"SADA JE NA PUTU ZA ZATVORSKU KOLONIJU": U SAD besne zbog tretmana američke košarkašice u Rusiji

Novosti online

09. 11. 2022. u 10:17 >> 10:23

AMERIČKA košarkašica Britni Grajner, koja je u ruskom Himkiju osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja droge, služiće kaznu u kaznenoj koloniji u Rusiji, potvrdili su njeni advokati.

САДА ЈЕ НА ПУТУ ЗА ЗАТВОРСКУ КОЛОНИЈУ: У САД бесне због третмана америчке кошаркашице у Русији

FOTO: Tanjug/AP

Košarkašica je proglašena krivom zbog držanja ili neovlašćenog pribavljanja i prenošenja droge, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo zbog sumnji da je pokušala da prokrijumčari drogu u Rusiju.

Amerikanka je priznala krivicu, ali je rekla da je ulje hašiša stavila u prtljag kada se pakovala u žurbi i da nije imala nameru da krijumčari drogu.

- Sada je na putu za zatvorsku koloniju, rekli su advokati Marija Blagovolina i Aleksandar Bojkov.

Advokati tvrde da Rusija uglavnom šalje obaveštenja o zatvorenicima na izdržavanju kazne poštom, a odgovor se uglavnom čeka dve nedelje.

- Nemamo informaciju o njenoj trenutnoj lokaciji ili konačnom odredištu, poručili su.

Amerika pokušava da osigura njeno oslobađanje, ali diplomatski napori nisu urodili plodom. Takođe, zbog rasta napetosti između Vašingtona i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu, ne mogu da pronađu zajednički jezik.

- Svaki trenutak koji Britni Grajner mora provesti u nezakonitom pritvoru u Rusiji je minut previše, rekla je portparolka Bele kuće.

Ona navodi da američki predsednik Džo Bajden zahteva poboljšanje njenog tretmana i uslova kojima mora biti podvrgnuta u kaznenoj koloniji.

Podsetimo, nekadašnja osvajačica Olimpijskih igara 2016. i 2021. godine, i VNBA lige 2014. sa Finiks Merkurijem, u Rusiju je stigla sa planom da igra za Ekaterinburg. Međutim, uhapšena je zbog posedovanja smole konoplje u ulošcima za elektronsku cigaretu. Navodno, koristi ih za lečenje sportskih povreda, ali Rusija ne dopušta upotrebu medicinske marihuane.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!