"NE SMEM PREVIŠE DA PRIČAM ŠTA NAS JE SVE PRATILO..." Svetislav Pešić posle ispadanja Srbije s Evrobasketa: Meni je bilo ogromno zadovoljstvo

D. N.

11. 09. 2022. u 20:35

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije je ispala sa Evrobasketa, posle čega je selektor "orlova", Svetislav Pešić, održao emotivnu konferenciju za štampu.

НЕ СМЕМ ПРЕВИШЕ ДА ПРИЧАМ ШТА НАС ЈЕ СВЕ ПРАТИЛО... Светислав Пешић после испадања Србије с Евробаскета: Мени је било огромно задовољство

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija je doživela šokantan poraz od Italije u osmini finala, posle čega je Pešić na sledeći način "otvorio" konferenciju za štampu:

- Prvo, čestitke timu Italije, koji je zaslužio ovu pobedu, usled odlične košarke. Oni su bili fizički jači od nas. Mi nismo ubacili otvorene šuteve, ali naš najveći problem je bio nedostatak kontinuiteta u odbrani. Nismo mogli da "vežemo" tri dobre odbrane, a naše greške su njima (Italijanima) podizale samopouzdanje. Mi smo, naravno, razočarani. Veoma razočarani jer smo, naravno, želeli da pobedimo u ovoj utakmici, ali za ovakve utakmice morate biti fizički jači. 

Upitan kako su Italijani fizički jači ako imaju niže igrače od naših najviših, selektor Srbije je odgovorio precizno:

- Kada kažemo da je neko fizički jači, ne mislimo tu na pozicionu borbu pod košem, ili na rubu reketa. Pričamo o tome da se košarka igra rukama i glavom, ali su vam za to potrebne noge. Italijanski tim nekada igra sa pet spoljnih igrača, oni jako dobro razmenjuju dodavanja, a pritom nemaju klasičnu "unutrašnju" igru (pod košem), pa zato našim igračima treba svežina da bi mogli da se od takvog napada brane. A odbrana bez nogu i nije moguća. Naravno, nismo mi toliko loši (osmeh), ali to je bio naš osnovni problem. Takođe, Italija je igrala na ivici faula, veoma agresivno i... odigrala je odličnu utakmicu.

Serija neuspeha srpske reprezentacije na velikim takmičenjima bila je sledeća tema na konferenciji:

- Mi imamo odličan tim. On je veoma napredovao, pokazao je odličnu košarku, a naravno, ako izgubite utakmicu kao ovu, pa se ne kvalifikujete za sledeću rundu, onda su svi razočarani, logično. Ali, ja sam izuzetno ubeđen da imamo veoma dobre igrače, naročito one koji su ovde, ali i neke koji nisu mogli da igraju sada, jer smo odabrali ovu dvanaestoricu. Ali, videćemo. Ovo je samo jedna utakmica.

Potom je, na pitanje novinara iz Srbije da na srpskom jeziku kaže nešto o eliminaciji, ovako sumirao utiske, govreći najpre o problemima koji su zadesili "orlove":

- Uvek igraš dobro koliko ti protivnik dozvoli. Mislim da je pre svega odlučio taj naš... Ne smem previše da pričam šta nas je sve pratilo kroz ove pripreme, jer, ovaj... Dosad nisam pričao na tu temu, jer ako bih počeo, onda biste vi rekli kako ja tražim izgovore. Međutim, mi smo imali puno igrača koji su tokom priprema izgubili kontakt sa timom, imali smo bolesti, povrede, neki se nisu vratili, neki jesu, ali kada dođe ovakva utakmica (na ispadanje) mi nemamo prava da kažemo da ćemo mi to sigurno da dobijemo. Moramo da budemo optimisti, da verujemo u naše kvalitete i to pokažemo na terenu. Mi to imamo, mislim da kada smo u dobrom fizičkom stanju da možemo da igramo sa svakom vrhunskom ekipom. To smo pokazali protiv Turaka u onakvoj atmosferi u Turskoj, to smo pokazali i protiv Grka kod nas. Bilo je tu dosta dobrih utakmica, ali moram da kažem da, bez ikakve želje da umanjujem bilo čiji uspeh, a rekao sam već da čestitam Italiji, ali ... za takvu utakmicu, plej-of meč maltene, moraš da imaš više fizički spremnih igrača koji su na viskom nivou fizičke pripremljenosti. A pre svega da su zdravi. Vi ste videli da je situacija s jednim od naših najvažnijih igrača, mislim tu na Milutinova, takva da je on na svežinu odigrao jednu odličnu utakmicu, protiv Poljaka, ali za kontinuitet (dobrih igara) i to posle deset dana odsustva, bez treninga, uz temperaturu, vratiti se... Tako je bilo i za Vanju (Marinkovića), i za neke druge, ali da ne nabrajam sada, čestitam Italiji još jednom, mi ćemo da analiziramo šta smo mogli malo bolje da uradimo.

Upitan čime su to Italijani pobedili Srbiju, Pešić je odgovorio i to, ali i otkrio kako se on osećao radeći s ovom generacijom srpskih košarkaša: 


- Potreban je kontinuitet u odbrani, a mi to nismo imali. Oni su sa tim preciznim dalekometnim šutevima podigli svoje samopouzdanje i nama je bilo dosta teško. Naša igra se ne svodi samo na odbranu, ali nam je odbrana baza za ono što se dešava u napadu. Izgubili smo malo sampouzdanja, ali i strpljenja u napadu, pa smo promašili neke šuteve koje obično pogađamo. Ali, uvek kada se izgubi, onda ne postoji samo jedan razlog za to. Uvek odlučuje više stvari, mora to da se izanalizira. A tek sada se završila utakmica... Normalno, svi smo razočarani, tužni, ali šta da radimo, to je sport, to je košarka, ekipa je bila izvanredna. Ja sam im čestitao na ponašanju, na respektu prema Italiji koji su pokazali, i posle utakmice, i sada. Mi smo prava ekipa i (iako) večeras nismo bili pobednici, ja verujem u te momke, oni su pokazali izvanradan odnos prema reprezentaciji, prema svakom treningu, prema saradnji koju smo imali. To je bila grupa stvarno fantastičnih momaka i meni je bilo ogromno zadovoljstvo - zaključio je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić posle poraza od Italije u osmini finala Evropskog prvenstva.

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)