NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI KOŠARKE: Dva puta slavili, na kraju izgubili meč

Novosti online

10. 09. 2022. u 15:21

AMERIKANCI i ni posle 50 godina nisu uzeli srebrne medalje koje se čuvaju u muzeju, jer tvrde da su pokradeni u noći 9. i 10. septembra 1972. godine

НАЈВЕЋИ СКАНДАЛ У ИСТОРИЈИ КОШАРКЕ: Два пута славили, на крају изгубили меч

FOTO: Printskrin/Jutjub/Allen Shulte

Meč koji je odigran pre tačno 50 godina, najkontroverzniji je u istoriji košarke, ima neke simbolike sa Eurobasketom!

Naime,  9. septembra davne 1972.  u Minhenu igrano finale Olimpijskih igara - uz napomenu da je konačna odluka o pobedniku zvanično donešena 10. septembra.

Sastale su se selekcije tadašnjeg Sovjetskog saveza (SSSR) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje su čak dva puta slavile pobedu pre nego što su ostali u šoku.

Ovaj meč se i dalje smatra za jednim od najvećih skandala u sportu ikada. SAD su imale prednost od 50:49, nakon što je Dag Kolins pogodio slobodna bacanja, a do kraja su ostale još tri sekunde.

Ameri su počeli da slave pobedu i zlato nakon što je vreme isteklo, da bi sudija prekinuo to slavlje zato što je zaboravio da signalizira tajm-aut koji je sovjetski trener tražio.

SSSR dobija taj napad, šut preko celog terena ne ulazi i na parketu je ponovo usledilo slavlje SAD. A onda još veći šok, kada je zvanični spiker saopštio da se ljudi vrate na tribine i da su ostale Još tri sekunde igre. Ovoga puta razlog su bili određeni problemi sa satom.

Ameri su i dalje mislili da rival ne može ništa da uradi za tri sekunde. Međutim, Ivan Jedeško i Aleksandr Belov se nisu "slagali" sa njima. Prvi je bacio loptu preko celog terena, dok je drugi istu uhvatio ispod koša i pogodio uz zvuk sirene.

Naravno, iz SAD su uložili žalbu, ali je petočlana porota proglasila pobedu SSSR legalnom. Ono što je Amerikance najviše pogodilo jeste saznanje da su čak tri od pet članova porote bili iz Sovjetskog saveza. Odluka o finalu zvanično je doneta tri sata iza ponoći tako da se 10. septembar računa kao konačan datum osvajanja zlata SSSR.

Na kraju, Ameri nisu želeli da uzmu srebrne medalje koje se i dalje nalaze u Švajcarskom olimpijskom muzeju.

BONUS VIDEO: KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA: Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021. godini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!