ISTORIJSKI MOMENAT: Upravo je dogovoren najskuplji NBA transfer svih vremena, i Srbin "kriv" za deo te priče

Novosti online

14. 07. 2022. u 22:31

NIKOLA Jokić je nedavno postao košarkaš sa najvećim ugovorom u istoriji tog sporta, a danas je NBA liga dobila novo, važno, finansijsko poglavlje.

ИСТОРИЈСКИ МОМЕНАТ: Управо је договорен најскупљи НБА трансфер свих времена, и Србин крив за део те приче

FOTO: Tanjug

Nedugo nakon što je dvostruki uzastopni MVP NBA lige početkom jula ušao u istoriju "igre pod obručima" potpisavši najveći ugovor (koji nije bio na 270 miliona dolara, što je samo po sebi predstavljalo  novi svetski rekord, već za daleko veću sumu), dogovoren je i najskuplji transfer.

Akteri su Deandre Ejton, Jokićev centarski rival iz Feniks Sansa, njegov (do)sadašnji klub i - Indijana Pejsers.

Naime, kako je obelodanio novinar ESPN-a Edrijan Vojnarovski, Ejtonu, koji je ograničeno slobodan u izboru kluba za koji će nastupati (više o tom ograničenju u narednom pasusu) Indijana je ponudila najveći ugovor za igrača koji je u takvoj situaciji. 

Pejsersi su predložili, a on načelno prihvatio, da potpiše za njih i da za četvorogodišnju saradnju zaradi čak 133 miliona dolara. Imajući u vidu da nije u potpunosti slobodan u izboru sredine u kojoj će igrati, jer na njega određena prava u ovoj situaciji još ima Feniks, sada je na aktuelnom Ejtonovom klubu, Sansima, da u narednih 48 sati odgovori na izazov: ili će ponuditi istu platu i isto trajanje ugovora kao rivali iz Indijane, ili će, ako Feniks to ne uradi, njihov dosadašnji centar dobiti odrešene ruke da načelno dogovoreni sporazum sprovede u delo.

Indijana je, pritom, večeras otpustila beka Duejna Vašingtona, te trojicu koja su došla iz Bostona u zamenu za Malkolma Brogdina - Malika Fitsa, Džuvana Morgana i Nika Stauskasa, a sve kako bi napravila dovoljno finansijskog prostora u svom budžetu za angažovanje Deandrea Ejtona pod pomenutim uslovima.

Ko je Deandre Ejton i kako je izazvao "veliku NBA frku"?

Ejton je iz čuvene tzv. "generacije 2018", i izabran je kao prvi pik tadašnjeg Drafta, koji je bio bogat talentima.

Recimo, iako je Sanse tada trenirao srpski košarkaški stručnjak, Igor Kokoškov, uprava kluba nije htela da mu dovede Luku Dončića (s kojim je osvojio Evropsko prvenstvo), već - Ejtona.

Mlad, prilično raštimovan tim, očajno se snašao u debitantskoj sezoni srpskog stručnjaka na mestu šefa stručnog štaba jednog NBA kluba, pa je Kokoškov platio najskuplju cenu, otpušten je, a Ejton je morao da dodatno opravdava epitet "najboljeg u generaciji".

Igor Kokoškov / Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Međutim, iako je on popravio svoju igru, ekipa je zapravo značajno ojačana posle odlaska Kokoškova, te je uz iskusnog Krisa Pola, ali i Devina Bukera i Majlsa Bridžisa, 2021. igrala NBA finale, a nedavno okončanu sezonu završila kao najbolja ekipa ligaškog dela nadmetanja. Pa opet, uprava Feniksa nije želela da Ejtonu usliši želju da potpiše "maksimalan ugovor", što je njega razbesnelo - jer su takav ugovor dobili neki drugi momci iz njegove "Draft-klase", poput Trea Janga, Luke Dončića, Šaija Gildžusa-Aleksandera i Majkla Portera mlađeg.

Deandre Ejton, koji je sezonu završio sa 17,2 poena i 10,2 skoka po meču (za nešto manje od punih pola sata igre po takmičarskom nastupu) za čelnike Sansa je, izgleda, i dalje "enigma", pa zato nisu bili spremni da mu isplaćuju ogromne plate, kakvim se on nadao.

Otuda i njegovo nezadovoljstvo, koje je rezultovalo sa samo 17 minuta nastupa u plej-of debaklu Feniksa od Dalasa, u majstorici (bilo je na kraju 33 poena razlike za Dončića i ekipu Maveriksa), a otuda potom i ponuda Indijana Pejsersa da ga za pomenuta 133 miliona dolara dovedu u svoje redove.

To će se i desiti, pod uslovom da čelni ljudi Feniksa ne "okrenu ploču", pa pristanu da isto toliko daju Ejtonu ne bi li on i dalje bio centar njihove ekipe. Oni baš to mogu (i možda hoće) da urade i pored eventualne želje da se s njim uskoro rastanu, a razlog je prilično jednostavan.

Ponude li mu pomenuti novac, što će automatski postati novi ugovor s njim jer bi time bila izjednačena ponuda Indijane, Sansi već 15. januara mogu da ga daju nekoj drugoj ekipi, ali tada će na tom transferu "zaraditi". Zarada bi bila u vidu aktuelnih ili budućih pojačanja, dok bi "ćutanjem" u narednih 48 sati - praktično "za džabe" ostali bez svog startera.

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)