ZVEZDA ISPUSTILA ČUDO: Crveno-beli imali podvig u rukama, a onda se Žalgiris nestvarno spasao i slavio dvostruki trijumf

Novosti online

20. 01. 2023. u 20:47 >> 20:47

CRVENA zvezda nije uspela da ostvari novu pobedu na međunarodnoj sceni: Evroliga je u 20. kolu za nju imala zakazano gostovanje u Kaunasu, a Žalgiris se tamo revanširao za poraz u Srbiji - nakon 77:73 za crveno-bele u Beogradu, litvanski gigant je pred 15.000 svojih gledalaca pobedio goste rezultatom 71:66 posle izuzetno uzbudljive utakmice. Time je i osvojio ceo plen sa ovog meča, a i u eventualnom odlučivanju koji će od ovih timova ići u plej-of, ako budu isti po broju bodova, imaće prednost zbog koš-razlike u međusobnim duelima.

ЗВЕЗДА ИСПУСТИЛА ЧУДО: Црвено-бели имали подвиг у рукама, а онда се Жалгирис нестварно спасао и славио двоструки тријумф

EuroleagueTV

Vrlo dugo je, i to samog početka, trener šampiona ABA lige, Duško Ivanović, imao razloga za nerviranje. Njegovi igrači su mnogo puta gubili loptu (u deset navrata do poluvremena), birali su češće da šutiraju na lošiji način od onog koji se uči u osnovama košarke, a kada se tome doda gromoglasna podrška koju je Žalgiris imao od svojih pristalica, i ne čudi što je domaći tim konstantno vodio.


Naraslo je to u jednom trenutku i na velikih 30:18, kada se razgoropadilo nesuđeno Zvezdino pojačanje, Akile Polonara, ubacivši za svega 3-4 minuta deset poena, od čega osam u nizu.


Ipak, podizanje borbenosti, bolja skok-igra, naročito posle sopstvenih promašaja, te spretne Vildozine ruke, a trojke Bentila i Holanda, vratile su Zvezdu u život. Naročito kada je pomenutom tandemu Luka Vildoza pomogao i svojim pogocima, te je serijom 10:2 gotovo obisan onaj veliki zaostatak.


Na veliki predah se, međutim, otišlo sa osetnih +8 u korist Žalgirisa, koji je bolje šutirao iz igre, ali i gotovo dvostruko manje puta gubio loptu od suparnika.


"Potrebno nam je strpljenje, kako bismo smanjili broj kikseva. To i bolje građenje pozicija prilikom skokova", rekao je Ivanović na poluvremenu, a upravo to se i dogodilo u trećoj deonici. Čudesnoj, iz ugla Zvezde.


Tu četvrtinu crveno-beli su dobili sa čak 26:12 uz fantastičnu igru u odbrani, razigranog Petruševa koji je posle dva poena u prvom poluvremenu, u tih deset minuta postigao deset, a kako su se odlično u napadu snalazili i borbeni Mitrović, i brzi Nedović, a Vildoza odlično dirigovao, Dobirćeva trojka je odvela timove na 50:56 pred poslednji obavezni odmor.


A nakon njega na terenu je bilo "svega i svačega". I hladnokrvnosti Petruševa, i sudijskih, sa minut zakašnjenjea, oduzimanja jednog poena Zvezdi (jer je pomenuti mladi as dao koš za koji se mislilo da je trojka, ali je to naknadno "prepravljeno), bilo je i skok-šuteva posle promašaja saigrača, za koš uz zvuk sirene za kraj napada (Luka Mitrović), ali se posle 57:64 činilo da će gosti moći da mirno privedu meč kraju u svoju korist.
Bilo je sve samo ne mirno.


A na kraju nije ni završeno u korist Zvezde.


Vildoza je pomalo divljao šutirajući sa osam, devet metara, što je omogućilo suparniku da smanjuje prednost, pa da izjednači, a onda i Ulanovasovom trojkom da povede. Neverovatnu dramu je okončao kiksom - pomenuti Zvezdin Argentinac.


Uvodeći loptu u igru, pogodio je Dimsu, lopta je potom udarila Vildozu koju je ostao van terena, pa je Žalgiris na +3 došao u posed, a onda novom trojkom kapitena, Edgarasa Ulanovasa, došao do nedostižnih 70:64.


Nedović je, na 26,2 sekunde smanjio to na četiri razlike, ali je bilo prekasno da se izvede čudo u vidu nošenja oba boda iz Litvanije. Što je još gore po Zvezdu, izgubila je sa većom razlikom nego što je ovog rivala pobedila u Beogradu.

Statistika


Evroliga, 20. kolo
Žalgiris - Crvena zvezda 71:66
(20:14, 18:16, 12:26, 21:10)
Žalgiris: Tejlor 2, Lekavičius 7, Hejs 6, Kalnietis nije igrao, Smits 10, Birutis 2, Lukosinas nije igrao, Brazdeikis 7, Polonara 10, Dimsa 7, Butkevičius 7, Ulanovas 13
Crvena zvezda: Holand 3, Vildoza 9, Lazarević 2, Mitrović 4, Lazić 3, Dobrić 5, Ivanović, Nedović 11, Marković, Kuzmić 5, Petrušev 16, Bentil 8

 

KRAJ! Žalgiris - Crvena zvezda 71:66

40' - Litvanci su faulirani, promašili su prvo bacanje, došli potom do 71:66. Još 20 sekundi

40' - Nedović pogađa za dva poena, 70:66 vodi Žalgiris, tajmaut. Još 26 sekundi...

40' - Nestvarni Edgaras Ulanovas postiže još jednu trojku. Delirijum u hali.

40' - Ivanović ne može da veruje šta se desilo. Vildoza je, uvodeći loptu u igru, pogodio rivala (Dimsu), a onda je ta lopta udarila Argentinca - i otišla u aut. Žalgiris ima +3, ima i napad, uz 55,4 sekunde do kraja.

39' - Sto i deset sekundi do kraja. Nedović je krenuo u prodor, pao prilikom sudara, šutirao - i to neprecizno. Lopta za domaćine. A onda Ulanovas daje trojku, cela hala skače od oduševljenja!

39'  - Duško Ivanović je pozvao "akciju broj 4". Videćemo kako će to proteći...

Ivanović tokom tajmauta u Kaunasu / EuroleagueTV

38' - Opet Vildoza šutira sa osam, devet metara, opet neprecizno - ali ne greši s distance Tomas Dimsa. Trojkom poravnava na 64:64, tajmaut traži Duško Ivanović.

38 - Ulanovas približava Žalgiris na 61:53, još dva minuta i pet sekundi do kraja, Zvezda u napadu.

38' - Opet Zvezda nije odigrala dobro napad, usled odlične odbrane Žalgirisa. Još jedan šut uz zvuk sirene, iznuđen, iz neizgrađene pozicije. Lopta za Litvance, još 2:21 do kraja, Zvezda ima 59:64.

37' - Spetljali su se crveno-beli, Mitrović to probao da ispravi borbenošću, ali je usledio promašaj iz levog ugla. Srećom po Zvezdu, promašuje i Dimsa koji je hteo da da trojku za Žalgiris. Crveno-beli traže tajmaut.

Detalj sa meča Žalgiris - Crvena zvezda / EuroleagueTV

37' - Tajmaut je tražio domaćin, koji je potom poentirao preko Hejsa - 59:64

36' - Petrušev je ofanzivnim skokom (13. Crvene zvezde) "ispravio" dalekometni promašaj Vildoze, do kog je potom opet došla lopta, a on uvećao prednost na 57:64. Imala je Zvezda šansu da to uveća, jer je rival pogrešio, ali je Hejs uspeo da joj oduzme loptu. Još 4:15 do kraja.

34' - Zvezdi je oduzet jedan poen, jer su sudije pregledanjem snimka utvrdile da Petrušev nije dao trojku, već dvojku, te nije trebalo da bude 53:59, već 53:58. Tako da sada nije 55:61, već 55:60.

33' - Luka Mitrović je postigao koš, ali će sudije pregledati snimak, da vide da li je skok-šut bio pre isteka vremena za napad. Da, šut je bio dobar - Zvezda vodi 55:61.

32' - Hladnokrvni Petrušev pogađa trojku, svojim 15. poenom donosi 53:59 Zvezdi, koja je mogla i da uveća to u sledećoj akciji, ali Dobrić gubi loptu, te Tejlor smanjuje zaostatak domaćih na 55:59

31' - Crveno-beli su se nadali da će nastaviti kako su završili prethodni period meča, ali je prvi koš, i to trojku, na startu četvrte deonice dao domaćin - 53:56

Kraj čudesne treće četvrtine za Zvezdu, koja ju je dobila sa 26:12 - Petrušev je dogurao do 12 poena, a Dobrićeva trojka uz zvuk sirene donela crveno-belima velikih 50:56!

Ognjen Dobrićčpogađa trojku na kraju treće četvrtine / EuroleagueTV

28' - Petrušev sa lepom blokadom, a onda i lepa vest za crveno-bele, oporavljeni Nikola Ivanović po prvi put ulazi na teren. Mitrović daje odmah potom koš, a onda Mitrović odlično igra odbranu i to omogućava Petruševu da preko Polonare poentira! Zvezda vodi sa 50:51!

27' - Bentil je izgleda "samo" dobio udarac rukom među prepone. Smeška se na klupi, po svoj prilici će moći da zaigra u nastavku meča. Još tri minuta do kraja treće deonice, Petrušev je na liniji za slobodna bacanja, Zvezda gubi sa 50:45.

26' - Peh za Zvezdu! Bentil izlazi, šepa... Lazarević za to vreme pogađa koš rivala, koji je poentirao i pre toga, a preko Brazdeikisa trojkom došao do 50:45.

25' - Kakva sekvenca... Oba tima su propustila po napad, a Vildozina "krađa" je omogućila Nedoviću prodor. Kada je osetio da je fauliran, Nedović se podigao na šut za tri poena, ali nekim čudom nije dosuđen prekršaj nad njim. Dok se on hvatao za glavu, njegovi borbeni saigrači su em došli do lopte koja je izlazila, em na lepu Lazarevićevu asistenciju postigli koš - 45:43.

25' - Propušta Kuzmić šansu da donese Zvezdi vođstvo, posle lepog dodavanja Bentila, a trojka Lekavičijusa donosi 45:41 domaćinu. Duško Ivanović traži tajmaut.

24' - Žalgiris opet daje dva poena, a Zvezda opet tri (Nedović) - samo je 42:41 za Litvance

23' - Treći uzastopni put promašuju domaći igrači, sada Hejs iz reketa, a nakon odlaska Žalgirisa na +5 Vildoza trojkom približava Zvezdu na 40:38.

22' - Nedović odlično prodire kroz odbranu rivala, smanjena prednost Žalgirisa na samo 38:35.

21'- Bentil do svog šestog poena dolazi drugom trojkom - 38:33.

21' - Počelo je drugo poluvreme

"Potrebno nam je strpljenje, kako bismo smanjili broj kikseva. To i bolje građenje pozicija prilikom skokova", rekao je Duško Ivanović na poluvremenu.

Trenutak kada je Nedović dao koš pred sam kraj prve četvrtine na meču Žalgiris - Zvezda / EuroleagueTV

Kraj poluvremena, Zvezda gubi sa 38:30. Nedović nije uspeo da, kao na kraju prve četvrtine, postige koš, sada je bio blokiran. Deset poena je Akile Polonara dao za Žalgiris, a šest Petrušev za Zvezdu. koja je šutirala 47,6% za dva poena, a 27,3% (3/11) za tri. Imala je 19 skokova, od toga devet u napadu, ali i 10 izgubljenih lopti. Žalgiris je izgubio loptu samo šest puta, imao je 15 skokova, a šutirao 56,3% za dva poena, a 4/13, odnosno 30,8% za tri.

20' - Lekavičius iz prodora donosi 38:30 domaćinu, a onda faulira Vildozu na 7,1 sekundi pre kraja druge četvrtine. Žalgiris još nije izašao iz bonusa, Zvezda će ubaciti loptu sa strane.

20' - Dva napada Zvezda nije iskoristila u nizu, najpre zbog Hejsove blokade Petruševa, a onda i zbog jedne loše šuterske procene. Žalgiris je u napadu, još 33,9 sekundi do kraja druge deonice, a rezultat 36:30 za domaćina.

19' - Petrušev gubi loptu, a Holand potom prekršajem zaustavlja brzu akciju rivala.

18' - Posle koš-za-koš nadmudrivanja (Petrušev je postigao poene za Zvezdu), Dimsa je promašio s distance, ali je Smits ofanzivnim skokom doneo novi napad Žalgirisu. No, ni ta akcija nije bila uspešna, lopta je za Zvezdu.

17' - Luka Vildoza opet pogađa koš suparnika, 32:28 je samo zaostatak Zvezde. Gubila je nedavno i sa 12 razlike (30:18).

16' - Vildoza sada drži "priključak". Posle dobrih poteza u odbrani i organizaciji napada, sada i poentira - 32:26 je prednost Žalgirisa, koji ne uspeva da postigne koš, ali greši na drugoj strani i Mitrović

15'- Bentil vraća nadu Zvezdi, trojkom iz levog ugla, i to nakon ofanzivnog skoka crveno-belih. A onda gosti uspevaju da, preko Vildoze, uzmu loptu suparniku, a nakon novog ofanzivnog skoka Crvene zvezde, te opet dobre reakcije Vildoze, Holand postiže trojku - 30:24 je, sada domaćin traži tajmaut.

14' - Kakav nalet Žalgirisa, a za sve je kriv Akile Polonara. Posle četiri poena u nizu, dao je i trojku - domaćin odlazi na 30:18, za tili čas. Duško Ivanović traži tajmaut.

12' - Zvezda je uspela da priđe na 22:18, usled pogodaka Petruševa i Nedovića, ali je nesuđeno pojačanje crveno-belih, Polonara, trojkom doneo domaćinu 25:18, a onda "ukrao" loptu rivalu i u kontri povisio prednost na 27:18.

Kraj prve četvrtine, uz koš Nedovića sa poludistance, Zvezda je smanjila zaostatak na 20:14. Smits je bio najefikasniji sa osam poena, a Kuzmić sa pet jedini u gostujućem timu koji je dao više od tri.

10' - Nedović i Marković nisu uspeli da se sporazumeju i Zvezda gubi loptu pred svojim trenerom koji i dalje gleda u neverici šta njegovi igrači rade. Brzo to kažnjava domaćin, 20:12 je pred kraj 1. deonice.

10' - Lazić postiže trojku, a onda Zvezda uspeva da se odbrani - gube crveno-beli 18:12.

9' - Dvostrko više poena je dao Žalgiris nego što je primio - 18:9 posle slobodnih bacanja. 

9' - Zvezda je potrošila ceo napad a da nije uputila šut kakav je želela (iako je u međuvremenu tražila prekršaj nad jednim njenim igračem, koji je "bačen" na parket u borbi za poziciju), a onda je ponovo gostima sviran prekršaj. Ivanović traži tajmaut i prvo što kaže igračima je "Nemoj da praviš faul!".

8' - Roland Smits odličnom kretnjom u reketu Zvezde dolazi do šuta i pogotka za 16:9.

8' - Mitrović je, pomalo prestrogo, kažnjen za napravljeni faul slobodnim bacanjima za rivala, iako je šut bio posle zvuka pištaljke. Žalgiris to koristi da se vrati na +5, a onda isti igrač koji je dao dva bpenala, Bukavičis, iznudio je ofanzivni faul Petruševa. Domaćini vodi sa 14:9 i ima loptu.

7' - Marković je lepo proigrao Nedovića, ali ovaj nije uspeo da poentira. Opet se nervira Duško Ivanović... Ali, nervira se i domaća publika, jer su njeni ljubimci izgubili loptu, a Litvanci s tribina smatrali da je ona od igrača Zvezde otišla u aut.

7' - Promašili su i jedni i drugi, no Zvezda je uspela da ofanzivnim skokom dođe do novog napada.

6' - Nakon primbližavanja na -5, Zvezda poentira još jednom: Petrušev pogađa na asistenciju Luke Mitrovića - 12:9.

5' - Dimsa i kad promaši, uspeva da uradi nešto pozitivno za ekipu: ofanzivnim skokom je došao do lopte, pa proigrao Smitsa za trojku - 12:5, a trener Zvezde Duško Ivanović besni zbog ovih propusta u odbrani. Maše rukama nervozno, odlazi dalje od mesta sa kog je posmatrao napad Žalgirisa.

4' - Nedović je omeo Brazdeikisa da postigne koš, a na drugoj strani terena su novajlija u igri Zvezde i Lazarević izvrsno kombinovali, no dodavanje Kuzmiću nije postalo asistencija, jer je centar crveno-belih fauliran. Pogodio je samo drugo bacanje - 9:5.

3' - Demsa se razigrao, baš. Kiks Zvezde kažnjava asistencijom za Smitsa, koji trojkom donosi 9:4 Žalgirisu, a onda Bentil pravi faul u napadu. Nedović ulazi umesto Dobrića.

2' - Dobrić uspeva da prepolovi zaostatak, a onda Vildoza u odbrani uspeva da bacanjem na parket osvoji loptu, te da proigra na drugoj strani Kuzmića - 4:4. Cela hala navija, vrlo bučna atmosfera, a na krilima te podrške Tomas Dimsa vraća prednost domaćinu - 6:4.

1' - Na kraju prvog minuta Zvezda je primila koš (Brazdeikis), a onda odmah izgubila loptu, te je plejmejker Dimsa brzo poentirao - 4:0, za tili čas.

1' - Oba tima su prokockala svoj prvi napad, domaćin promašajem s distance, a gost jer je Bentil izgubio loptu u reketu

1' - Utakmica je počela, prvi napad ima Žalgiris

Igrači KK Crvena zvezda se zagrevaju pred meč sa Žalgirisom u Litvaniji / EuroleagueTV

18.59 - Startna petorka Crvene zvezde: Vildoza, Dobrić, Lazarević, Bentil, Kuzmić -  za domaćine igraju: Brazdeikis, Dimsa, Smits, Ulanovas, Hejs

18.57 - Desetine ukrajinskih zastava je prisutno u hali. Navijači ih ili drže, ili su ogrnuti njima

18.56 - Logično, uz ovacije publike na igralište izlaze košarkaši Žalgirisa

18.55 - Na parket izlaze igrači Zvezde, uz vrlo glasne zvižduke pune hale u Kaunusu.

18.53 - Zagrevanje je završeno, svetla u hali ugašena i počinje predstavljanje timova. 

18.40 - Crveno-beli su stigli u halu, u toku je zagrevanje, a ovako je izgledao njihov dolazak u dvoranu (gde žele da pobedom ostanu u trci za plej-of, što je, svakako, velika želja i domaćina, koji ima pobedu više i trenutno se nalazi na mestu (šestom) koje i vodi u doigravanje)

Uoči meča

Litvanski košarkaški gigant je šesti na evroligaškoj tabeli, uz tri uzastopne pobede, a crveno-beli već sedam kola zaredom ređaju trijumf pa poraz. 

Tu seriju su i otpočeli protiv Žalgirisa, pobedivši ga u Beogradu sa 77:73, a trenutno su izabranici trenera Duška Ivanovića 10. u Evroligi, sa učinkom 10-9, dok njihov domaćin ima 11-8.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024