POČINJE ZLATNA MISIJA: Košarkaši Srbije večeras igraju prvi meč na Evrobasketu, protivnik Holandija

V. PRERADOVIĆ

02. 09. 2022. u 09:00

KOŠARKAŠI Srbije kreću u zlatnu misiju na 41. Evropskom prvenstvu (1-18. septembar).

ПОЧИЊЕ ЗЛАТНА МИСИЈА: Кошаркаши Србије вечерас играју први меч на Евробаскету, противник Холандија

FOTO: FIBA.Basketball

Prvu utakmicu, poslednju uvodnog dana takmičenja u D grupi, odigraće večeras (21.00) protiv Holandije, jednog od apsolutnih autsajdera šampionata.

U avion se nije ukrcao Nikola Milutinov, kome je zbog viroze preporučena pošteda i planirano je da se priključi timu u nedelju. Propustiće našu premijeru i subotnji duel sa Češkom. Veče pred put u Češku, selektor Svetislav Pešić odabrao je 12 reprezentativaca. Otpali su Boriša Simanić, Filip Petrušev, Ognjen Dobrić i Nemanja Bjelica, koga je povreda lista u zatvorenom meču sa Crnom Gorom koštala nastupa na Evrobasketu.

- Žao mi je što Bjelica nije uspeo da se oporavi, radovao sam se da budem sa njim i on sa mnom. Međutim, i pored najveće želje to nije moglo da se desi - žali Pešić za igračem kojeg je u Zvezdi kao anonimusa lansirao u orbitu. - Uspeli smo da vratimo Nemanju Nedovića, uspeo je u tome velikom željom i motivacijom.

Holandija je idealan početni protivnik za selekciju koja je još u periodu stvaranja timske kohezije.

- Sve ekipe su opasne ako se dobro ne pripremimo. Holandija nije na našem nivou, favoriti smo, ali za nas je ta utakmica važna kao prva na turniru. Još smo u procesu, moramo da unapređujemo igru, jer ne idemo na Evropsko prvenstvo samo da bismo pobedili Holandiju, već sa mnogo većim ciljevima - kaže Pešić.

FIBA je preko noći promenila projekciju glavnih favorita i Srbiju sa petog mesta podigla na sam vrh. Na tom mestu "orlovi" su se ugnezdili u brojnim anketama.

- To ne računam, jer se radi o željama navijača. Poštujem, sve je to u redu, ali ankete za mene na važe - kaže poslednji zlatni selektor nacionalnog tima tadašnje SR Jugoslavije. - Naša prva želja je da odemo u Berlin, gde se igra eliminaciona faza. Žreb nam nije povoljan, ukrštamo se s najjačim ekipama. Najpre sa grupom C, a potom i sa najkvalitetnijom grupom B. Iako se misli da smo dobili fantastičan žreb, uopšte nije tako. Nismo došli da budemo prvi u grupi, nego na kraju.

Pešić je u kratkom osvrtu na pripreme za kontinentalni šampionat istakao da je doživeo jedinstveno iskustvo.

- Prvi put sam imao takve pripreme. Svi najbolji igrači su igrali najduže, jer su u timovima koji su najduže ostajali u takmičenju. Došle su povrede, umor. Krenuli smo od nule, igrači su bili svesni da moraju da daju maksimum kako bismo stigli tamo gde želimo. Bilo je i improvizacije, morali smo da gradimo formu za kvalifikacione utakmice za SP protiv Grčke i Turske. Poseban izazov i za mene i za ekipu. Nismo uradili sve što smo planirali, ali nisu ni drugi. Sada je važno da dobijemo prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu i da rastemo kroz naredne mečeve.

Po dolasku u Prag odrađeno je obavezno slikanje za potrebe FIBA, uveče i prvi trening u "Prag areni".

- Uželeli smo se takmičenja - poručio je Dejan Davidovac, momak za sve u reprezentaciji Srbije. - Bilo je dobro tokom priprema i kvalifikacija, ali sada nas čeka ono pravo. Imali smo dosta vremena da se spremimo kroz pripremne i kvalifikacione utakmice. Polako ulazimo u ritam, razmišljamo o prvom meču sa Holandijom, idemo korak po korak... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)