroligašku sezonu načeli su debaklom u berlinskom duelu sa Albom, potom su padali na gostovanjima Olimpijakosu, Baskoniji, Realu, Barseloni, Asvelu, Makabiju i Valensiji. Osim poraza u Vitoriji nakon produžetka, većina je upisana ubedljivim rezultatima. Neprepoznatljivo različita lica u svom i tuđem dvorištu nisu odlika Partizana samo ove sezone.

U 14 evroligaških sezona od 2000. godine zabeležio je 22 pobede i čak 95 poraza, što je tek 18,8 odsto uspešnosti van svoje kuće. Tri puta je završavao sezonu bez slavlja u gostima, tri trijumfa na strani su najbolji učinak u prethodnim evroligaškim kampanjama, s tim da je ovo prvo učešće crno-belih od prelaska na ligaški format takmičenja.

Činilo se da na poslednjem izletu u Španiju u ligaškom delu imaju realne izglede za treću pobedu na gostovanjima ove sezone. U Valensiju je poneo odličnu formu, pet puta je savladao rivale u poslednjih šest utakmica. Domaćin je bio oslabljen izostancima nekih bitnih igrača, pripomogao kritičnom statistikom od 18 izgubljenih lopti, ali ni to nije bilo dovoljno crno-belima da makar meč učine neizvesnim.

- U prvom poluvremenu igrali su s većom energijom od nas, probali smo i uspeli to da promenimo u nastavku - rekao je Obradović.

- Ključne su bile loše odluke u napadu. Ako hoćeš da pobediš u Evroligi, onda ne smeš da izgubiš 15 lopti i da imaš isti broj asistencija. Za Partizanov pokušaj proboja u plej-of mogle bi da budu ključne neke pobede u tuđim dvorištima, koja će do kraja posećivati još sedam puta - Crvena zvezda, Žalgiris, Bajern, Virtus, Milano, Efes i Monako. 

NIKO U PJE-OF SA MANjE OD 50% POBEDA

TEŠKO je predvideti koliko pobeda bi bilo dovoljno Partizanu za plasman u top 8 Evrolige, posebno u ovom nikad neizvesnijem takmičenju. Ako bismo kao reper uzeli minimum iz prethodnih sezona u ligaškom formatu, potrebno je najmanje da dosegne 50 odsto uspešnosti. Sa tim učinkom su se domogli plej-ofa Žalgiris (2018/2019) i Bajern (2021/2022) kao osmoplasirani.

U sezoni 2016/2017. Crvenoj zvezdi nije bio dovoljan ni skor 16-14, završila je kao prva ispod plej-of crte. Godinu kasnije, Himkiju je takav učinak doneo borbu za fajnal-for. Najteže je bilo doći do razigravanja u sezoni 2020/2021, kada je Zenit sa skorom 20-14 uhvatio poslednji voz. Trenutno su iznad plej-of crte Baskonija i Makabi sa učinkom 11-9. Pod pretpostavkom da bi ove sezone polovičan skor vodio u društvo osam najboljih, crno-belima bi bilo potrebno da u preostalih 14 utakmica ostvare osam pobeda, odnosno da do kraja budu uspešni 57,1 odsto.


BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I DONČIĆ SE SMEJU SVIMA: Kakve reči čuvenog NBA asa (VIDEO)