GRCI SLAVILI KAO DA SU SRBI: Hrvatska doživela bolan poraz na startu Evrobasketa, ovo će joj baš teško pasti

Novosti online

02. 09. 2022. u 19:01

KOŠARKAŠI Grčke i Hrvatske odmerili su snage u istinskom derbiju dana na Evrobasketu u okviru grupe C. Nakon velike borbe "heleni" su odneli trijumf rezultatom 89:85.

ГРЦИ СЛАВИЛИ КАО ДА СУ СРБИ: Хрватска доживела болан пораз на старту Евробаскета, ово ће јој баш тешко пасти

FOTO: FIBA.Basketball

Ušli su Hrvati sjajno u meč protiv velikog favorita i na krilima Bojana Bogdanovića otvorili duel sa serijom 7:0. Ipak, njihovi rivali su brzo konsolidovali svoje redove, a Tajler Dorsi bio je inicijator svega, distribuirao je lopte i završavao napade, pa je njegova usijana ruka donela ekspresnih 13:10 za Grke. 

Beku Dalas Maveriksa potom se pridružio i ko drugi do Janis Adetokumbo, koji je nastavio da uvećava prednost Grčke, gospodari reketom, i poigrava se sa centrima naših komšija. 

Krajem drugog kvartala delovalo je da je pitanje pobednika već rešeno, na semaforu je stajalo 40:21 u korist izabranika Dimitrisa Itudisa, koji nije praštao ni najmanji pad u igri svoje selekcije i tajm-autom prekidao svaku mini-seriju rivala.

A onda...

Neka drugačija Hrvatska izašla je na parket posle velikog odmora na koji je otišla sa minusom od 16 poena. "Vatreni" su počeli da pogađaju za tri, voljni momenat i govor tela govorili su da su spremni za veliki povratak, pa je u finišu treće četvrtine bilo samo plus tri za Helene.

FOTO: FIBA.Basketball

Baš kao i u taboru Grčke, i kod Hrvata je sve konce držao stranac u reprezentaciji. Džejlen Smit bio je glavna zvezda u redovima hrvatske selekcije 

Držali su Grci prednost u rasponu od 6 do 10 poena sve do same završnice a onda Hrvatska dobija šansu da dođe i do velikog preokreta, s obzirom da su istopila prednost protivnika na dva razlike i imali ključan posed lopte.

NBA as iz tabora "vatrenih", Ivica Zubac, pokušao je da "napadne reket", ali usledila je monsturozna blokada Janisa Adetokumba, pa onda i nestvarna asistencija Nika Kalatesa upravo za Adetokumba koji je spektakularnim "alej-upom" odredio sudbinu reprezentacije Hrvatske.

FOTO: Fiba basketball

Na kraju, ključne komponente koje su donele trijumf Grcima bili su sjajan skok u odbrani i napadu. Nadmoć pod obručima donela je prednost od 44:37 u skokovima, a na to se nadovezalo i čak 18 izgubljenih lopti Hrvata, naspram devet njihovog protivnika, pa ni realtivno ujednačeni procenti šuta nisi bili dovoljni za podvih "vatrenih".

Najefikasniji u redovima Hrvatske bio je Džejlon Smit sa 23 poena, a odmah iza njega bio je, sa 19, Bojan Bogdanović, koji je najavio da su ovo poslednje utakmice u reprezentativnom dresu.

Kod pobedničke ekipe epitet najboljeg strelca podelili su Tajler Dorsi i Janis Adetokumbo sa 27 poena, a završne momente meča Grci su, kako na terenu, tako i na tribinama, proveli uz burno slavlje, kao da je u pitanju bila utkamica u završnici takmičenja, a ne na samom početku.

GRUPA C

Ukrajina - Velika Britanija 90:61

Hrvatska - Grčka 85:89

Estonija - Italija 21.00

 

BONUS VIDEO: Novak Đoković u društvu Željka Obradovića na meču košarkaša Srbije i Grčke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu